TR
EN
ŞANLIURFA YEREL MEDYASINDA YAPAY ZEKÂ KULLANIMI: HABER ÜRETİMİNDE DÖNÜŞÜM, FIRSATLAR VE RİSKLER
Öz
Son dönemde üretken yapay zekâ (ÜYZ) hayatın bütün alanlarını kuşatırken, sıradan gazetecilerin haber üretim süreçlerindeki etkisi ve rolü nasıl olacağı konusu önemli tartışma odağını oluşturmaktadır. Dolayısıyla ÜYZ’nin medya süreçlerinde kullanılmasına ilişkin bazı araştırmalar yapılmasına rağmen yerel medyada ÜYZ’nin kullanımına ilişkin medya mensuplarının deneyimleri büyük ölçüde araştırılmamıştır. Bu çalışmanın amacı yerel medya kuruluşlarında çalışanların ÜYZ’yi hangi ölçüde kullandığı, avantaj, dezavantaj ve mesleki risklerine ilişkin deneyimlerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda Şanlıurfa yerel medya kuruluşlarında çalışan toplam 26 kişi ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Veriler Maxqda 24 programıyla kodlanmış ve kodlara ilişkin haritalar elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre ÜYZ’nin yerel medyada gazetecilerin uzmanlık alanlarını yeniden şekillendireceği ancak gazetecilikte insani dokunuşun devam edeceği yönünde geniş bir kanı oluşmuştur. Yerel medya çalışanları ÜYZ’nin hız, pratiklik ve veri hazırlama gibi işlevlerini kabul etmekle beraber, yerel medya üretimlerinin güvenirliği ve mesleğe ilişkin iş kaybı konusunda endişeleri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yerel medya çalışanları, gazetecilik kimliğinde yaşanan aşınmaya ve mesleğin anlam kaybına dikkat çekmiştir. Bununla birlikte etik, empati, insani duyarlılık ve yaratıcılık gibi insana özgü niteliklerin yapay zekânın sınırlarını aştığı özellikle vurgulanmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, yerel medyada ÜYZ kullanımının medya çalışanları ve gazeteciler üzerindeki etkilerini ortaya koymakta; yapay zekânın mesleki pratikleri nasıl dönüştüreceğine ve bu dönüşümün medya çalışanlarının geleceğe ilişkin çok yönlü zorluklarının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acar, H. M.,& İmik Tanyıldızı, N. (2022). Reklamda yapay zekâ kullanımı: ziraat bankası# senhepgülümse reklam filminde deepfake uygulamasının görsel anlatıya etkisi. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi, (8), 78-99.
- Altun, A. (2005). Yerel medya çalışanlarının eğitim ihtiyacı ve yerel medya enstitüsü. İletişim Araştırmaları, 3(1-2), 75-104.
- Ay, A. (2022). Yapay *zekâ haberciliği ve gazetecilik tartışmalarına dair bir değerlendirme. Turkish Online Journal of Design Art and Communication, 12(4), 913-926.
- Beckett, C. & Yaseen, M. (2023). Generating change: a global survey of what news organisations are doing with AI. Polis, The London School of Economics and Political Science.
- Bekar, S., Çağlar Demir, B., & Ay, A. (2024). Yerel medya çalışanlarının yeni iletişim teknolojilerini kullanma becerilerinin belirlenmesine yönelik nitel bir çalışma. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 12(1), 123–151.https://doi.org/10.19145/e-gifder.1406593
- Boden, M. A. (2004). The creative mind: Myths and mechanisms (2nd ed.). Routledge.
- Bourdieu, P. (1998). On television. New Press.
- Braun, V.,& Clarke, V. (2006). Using thematic analysis in psychology. Qualitative Research in Psychology, 3(2), 77-101. https://doi.org/ 10.1191/1478088706qp063oa.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Gazetecilik Çalışmaları, İletişim Çalışmaları, İletişim Teknolojisi ve Dijital Medya Çalışmaları, Yeni Medya
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
14 Mayıs 2026
Gönderilme Tarihi
2 Şubat 2026
Kabul Tarihi
13 Mayıs 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 12 Sayı: 2
APA
Kaçar, F., & Kaya, O. (2026). ŞANLIURFA YEREL MEDYASINDA YAPAY ZEKÂ KULLANIMI: HABER ÜRETİMİNDE DÖNÜŞÜM, FIRSATLAR VE RİSKLER. İletişim Çalışmaları Dergisi, 12(2), 107-140. https://izlik.org/JA34YF55BF
AMA
1.Kaçar F, Kaya O. ŞANLIURFA YEREL MEDYASINDA YAPAY ZEKÂ KULLANIMI: HABER ÜRETİMİNDE DÖNÜŞÜM, FIRSATLAR VE RİSKLER. icd. 2026;12(2):107-140. https://izlik.org/JA34YF55BF
Chicago
Kaçar, Ferhat, ve Orhan Kaya. 2026. “ŞANLIURFA YEREL MEDYASINDA YAPAY ZEKÂ KULLANIMI: HABER ÜRETİMİNDE DÖNÜŞÜM, FIRSATLAR VE RİSKLER”. İletişim Çalışmaları Dergisi 12 (2): 107-40. https://izlik.org/JA34YF55BF.
EndNote
Kaçar F, Kaya O (01 Mayıs 2026) ŞANLIURFA YEREL MEDYASINDA YAPAY ZEKÂ KULLANIMI: HABER ÜRETİMİNDE DÖNÜŞÜM, FIRSATLAR VE RİSKLER. İletişim Çalışmaları Dergisi 12 2 107–140.
IEEE
[1]F. Kaçar ve O. Kaya, “ŞANLIURFA YEREL MEDYASINDA YAPAY ZEKÂ KULLANIMI: HABER ÜRETİMİNDE DÖNÜŞÜM, FIRSATLAR VE RİSKLER”, icd, c. 12, sy 2, ss. 107–140, May. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34YF55BF
ISNAD
Kaçar, Ferhat - Kaya, Orhan. “ŞANLIURFA YEREL MEDYASINDA YAPAY ZEKÂ KULLANIMI: HABER ÜRETİMİNDE DÖNÜŞÜM, FIRSATLAR VE RİSKLER”. İletişim Çalışmaları Dergisi 12/2 (01 Mayıs 2026): 107-140. https://izlik.org/JA34YF55BF.
JAMA
1.Kaçar F, Kaya O. ŞANLIURFA YEREL MEDYASINDA YAPAY ZEKÂ KULLANIMI: HABER ÜRETİMİNDE DÖNÜŞÜM, FIRSATLAR VE RİSKLER. icd. 2026;12:107–140.
MLA
Kaçar, Ferhat, ve Orhan Kaya. “ŞANLIURFA YEREL MEDYASINDA YAPAY ZEKÂ KULLANIMI: HABER ÜRETİMİNDE DÖNÜŞÜM, FIRSATLAR VE RİSKLER”. İletişim Çalışmaları Dergisi, c. 12, sy 2, Mayıs 2026, ss. 107-40, https://izlik.org/JA34YF55BF.
Vancouver
1.Ferhat Kaçar, Orhan Kaya. ŞANLIURFA YEREL MEDYASINDA YAPAY ZEKÂ KULLANIMI: HABER ÜRETİMİNDE DÖNÜŞÜM, FIRSATLAR VE RİSKLER. icd [Internet]. 01 Mayıs 2026;12(2):107-40. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34YF55BF
