SOSYOLOJİ LİTERATÜRÜNDE DİJİTAL KÜLTÜR: WOS VERİLERİ İLE BİBLİYOMETRİK BİR ANALİZ
Öz
Bu çalışma, dijital kültürün sosyoloji literatüründeki gelişimini, tematik yönelimlerini ve entelektüel yapısını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, Web of Science Core Collection veri tabanında tüm alanlarda (all fields) “dijital kültür” konulu sosyoloji kategorisinde yer alan yayınların bibliyometrik analiz yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda “dijital kültür” konulu 4060 makaleden sosyoloji kategorisinde yer alan 242 yayın araştırmaya konu edilmiştir. Çalışma kapsamında, dijital kültür ve sosyoloji kesişiminde üretilen akademik yayınlar; yıllara göre dağılım, atıf örüntüleri, öne çıkan yazarlar, dergiler ve anahtar kavramlar açısından analiz gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında, dijital kültür çalışmalarının özellikle 2000’li yılların ortalarından itibaren belirgin bir artış gösterdiğini ve sosyoloji alanında giderek merkezi bir araştırma alanı haline geldiğini söylemek mümkündür. Gerçekleştirilen analiz ile sosyoloji literatüründe dijital kültürün ağırlıklı olarak ağ toplumu, kavramı çerçevesinde ele alındığı görülmekle birlikte; eleştirel ve yapısal yaklaşımların baskın olduğu söylenebilir. Ayrıca, erken dönem internet odaklı çalışmaların yerini, platform temelli toplumsal yapılanma, algoritmik yönetişim ve veri temelli sosyal ilişkiler üzerine odaklanan daha güncel araştırma temalarının almaya başladığı da görülmektedir. Sonuç olarak bu çalışma, dijital kültürün sosyoloji literatüründe geçici bir araştırma gündemi olmaktan çıkarak, toplumsal dönüşümleri açıklamada kalıcı ve güçlü bir analitik çerçeve sunduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, gelecekte dijital kültürü ve sosyoloji kavramları ile ilgili çalışmaların daha derinlemesine ele almasının alanın gelişimine önemli katkılar sağlayacağını destekleyecek niteliktedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Anderson, C. (2006). The long tail: How endless choice is creating unlimited demand. Random House.
- Boellstorff, T. (2008). Coming of age in Second Life: An anthropologist explores the virtually human. Princeton University Press.
- Castells, M. (2013). Ağ toplumunun yükselişi (3. bs.). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
- Chen, Y., & Lü, D. (2014). Book review: Nancy Thumim, Self-representation and Digital Culture. Discourse & Society, 25(5), 677-679. https://doi.org/10.1177/0957926513518694c
- Dijk, J. v. (2016). Ağ toplumu. Kafka.
- Donthu, N., Kumar, S., Mukherjee, D., Pandey, N., & Lim, W. M. (2021). How to conduct a bibliometric analysis: An overview and guidelines. Journal of Business Research, 133.
- Ferreira, C. M. (2019). Sociology and digital culture. International Journal of Social Science Studies, 7(3), 101. https://doi.org/10.11114/ijsss.v7i3.4221
- Fuchs, C. (2014). Social media: A critical introduction. SAGE Publications.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İletişim Sosyolojisi , Kültür Sosyolojisi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
16 Mart 2026
Gönderilme Tarihi
25 Aralık 2025
Kabul Tarihi
8 Mart 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 14 Sayı: 27






