Research Article

BİLGİ KAYNAKLARININ DENETİM MESLEĞİ VE DENETÇİLER HAKKINDAKİ BASMAKALIP DÜŞÜNCELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Volume: 7 Number: 1 July 1, 2024

BİLGİ KAYNAKLARININ DENETİM MESLEĞİ VE DENETÇİLER HAKKINDAKİ BASMAKALIP DÜŞÜNCELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Abstract

Denetim faaliyetleri gün geçtikçe zorunluluğu artan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu zorunluluk denetim kalitesinin artışını beraberinde getirmektedir. Denetim kalitesinin arttırılmasında birinci derecede sorumlu kişiler denetçilerdir. Denetçilerin mesleki imajı, faaliyetleri ve eğitimi bu konuda büyük önem arz etmektedir. Denetim kalitesinin güçlendirilmesi adına daha bağımsız standart belirleme ve gözetim süreçlerini kurumsallaştırmaya yönelik önemli adımlar, Enron sonrası dönemde açıkça görülmektedir. Denetim kalitesinin arttırılması ve imajın yeniden kazanılması arayışı, daha önce değer katma kavramlarına odaklanmış olan dış denetimle ilişkili söylemde bir kaymaya işaret etmektedir. Bu çalışmanın amacı muhasebe ve vergi uygulamaları öğrencilerinin denetim mesleğine yönelik kariyer planlamaları, denetim mesleği hakkındaki genel bilgiler ve denetim mesleğine yönelik düşüncelerin belirlenmesidir. Bu düşünceler belirlenirken öğrencilerin denetim mesleğine ilişkin bilgi kaynakların neler olduğu, bu kaynakların öğrencilerin duygu ve düşüncelerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Dicle Üniversitesi Diyarbakır Sosyal Bilimler MYO Muhasebe ve Vergi bölümü öğrencilerine yüz yüze anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda öğrencilerin denetim faaliyetlerine ve denetçilere yönelik yeterli düzeyde bilgilerinin olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin denetim faaliyetleri ve denetçilere yönelik bilgi kaynaklarının sosyal medya, aile/arkadaş çevresi ve akademik eğitim olduğu belirlenmiştir. Öğrenciler belirlenen bilgi kaynaklarından denetim mesleğine ve denetçilere yönelik olumlu veya olumsuz düşünce veya ifadelerden yüksek düzeyde etkilendikleri belirlenmiştir. Sosyal medya veya aile/arkadaş çevresinde bilinçsiz ve eğitimsiz kişiler tarafından yapılan yorum veya yayınlar öğrencilerin denetim mesleğine yönelik olumsuz tavır sergilemelerine neden olduğu düşünülmektedir.

Keywords

References

  1. Aksoylu, S., Boztosun. D., Baraz. E.H. & Altınışık F. (2018). “Muhasebe ve finans eğitimi alan öğrencilerin muhasebe mesleğine bakış açıları”. Business and Organization Research. Safranbolu/Karabuk (International Conference) 12th-14th September.
  2. Albu, N., Albu, C.N., Gîrbinä, M.M. & Sandu, M.I. (2011). “A framework for the analysis of the stereotypes in accounting”. International Scholarly and Scientific Research and Innovation, 5(5), 732-736.
  3. Apalı, A., Ertürk. Ş. & Acun. Ö. (2019). “Muhasebe eğitimi alan ve almayan öğrencilerin muhasebe mesleği ve muhasebe meslek mensuplarına karşı bakış açılarının karşılaştırmalı incelenmesi: SDÜ örneği”. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 15(3). 387-400.
  4. Bekoe, R.A., Owsu, G.M.Y., Ofori, C.G., Essel-Anderson, A. & Welbeck, E.E. (2018). “Attitudes towards accounting and intention to major in accounting: a logistic regression analysis”. Journal of Accounting in Emerging Economies, 8(4), 459-475.
  5. Bujaki, M., Durocher, S., Brouard, F., Neilson, L. & Pyper, R. (2018). “Protect, profit, profess, promote: Establishing legitimacy through logics of diversity in Canadian accounting firm recruitment documents”, Canadian Journal of Administrative Sciences / Revue Canadienne Des Sciences de L’administration, 35(1), 162-178.
  6. Byrne, M. & Willis, P. (2005). “Irish secondary students’ perceptions of the work of an accountant and the accounting profession”. Accounting Education, 14(4), 367–381. doi:10.1080/06939280500346003
  7. Caglio, A. and Cameran, M. (2017). “Is it shameful to be an accountant? GenMe perception(s) of accountants’ ethics”. Abacus, 53(1), 1-27.
  8. Caglio, A., Cameran, M. & Klobas, J. (2018). “What is an accountant? An investigation of images”. European Accounting Review, 28(5), 849-871.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Business Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 1, 2024

