Research Article

Çoğulculuk Söyleminin Sahiciliği Üzerine: Midyat Örneği

Volume: 4 Number: 9 May 31, 2013
  • Musa Öztürk *
TR EN

Çoğulculuk Söyleminin Sahiciliği Üzerine: Midyat Örneği

Abstract

Sosyolojik bir gerçeklik olan çoğulculuk belli açılardan verili bir durum olmakla birlikte dini, etnik, kültürel, vb. yapısal unsurların etkileşimini içerdiğinden başta sosyoloji ve antropoloji olmak üzere pek çok disiplin tarafından tartışılmaktadır. Günümüzde siyasi ve dini meşruiyetin sağlanmasında bir araç olarak kullanılan çoğulculuk; eşitlik, hoşgörü, tolerans gibi evrensel kabul gören üst bir söylem dili üzerinden bastırılmaya çalışılmaktadır. Çoğulculuğun araçsallaştırılarak içinin boşaltılması, çoğulculuk söyleminin samimiliğini, gerçekliğini ve sahiciliğini tartışılır hale getirmektedir. Bu çalışmada Midyat ilçesi ölçeğinde hem etnik hem de dini açıdan farklı yapı unsurlarının gündelik hayatın akışı içinde benzeşen ve ayrışan yönleri üzerinde durulacaktır.

Keywords

References

  1. Argın, Ş. (2003). Nostalji ile ütopya arasında. İstanbul: Birikim Yayınları.
  2. Bağlı, M. ve Özensel, E. (1995). Çokkültürlü vatandaşlık. Konya: Çizgi Kitabevi.
  3. Barth, F. (2001). Etnik gruplar ve sınırları. (A. Kaya ve S. Gürkan, Çev.). İstanbul: Bağlam Yayınları.
  4. Bauman, Z. (2003). Yasa koyucular ile yorumlayıcılar, (K. Atakay, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Berger, P. L. ve Luckmann, T. (2008). Gerçekliğin sosyal inşası, (V. S. Öğütle, Çev.). İstanbul: Paradigma Yayınları.
  5. Bilge, Y. (2012). Turabdin: süryani kilise ve kültürünün beşiği. İ. Özcoşar (Der.). Keşfi Kadim uluslararası Midyat sempozyumu sempozyum bildirileri içinde (ss. 507 - 526), Mardin: Mardin Sesi ve Gazetesi Matbaası.
  6. Bozkuş, Y. D. (2012). Sosyal ve etnik yapı açısından Midyat’ta Ermeniler. İ. Özcoşar (Der.). Keşfi Kadim uluslararası Midyat sempozyumu sempozyum bildirileri içinde (ss. 625 - 659). Mardin: Mardin Sesi ve Gazetesi Matbaası.
  7. Bruinessen, M. V. (2006). Ağa, şeyh, devlet. (S. B. Yalkut, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.
  8. Canatan, K. (2009). Avrupa toplumlarında çokkültürcülük: sosyolojik bir yaklaşım. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(6), 80 – 97.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Musa Öztürk * This is me
Türkiye

Publication Date

May 31, 2013

Submission Date

January 20, 2013

Acceptance Date

May 2, 2013

Published in Issue

Year 2013 Volume: 4 Number: 9

APA
Öztürk, M. (2013). Çoğulculuk Söyleminin Sahiciliği Üzerine: Midyat Örneği. İDEALKENT, 4(9), 42-73. https://izlik.org/JA69NB27WF
AMA
1.Öztürk M. Çoğulculuk Söyleminin Sahiciliği Üzerine: Midyat Örneği. İDEALKENT. 2013;4(9):42-73. https://izlik.org/JA69NB27WF
Chicago
Öztürk, Musa. 2013. “Çoğulculuk Söyleminin Sahiciliği Üzerine: Midyat Örneği”. İDEALKENT 4 (9): 42-73. https://izlik.org/JA69NB27WF.
EndNote
Öztürk M (May 1, 2013) Çoğulculuk Söyleminin Sahiciliği Üzerine: Midyat Örneği. İDEALKENT 4 9 42–73.
IEEE
[1]M. Öztürk, “Çoğulculuk Söyleminin Sahiciliği Üzerine: Midyat Örneği”, İDEALKENT, vol. 4, no. 9, pp. 42–73, May 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA69NB27WF
ISNAD
Öztürk, Musa. “Çoğulculuk Söyleminin Sahiciliği Üzerine: Midyat Örneği”. İDEALKENT 4/9 (May 1, 2013): 42-73. https://izlik.org/JA69NB27WF.
JAMA
1.Öztürk M. Çoğulculuk Söyleminin Sahiciliği Üzerine: Midyat Örneği. İDEALKENT. 2013;4:42–73.
MLA
Öztürk, Musa. “Çoğulculuk Söyleminin Sahiciliği Üzerine: Midyat Örneği”. İDEALKENT, vol. 4, no. 9, May 2013, pp. 42-73, https://izlik.org/JA69NB27WF.
Vancouver
1.Musa Öztürk. Çoğulculuk Söyleminin Sahiciliği Üzerine: Midyat Örneği. İDEALKENT [Internet]. 2013 May 1;4(9):42-73. Available from: https://izlik.org/JA69NB27WF