Aim: This study was conducted to determine the nurses' perception of patient safety and the strengths and weaknesses they encounter in providing patient safety by using the experiences of nurses.
Material and Methods: In the study, phenomenological design, one of the qualitative research methods, was used. Semi-structured interview technique was used in the study. The research study group was determined by the purposive sampling method, one of the improbable methods. The sample comprises 45 volunteer nurses working in a private and a university hospital.
Results: In the interviews, nurses expressed patient safety as not harming the patient in general, while they expressed the patient safety culture as the attitudes, behaviors, and values displayed by the employees to ensure patient safety. In addition, nurses stated that human and environmental factors affect patient safety and how they manage safety risks in ensuring patient safety. In this context, as a result of the interviews, five main themes "Known about Patient Safety and Patient Safety Culture", "Factors Violating Patient Safety", "Risk Management in Ensuring Patient Safety", "Teamwork in Ensuring Patient Safety - The Importance of Communication", "Providing Continuous Education and Interaction in Sustaining Patient Safety" and thirteen sub-themes were created.
Conclusion: As a result of the study, it was seen that nurses were aware of patient safety but not as much awareness of patient safety culture as patient safety. In the study, it was determined that ensuring patient safety, providing regular control in patient care and treatment, paying attention, doing everything right, taking precautions, teamwork, continuous education, and interaction are strengths, while errors caused by human and environmental factors, insufficient number of personnel and excessive workload are weaknesses. Hospital administrators and executive nurses should support and develop nurses to develop nurses' patient safety culture. In addition, nurses should be provided with training for developing patient safety culture and patient safety competencies should be increased by considering their views on safety practices.
Amaç: Bu çalışma, hemşirelerin deneyimlerinden yararlanarak hemşirelerin hasta güvenliği algısını belirlemek ve hasta güvenliğinin sağlanmasındaki güçlü ve zayıf yönleri tespit etmek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen kullanılmıştır. Çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu olasılıksız yöntemlerden amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Örneklem bir özel ve bir üniversite hastanesinde çalışan gönüllü 45 hemşireden oluşmaktadır.
Bulgular: Yapılan görüşmelerde hemşireler hasta güvenliğini genel olarak hastaya zarar vermeme olarak ifade ederken hasta güvenliği kültürünü ise hasta güvenliğinin sağlanabilmesi için çalışanların göstermiş olduğu tutum, davranış ve değerler olarak ifade etmişlerdir. Ayrıca hemşireler insani ve çevresel faktörlerin hasta güvenliğini etkilediğini ve hasta güvenliğinin sağlanmasında güvenlik risklerini nasıl yönettiklerini belirtmişlerdir. Bu bağlamda görüşmeler sonucunda beş ana tema “Hasta Güvenliği ve Hasta Güvenliği Kültürüne İlişkin Bilinenler”, “Hasta Güvenliğini İhlal Eden Faktörler”, “Hasta Güvenliğin Sağlanmasında Risk Yönetimi”, “Hasta Güvenliğin Sağlanmasında Ekip Çalışması – İletişimin Önemi”, “Hasta Güvenliğin Sürdürülmesinde Sürekli Eğitim ve Etkileşim Sağlanması” ve on üç alt tema oluşturulmuştur.
Sonuç: Çalışma sonucunda hemşirelerin hasta güvenliği konusunda farkındalığının olduğu ancak hasta güvenliği kültürü konusunda hasta güvenliği kadar farkındalığının olmadığı görülmüştür. Çalışmada hasta güvenliğinin sağlanmasında, hasta bakımı ve tedavisinde düzenli kontrol sağlamanın, dikkat etmenin, her şeyi doğru yapmanın, önlem almanın, ekip çalışmasının, sürekli eğitim ve etkileşimin güçlü yanlar olduğu, insani ve çevresel faktörlerden kaynaklanan hatalar, yetersiz personel sayısı ve fazla iş yükünün ise zayıf yönler olduğu belirlenmiştir. Hastane yöneticileri ve yönetici hemşireler, hemşirelerin hasta güvenliği kültürünün geliştirilmesi için, hemşireleri desteklemeli ve geliştirmelidir. Ayrıca hemşirelerin hasta güvenliği kültürünün geliştirilmesine yönelik eğitim almaları sağlanmalı ve güvenlik uygulamaları ile ilgili görüşleri dikkate alınarak hasta güvenliği yeterlilikleri artırılmalıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nursing Management |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2023 |
Submission Date | April 11, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 10 Issue: 2 |