Kronik hepatit B enfeksiyonunda fibrozisi belirlemede Noninvaziv King , Bonacini, FibroQ Testlerin etkinliği
Abstract
Amaç :Kronik hepatit B hastalarında, antiviral tedavi başlanmadan önce karaciğer biyopsisinin yapılması önerilmektedir. Biyopsi karaciğer hasarı göstermek için altın standart olmakla beraber, hasarı belirleyebilmek için birçok noninvaziv testin etkinlikleri denenmektedir. Bu çalışmada kronik hepatit B’li hastalarda ileri dönem fibrozisi tespit etmede kullanılan bazı noninvaziv indirekt biyokimyasal belirteçlerin performanslarının karşılaştırılması amaçlanmıştır
Materyal ve Metod: Kronik hepatit B'li 91 hasta çalışmaya dahil edildi. KHB hastaları fibrozis skoruna göre hafif fibroz ve ileri fibröz olanlar olmak üzere iki gruba ayrılarak karşılaştırmalar yapıldı
Bulgular: Ortalama yaş Kronik hepatit B olgularında 39.5 ± 14.9 olarak bulunmuştur. Kronik hepatit B'li olgularda belirgin fibrozisi saptamada King skoru, Bonacini (CDS indeks), FibroQ skorları için ROC eğrisi altında kalan alanlar sırasıyla 0.818, 0.794 ve 0.823 idi. ROC analizinde ileri fibrozisi saptamasında en iyi FibroQ skoru ve King skoru ile hesaplanmıştır. FibroQ skoru ve King skoru için ileri fibrozisi saptamasının en iyi kesim değerleri sırasıyla ≥ 1,55 ve ≥9,7 olarak alındığında ; sırasıyla sensitivite %82ve %%91, spesifite %70 ve %67 olarak saptanmıştır ( p<0.0001)
Sonuç : Çalışmamızın sonuçlarına göre FibroQ skoru ve King skoru Kronik hepatit B hastalarında belirgin fibrozisi tespit etmede iyi bir gösterge olduğu düşünüldü. Ancak bu noninvaziv testlerin değerlendirilmesi için daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords
References
- 1-Cengiz T, Kıyan M, Yavaşoğlu O, Şahin Uğurel M, Karahan M, Kılıç H. HBsAg taşıyıcılarının yakın aile çevresindeki bireylerde ELISA ile HBsAg’ın araştırılması. OMÜ Tıp Dergisi 1992;9(2):137-43.
- 2- Lok ASF, McMahon BJ. AASLD practice guideline: Chronic hepatitis B: Update of recommendations. Hepatology 2004;39:857-61.
- 3- McMahon BJ. Epidemiology and natural history of hepatitis B. Semin Liver Dis 2005;25(Suppl 1):3-8.
- 4- Shindo M, Hamada K, Nishioji K, Muramatsu A, Oda Y, Okuno T. The predictive value of liver fibrosis in determining the effectiveness of interferon and lamivudine therapies for chronic hepatitis B. J Gastroenterol 2004;39: 260-7.
- 5- Castera L. Hepatitis B: Are non-invasive markers of liver fibrosis reliable? Liver Int. 2014;34(Suppl 1):91-96.
- 6- Grigorescu M. Noninvasive biochemical markers of liver fibrosis. J Gastrointestin Liver Dis. 2006;15:149-159.
- 7- Baranova A, Lal P, Birerdinc A, Younossi ZM. Non-invasive markers for hepatic fibrosis. BMC Gastroenterol. 2011;11:1-15.
- 8- Ishak K, Baptista A, Bianchi L, Callea F, De Groote J, Gudat F, et al. Histological grading and staging of chronic hepatitis. J Hepatol 1995;22: 696-699
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Clinical Sciences
Journal Section
Research Article
Authors
Kadri Atay
*
0000-0002-7570-3638
Türkiye
Publication Date
March 22, 2019
Submission Date
February 11, 2019
Acceptance Date
February 26, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 16 Number: 1