Research Article

Migren Hastalığının Patogenezinde Oksidatif Stres, Damar Fizyopatolojisini Etkileyen Faktörler ve Enflamasyonun Rolü

Volume: 18 Number: 1 April 28, 2021
EN TR

Migren Hastalığının Patogenezinde Oksidatif Stres, Damar Fizyopatolojisini Etkileyen Faktörler ve Enflamasyonun Rolü

Abstract

Amaç: Çalışmamızda migren tanısı konmuş hastalar ile sağlıklı kontrol grubu arasında oksidatif stres, damar fizyopatolojisi ve enflamasyon biyobelirteçleri açısından bir fark olup olmadığının araştırılması amaçlandı.
Materyal ve Metod: SBÜ Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniğine başvuran, 18 - 49 yaş arasında olup migren tanı kriterlerine uyan ve sistemik herhangi bir hastalığı olmayan 27 hasta ile 27 sağlıklı kişiden kan ve idrar örnekleri alındı. İdrarda malondialdehit, eritrositlerde glutatyon, glutatyonla ilgili enzimler, süperoksit dismutaz, katalaz, malondialdehit ve protein karbonilleri, plazmada malondialdehit, bilirubin, ürik asit ve albümin gibi oksidatif stres biyobelirteçlerine, damar fizyopatolojisi biyobelirteçlerinden trombosit ve fibrinojene, enflamasyon biyobelirteçlerinden ise interkökin (IL) 1β, IL6, IL10, tümör nekrozis faktör (TNF) α, c reaktif protein (CRP) ve ferritin düzeyleri ölçüldü.
Bulgular: Hasta grubunda glutatyon ve glutatyonla ilgili enzimlerin yanında süperoksit dismutaz ve katalaz değerleri kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düşük (p<0,001) bulundu. Plazma albümin düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel fark görülmedi. Ürik asit ve total bilirubin düzeylerinde ise hasta grubundaki düzeyler istatistiksel olarak anlamlı yüksek (p<0,001) bulundu. Benzer şekilde oksidatif hasar belirteçleri olan protein karbonilleri ile plazma, eritrosit ve idrar malondialdehit düzeyleri hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı yüksek (p<0,001) bulundu. Damar fizyopatolojisi belirteçlerinden trombosit sayısı ve fibrinojen düzeylerinin hasta grubunda anlamlı olarak arttığı (p<0,001) gözlendi. Enflamasyon belirteçlerinden IL1β, IL6, IL10 ve TNFα düzeyleri hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı yüksek (p<0,001) bulunurken, CRP ve ferritin düzeyleri düşüktü.
Sonuç: Migren hastalarında oksidatif stres, damar fizyopatolojisi ve enflamasyon belirteçleri birlikte değerlendirildiğinde, hastalardaki baskılanan ve azalan antioksidan düzeylerinin oksidatif stresi arttırdığı dolayısıyla enflamasyon ve damar fizyopatolojisi değişikliklerine neden olduğu sonucuna varıldı.

Keywords

Supporting Institution

Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi

Project Number

SAG-C-YLP-110412-0070

Thanks

Makalemiz Eray Metin Güler’in yüksek lisans tezinden üretilmiştir. Ayrıca, 6-11 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleşen Federation of European Biochemical Societies Congress toplantısında “The Role of Oxidative / Antioxidative Balance, Vascular Pathophysiology and Inflammation in Migraine” başlıklı poster olarak sunulmuştur.

References

  1. 1. Bulboacă AE, Stănescu IC, Bolboacă SD, Bulboacă AC, Bodizs GI, Nicula CA. Retinal Nerve Fiber Layer Thickness and Oxidative Stress Parameters in Migraine Patients without Aura: A Pilot Study. Antioxidants. 2020;9(6):494.
  2. 2. Saylor D, Steiner TJ, editors. The global burden of headache. Seminars in neurology; 2018: Thieme Medical Publishers.
  3. 3. Edvinsson L, Haanes KA, Warfvinge K. Does inflammation have a role in migraine? Nature Reviews Neurology. 2019;15(8):483-90.
  4. 4. Cesarone MR, Dugall M, Hu S, Belcaro G, Hosoi M, Scipione V, et al. Episodic primary migraine headache: supplementary prophylaxis with Pycnogenol® prevents attacks and controls oxidative stress. Panminerva medica. 2020;62(2):102-8.
  5. 5. Othmène YB, Hamdi H, Salem IB, Annabi E, Amara I, Neffati F, et al. Oxidative stress, DNA damage and apoptosis induced by tebuconazole in the kidney of male Wistar rat. Chemico-Biological Interactions. 2020;330:109114.
  6. 6. Vasques MAA, Fonseca EdBM. A review on migraine and oxidative stress. Revista de Medicina e Saúde de Brasília. 2020;9(2).
  7. 7. Neri M, Frustaci A, Milic M, Valdiglesias V, Fini M, Bonassi S, et al. A meta-analysis of biomarkers related to oxidative stress and nitric oxide pathway in migraine. Cephalalgia. 2015;35(10):931-7.
  8. 8. Danese E, Montagnana M, Lippi G. Platelets and migraine. Thrombosis research. 2014;134(1):17-22.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 28, 2021

