Research Article

Evlilik Doyumu İle Depresyon, Mutluluk ve Psikolojik İyi Oluş Arası İlişkide Evlilik Süresinin Aracı Rolü

Volume: 2 Number: 1 February 10, 2020
TR EN

Evlilik Doyumu İle Depresyon, Mutluluk ve Psikolojik İyi Oluş Arası İlişkide Evlilik Süresinin Aracı Rolü

Abstract

Bu çalışmanın amacı çiftlerin depresyon, mutluluk ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin evlilik doyumunu yordamasında, evlilik süresinin aracı rolünün incelenmesidir. Bu doğrultuda, Oxford Mutluluk Ölçeği, CES Depresyon Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Evlilik Doyum Ölçeği 19-67 yaşları arasında (ort.=37,20, s=±9,134) 202 kadın ve 202 erkek olmak üzere toplamda 404 kişiye uygulanmıştır. Çiftlerin evlilik doyumlarının yordanmasında, kullanılan ölçek ve alt boyutları ile evlenmeden önce görüşme süresi ve evlilik süresinin etkilerini belirlemek için yapılan Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Oxford Mutluluk Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği genel toplam puanları ve evlenmeden önce görüşme süresinin çiftlerin Evlilik Doyum Ölçeği genel toplam puanlarını yordadığı gözlenmiştir. Depresyon, mutluluk ve psikolojik iyi oluş ile evlilik doyumu arası ilişkilerde evlenmeden önce görüşme süresinin aracı rol üstlendiği belirlenmiştir. Bu sonuçlar, mutluluk, psikolojik iyi oluş ve evlenmeden önce görüşme süresinin evlilik doyumunun önemli bileşenlerinden birkaçı oldukları yönündeki görüşü destekler niteliktedir.

Keywords

References

  1. Abe, S. ve Oshio, A. (2018). Does marital duration moderate (dis) similarity effects of personality on marital satisfaction?. SAGE Open, 8(2), 1-7.
  2. Akdağ, F. ve Çankaya, Z. (2015). Evli bireylerde psikolojik iyi oluşun yordanması. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(3), 646-662.
  3. Azeez, A. (2013). Employed women and marital satisfaction: A study among female nurse. International Journal of Management and Social Sciences Research, 2(11), 17-22.
  4. Bacanlı, H. (2001). Eş Tercihleri. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 2(15), 7-16.
  5. Buluş, M. ve Bağcı, B. (2016). Evlilik doyumu: Aile yılmazlığı ve etkili iletişim becerilerinin rolü. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(40), 136-152.
  6. Çağ, P. ve Yıldırım, İ. (2013). Evlilik doyumunu yordayan ilişkisel ve kişisel değişkenler. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4(39), 13-23.
  7. Çelik, E. (2013). Evlilik Hoşnutsuzluğu Ölçeğinin Türkçeye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 8(12), 249-261.
  8. Çelik, M. ve İnanç, B. (2009). Evlilik Doyum Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışmaları. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(2), 247-269.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Psychology, Clinical Psychology

Journal Section

Research Article

Publication Date

February 10, 2020

Submission Date

January 14, 2020

Acceptance Date

February 5, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 2 Number: 1

APA
Öz, T., & Tatar, A. (2020). Evlilik Doyumu İle Depresyon, Mutluluk ve Psikolojik İyi Oluş Arası İlişkide Evlilik Süresinin Aracı Rolü. Humanistic Perspective, 2(1), 18-31. https://izlik.org/JA57PS68YB
AMA
1.Öz T, Tatar A. Evlilik Doyumu İle Depresyon, Mutluluk ve Psikolojik İyi Oluş Arası İlişkide Evlilik Süresinin Aracı Rolü. Humanistic Perspective. 2020;2(1):18-31. https://izlik.org/JA57PS68YB
Chicago
Öz, Tuğba, and Arkun Tatar. 2020. “Evlilik Doyumu İle Depresyon, Mutluluk Ve Psikolojik İyi Oluş Arası İlişkide Evlilik Süresinin Aracı Rolü”. Humanistic Perspective 2 (1): 18-31. https://izlik.org/JA57PS68YB.
EndNote
Öz T, Tatar A (February 1, 2020) Evlilik Doyumu İle Depresyon, Mutluluk ve Psikolojik İyi Oluş Arası İlişkide Evlilik Süresinin Aracı Rolü. Humanistic Perspective 2 1 18–31.
IEEE
[1]T. Öz and A. Tatar, “Evlilik Doyumu İle Depresyon, Mutluluk ve Psikolojik İyi Oluş Arası İlişkide Evlilik Süresinin Aracı Rolü”, Humanistic Perspective, vol. 2, no. 1, pp. 18–31, Feb. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA57PS68YB
ISNAD
Öz, Tuğba - Tatar, Arkun. “Evlilik Doyumu İle Depresyon, Mutluluk Ve Psikolojik İyi Oluş Arası İlişkide Evlilik Süresinin Aracı Rolü”. Humanistic Perspective 2/1 (February 1, 2020): 18-31. https://izlik.org/JA57PS68YB.
JAMA
1.Öz T, Tatar A. Evlilik Doyumu İle Depresyon, Mutluluk ve Psikolojik İyi Oluş Arası İlişkide Evlilik Süresinin Aracı Rolü. Humanistic Perspective. 2020;2:18–31.
MLA
Öz, Tuğba, and Arkun Tatar. “Evlilik Doyumu İle Depresyon, Mutluluk Ve Psikolojik İyi Oluş Arası İlişkide Evlilik Süresinin Aracı Rolü”. Humanistic Perspective, vol. 2, no. 1, Feb. 2020, pp. 18-31, https://izlik.org/JA57PS68YB.
Vancouver
1.Tuğba Öz, Arkun Tatar. Evlilik Doyumu İle Depresyon, Mutluluk ve Psikolojik İyi Oluş Arası İlişkide Evlilik Süresinin Aracı Rolü. Humanistic Perspective [Internet]. 2020 Feb. 1;2(1):18-31. Available from: https://izlik.org/JA57PS68YB

Creative Commons License

Humanistic Perspective - 2019

DergiPark Web : https://dergipark.org.tr/tr/pub/hp | E-posta: hpeditorluk@gmail.com