Licorice is used in food industry including production of candy and confectionary, for its healthy and taste characteristics, as well as technological properties. We attended to produce a new ice cream variety using licorice to increase consumption and provide an alternative taste in dairy industry. In addition to control without licorice extract , four levels of licorices 0.5% A, 1.0% B, 1.5% C, 2.0% D were added to the mixture. Licorice improved especially overrun, color and overall acceptability of ice cream. Considering physical, chemical and sensory properties, addition of licorice up to 1.5% was convenient for an attractive ice cream production.
M eyan kökü teknolojik özelliklerinden, sağlık üzerine etkilerinden ve tadından dolayı gıda endüstrisinde kullanılmaktadır. Çalışmada meyan kökü kullanılarak farklı tatta yeni bir dondurma üretimi yapılmıştır. Karışıma %0.5 A, %1.0 B, %1.5 C, %2.0 D oranlarında meyan kökü ilavesi yapılarak elde edilen sonuçlar kontrol meyan kökü içermeyen örnek ile karşılaştırılmıştır. Meyan kökü dondurmanın renk ve genel kabul edilirliği gibi özellikerini geliştirdiği gözlemlenmiştir. Dondurma içerisine %1.5’e kadar meyan kökü ilavesinin istenilen fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikere sahip dondurma için uygun olduğu belirlenmiştir
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 45 Issue: 3 |
HACETTEPE JOURNAL OF BIOLOGY AND CHEMİSTRY
Copyright © Hacettepe University Faculty of Science