Submission Date

February 21, 2021

Acceptance Date

March 17, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 18 Number: 1

APA
Güler, E. M., Anadol, Ü., Polat, H., Kılınç, A., Yalçın, D., & Yalçın, A. S. (2021). Migren Hastalığının Patogenezinde Oksidatif Stres, Damar Fizyopatolojisini Etkileyen Faktörler ve Enflamasyonun Rolü. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18(1), 75-81. https://doi.org/10.35440/hutfd.883824
AMA
1.Güler EM, Anadol Ü, Polat H, Kılınç A, Yalçın D, Yalçın AS. Migren Hastalığının Patogenezinde Oksidatif Stres, Damar Fizyopatolojisini Etkileyen Faktörler ve Enflamasyonun Rolü. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2021;18(1):75-81. doi:10.35440/hutfd.883824
Chicago
Güler, Eray Metin, Ülker Anadol, Hayriye Polat, Ahmet Kılınç, Destina Yalçın, and A. Suha Yalçın. 2021. “Migren Hastalığının Patogenezinde Oksidatif Stres, Damar Fizyopatolojisini Etkileyen Faktörler Ve Enflamasyonun Rolü”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 18 (1): 75-81. https://doi.org/10.35440/hutfd.883824.
EndNote
Güler EM, Anadol Ü, Polat H, Kılınç A, Yalçın D, Yalçın AS (April 1, 2021) Migren Hastalığının Patogenezinde Oksidatif Stres, Damar Fizyopatolojisini Etkileyen Faktörler ve Enflamasyonun Rolü. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 18 1 75–81.
IEEE
[1]E. M. Güler, Ü. Anadol, H. Polat, A. Kılınç, D. Yalçın, and A. S. Yalçın, “Migren Hastalığının Patogenezinde Oksidatif Stres, Damar Fizyopatolojisini Etkileyen Faktörler ve Enflamasyonun Rolü”, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 18, no. 1, pp. 75–81, Apr. 2021, doi: 10.35440/hutfd.883824.
ISNAD
Güler, Eray Metin - Anadol, Ülker - Polat, Hayriye - Kılınç, Ahmet - Yalçın, Destina - Yalçın, A. Suha. “Migren Hastalığının Patogenezinde Oksidatif Stres, Damar Fizyopatolojisini Etkileyen Faktörler Ve Enflamasyonun Rolü”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 18/1 (April 1, 2021): 75-81. https://doi.org/10.35440/hutfd.883824.
JAMA
1.Güler EM, Anadol Ü, Polat H, Kılınç A, Yalçın D, Yalçın AS. Migren Hastalığının Patogenezinde Oksidatif Stres, Damar Fizyopatolojisini Etkileyen Faktörler ve Enflamasyonun Rolü. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2021;18:75–81.
MLA
Güler, Eray Metin, et al. “Migren Hastalığının Patogenezinde Oksidatif Stres, Damar Fizyopatolojisini Etkileyen Faktörler Ve Enflamasyonun Rolü”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 18, no. 1, Apr. 2021, pp. 75-81, doi:10.35440/hutfd.883824.
Vancouver
1.Eray Metin Güler, Ülker Anadol, Hayriye Polat, Ahmet Kılınç, Destina Yalçın, A. Suha Yalçın. Migren Hastalığının Patogenezinde Oksidatif Stres, Damar Fizyopatolojisini Etkileyen Faktörler ve Enflamasyonun Rolü. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2021 Apr. 1;18(1):75-81. doi:10.35440/hutfd.883824

Articles published in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License (CC-BY-NC-SA 4.0).