BibTex RIS Cite

Fen bilgisi öğretmenlerinin biyoteknoloji konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi (Muğla İli örneği)

Year 2006, Volume: 31 Issue: 31, 126 - 132, 01.06.2006

Abstract

Bu çalışma, Muğla İli’nde Fen Bilgisi öğretmenliği yapan öğretmenlerin, biyoteknoloji konusundaki bilgi düzeylerininbelirlenmesini konu almaktadır. Bu çerçevede, Fen Bilgisi öğretmenlerinin biyoteknoloji konusuna ilişkin bilgi düzeyleri ile yaşları,görev yaptıkları yerleşim birimi ve mezun oldukları anabilim dalı veya bölüm arasında bir ilişkinin olup olmadığı araştırılmıştır.Öğretmenlerin, bilgi düzeylerini ölçmek için, güvenirlik ve kapsam geçerliliği analizi yapılan bilgi testi geliştirilmiş ve bazıdemografik özellikleri belirlemeye yönelik bir anket hazırlanmıştır. Anket, Muğla İli’ne bağlı tüm yerleşim birimlerinde Fen Bilgisiöğretmeni olarak görev yapmakta olan 100 öğretmene uygulanmış ve 97 öğretmen değerlendirilmeye alınmıştır. Analiz sonuçlarınagöre; öğretmenlerin biyoteknoloji konusundaki bilgi düzeyleri ile yaşları ve mezun oldukları anabilim dalları/bölümleri arasındaanlamlı bir farklılık bulunurken, bilgi düzeyleri ile görev yaptıkları yerleşim birimi arasında anlamlı bir farklılığa rastlanılmamıştır.Elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda, Fen Bilgisi öğretmenlerinin biyoteknoloji alanındaki bilgi düzeylerini arttırmaya yöneliköneriler sunulmuştur

References

  • Dawson,V. (2003). Western Australian school students’ understanding of biotechnology. International Journal of Science Education, 25, 57–69.
  • Gerçek, C. ve Soran, H. (1999). Orta öğretim biyoloji derslerinde biyoteknoloji konularının yeri, öğrencilerin biyoteknolojiye olan ilgilerinin belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17, 167-177.
  • Hill, R., Stanisstreet, M. Ve Boyes, E. (2000). What ideas do students associate with “biotechnology” and “genetic engineering”? 19.12.2004 tarihinde http://www.liv.ac.uk/~qe04/eeru/publist.htm adresinden alınmıştır.
  • Lock, R. (1994). What do 14 to 16-year-olds know and think about biotechnology? Nutrition&Food Science, 94, 29-32.
  • Miller, B.M. (1994). Practical DNA technology in school. Journal of Biological Education, 28(3), 203–211.
  • Renko, N. ve Renko, V. (2003). Attitudes of the Croatian population toward genetically modified food. 15.12.2004 tarihinde http://www.ingentaconnect.com/content/mcb/070/2003/00000105/00000003 adresinden alınmıştır.
Year 2006, Volume: 31 Issue: 31, 126 - 132, 01.06.2006

Abstract

References

  • Dawson,V. (2003). Western Australian school students’ understanding of biotechnology. International Journal of Science Education, 25, 57–69.
  • Gerçek, C. ve Soran, H. (1999). Orta öğretim biyoloji derslerinde biyoteknoloji konularının yeri, öğrencilerin biyoteknolojiye olan ilgilerinin belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17, 167-177.
  • Hill, R., Stanisstreet, M. Ve Boyes, E. (2000). What ideas do students associate with “biotechnology” and “genetic engineering”? 19.12.2004 tarihinde http://www.liv.ac.uk/~qe04/eeru/publist.htm adresinden alınmıştır.
  • Lock, R. (1994). What do 14 to 16-year-olds know and think about biotechnology? Nutrition&Food Science, 94, 29-32.
  • Miller, B.M. (1994). Practical DNA technology in school. Journal of Biological Education, 28(3), 203–211.
  • Renko, N. ve Renko, V. (2003). Attitudes of the Croatian population toward genetically modified food. 15.12.2004 tarihinde http://www.ingentaconnect.com/content/mcb/070/2003/00000105/00000003 adresinden alınmıştır.
There are 6 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Burcu Şenler This is me

Nevin Kozcu Çakır This is me

Meryem Görecek This is me

Belgin Göçmen Taşkın This is me

Publication Date June 1, 2006
Published in Issue Year 2006 Volume: 31 Issue: 31

Cite

APA Şenler, B., Çakır, N. K., Görecek, M., Taşkın, B. G. (2006). Fen bilgisi öğretmenlerinin biyoteknoloji konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi (Muğla İli örneği). Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 31(31), 126-132.