Submission Date

March 13, 2024

Acceptance Date

April 14, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 7 Number: 1

APA
Gökoğlan, K. (2024). BİLGİ KAYNAKLARININ DENETİM MESLEĞİ VE DENETÇİLER HAKKINDAKİ BASMAKALIP DÜŞÜNCELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Izmir Democracy University Social Sciences Journal, 7(1), 35-55. https://doi.org/10.61127/idusos.1451919
AMA
1.Gökoğlan K. BİLGİ KAYNAKLARININ DENETİM MESLEĞİ VE DENETÇİLER HAKKINDAKİ BASMAKALIP DÜŞÜNCELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. IDUSoS. 2024;7(1):35-55. doi:10.61127/idusos.1451919
Chicago
Gökoğlan, Kadir. 2024. “BİLGİ KAYNAKLARININ DENETİM MESLEĞİ VE DENETÇİLER HAKKINDAKİ BASMAKALIP DÜŞÜNCELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”. Izmir Democracy University Social Sciences Journal 7 (1): 35-55. https://doi.org/10.61127/idusos.1451919.
EndNote
Gökoğlan K (July 1, 2024) BİLGİ KAYNAKLARININ DENETİM MESLEĞİ VE DENETÇİLER HAKKINDAKİ BASMAKALIP DÜŞÜNCELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Izmir Democracy University Social Sciences Journal 7 1 35–55.
IEEE
[1]K. Gökoğlan, “BİLGİ KAYNAKLARININ DENETİM MESLEĞİ VE DENETÇİLER HAKKINDAKİ BASMAKALIP DÜŞÜNCELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”, IDUSoS, vol. 7, no. 1, pp. 35–55, July 2024, doi: 10.61127/idusos.1451919.
ISNAD
Gökoğlan, Kadir. “BİLGİ KAYNAKLARININ DENETİM MESLEĞİ VE DENETÇİLER HAKKINDAKİ BASMAKALIP DÜŞÜNCELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”. Izmir Democracy University Social Sciences Journal 7/1 (July 1, 2024): 35-55. https://doi.org/10.61127/idusos.1451919.
JAMA
1.Gökoğlan K. BİLGİ KAYNAKLARININ DENETİM MESLEĞİ VE DENETÇİLER HAKKINDAKİ BASMAKALIP DÜŞÜNCELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. IDUSoS. 2024;7:35–55.
MLA
Gökoğlan, Kadir. “BİLGİ KAYNAKLARININ DENETİM MESLEĞİ VE DENETÇİLER HAKKINDAKİ BASMAKALIP DÜŞÜNCELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”. Izmir Democracy University Social Sciences Journal, vol. 7, no. 1, July 2024, pp. 35-55, doi:10.61127/idusos.1451919.
Vancouver
1.Kadir Gökoğlan. BİLGİ KAYNAKLARININ DENETİM MESLEĞİ VE DENETÇİLER HAKKINDAKİ BASMAKALIP DÜŞÜNCELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. IDUSoS. 2024 Jul. 1;7(1):35-5. doi:10.61127/idusos.1451919