Amaç: Süt hayvancılığında, mikrobiyal enfeksiyonları önlemek ve tedavi etmek için çeşitli antibiyotiklerin yaygın kullanılması sütteki veteriner ilaç kalıntılarının potansiyel bir kaynağıdır. Antibiyotikler talimatlara uygun şekilde kullanılmazsa ve uygun arınma süresi beklenilmezse sütte antibiyotik kalıntıları bulunabilir. Antibiyotik kalıntıları, duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara, mikroorganizmaların antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesine, potansiyel kanserojen etkilere, çeşitli konjenital anomalilere ve normal bağırsak mikrobiyotasının bozulmasına neden olmaktadır. Antibiyotik kalıntıları çok düşük konsantrasyonlarda dahi sütte starter kültürleri inhibe ederek peynir ve yoğurt üretimi sırasında fermantasyon sürecini uzatıp veya engelleyerek çok miktarda sütün ziyanına neden olabilmektedir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada piyasada geniş çapta satışa sunulan farklı markalara ait toplam 100 adet Ultra High Temperature (UHT) süt numunesinde antibiyotik kalıntılarının varlığı araştırılmıştır. Kalıntı analizleri Premi®Test (R-Biopharm, Almanya, No. R3900) ile yapılmıştır. Bulgular: Analiz bulgularına göre incelenen numunelerin hiçbirinde herhangi bir antibiyotik kalıntısı tespit edilememiştir. Sonuç: Ülkemizde kayıt dışı üretilip satılan sütlerin varlığı da unutulmamalıdır. Bu sütlerde antibiyotik kalıntıları tespit edilememekte ve bu durum tüketiciler için önemli bir sağlık riski oluşturmaktadır.
Objective: In dairy farming, the widespread use of various antibiotics to prevent and treat microbial infections is a potential source of veterinary drug residues in milk. If antibiotics are not used in accordance with the instructions and the appropriate withdrawal period is not followed, antibiotic residues may be present in the milk. Antibiotic residues cause allergic reactions in susceptible individuals, resistance of microorganisms to antibiotics, potential carcinogenic effects, various congenital anomalies, and disruption of intestinal flora. Antibiotic residues inhibit starter cultures in milk, even at very low concentrations, prolonging or preventing the fermentation process during cheese and yoghurt production, thus causing waste of large amounts of milk. Material and Methods: In this study, the presence of antibiotic residues in a total of 100 Ultra High Temperature (UHT) milk samples belonging to different brands that are widely available in the market were investigated. Residue analyzes were performed with Premi®Test (R-Biopharm, Germany, No. R3900). Results: According to the findings, no antibiotic residue was detected in any of the samples examined. Conclusion: However, the existence of unregistered production and sale of milk in our country should
not be ignored. Antibiotic residues cannot be detected in unregistered raw milk, and this poses a significant health risk for consumers.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Nutrition and Dietetics (Other) |
| Journal Section | REVIEW ARTICLE |
| Authors | |
| Publication Date | December 31, 2023 |
| Published in Issue | Year 2023 Volume: 1 Issue: 1 |