TR
EN
SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE KAVRAM KARİKATÜRÜ KULLANIMININ ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ
Öz
Bu çalışmanın amacı, 4. sınıf sosyal bilgiler dersinde kavram karikatürü kullanımının öğrencilerin bu dersteki başarılarına etkisini belirlemektir. Bu çalışma, nicel araştırmalardan, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desende yürütülmüştür. Bu desen normal deneysel desenin devamında gelir ve eşitlenmemiş gruplara ön test ve son test uygulanarak yapılır. Araştırma için 44 adet çoktan seçmeli maddeden oluşan bir başarı testi hazırlanmıştır. Bu test için 4. sınıf SBDÖP’deki ‘üretim, dağıtım ve tüketim’ öğrenme alanı kazanımlarına yönelik olarak ders kitapları, eba gibi çeşitli eğitim platformlarından, sınavlara hazırlık kitaplarından faydalanılarak ve alan uzmanlarının görüşlerine de dayanılarak araştırmacı tarafından bir pilot çalışma hazırlanmıştır. Geçerlilik ve güvenirlilik çalışmasının yapılması amacıyla 143 beşinci sınıf öğrencisine başarı testi uygulanmış ve testin maddelerinin zorluk ve ayırt ediciliklerine yönelik Alt Grup- Üst Grup” yöntemi ile veri analizi yapılmıştır. Bu uygulama sonucunda başarı testi 25 maddeye düşmüştür. Araştırma için belirlenen amaçlar doğrultusunda, Mann Whitney U testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testi yapılmıştır. Yapılan analizlere göre, çalışma başında yapılan başarı testinde her iki grupta da herhangi bir farklılaşmanın oluşmadığı tespit edilmiştir. Uygulama sonunda her iki gruba da uygulanan son başarı testinden elde edilen bulgulara göre kontrol grubunun sontest puanının uygulama öncesindeki puanına göre anlamlı bir fark oluşturmadığı, deney grubunun ise sontest puanların öntest puanlarına göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bu bulgulara gore, kavram karikatürüne dayalı öğretim etkinliklerinin, programa dayalı öğretim etkinliklerinden daha etkili olduğu sonucuna varılabilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abu, M. (2017). Sosyal bilgiler dersinde kavram karikatürleri kullanımının öğrencilerin derse yönelik tutum ve yaratıcı düşünme becerilerine etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek lisans tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Tokat).
- Akbaş, Y. & Toros, S. (2016). Sosyal bilgiler öğretiminde interaktif kavram karikatürleri ve kavram haritaları kullanımının akademik başarıya etkisi. International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic,11 (9), 53-68.
- Aksoy, B. (2000). Kavramlara dayalı jeomorfoloji öğretimi Gazi üniversitesi eğitim fakültesi ana bilim dalı örneği. (Yayınlanmamış Yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara).
- Akyıldız, M. & Karadağ, N. (2018). Farklı soru türlerinin güçlük ve ayırt edicilik düzeylerinin incelenmesi. Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 4(1), 112-122.
- Alkan, G. (2010). Sosyal bilgiler öğretiminde kavram karikatürlerinin öğrenci başarısına etkisi. (Yayınlanmamış Yüksek lisans tezi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Niğde).
- Altunkara, S. (2013). Ekoloji konusunda geliştirilen kavram karikatürlerinin kavramsal anlamaya etkisinin araştırılması. (Yayımlanmamış Yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir).
- Aşıcıoğlu, E. A. (2001). Yazısız karikatürlerin grafik sanatındaki yeri yazısız karikatür uygulamaları. (Yayınlanmamış Yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara).
- Atasayar, Y. G. (2015). Fen eğitiminde kavram karikatürü uygulamasının ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin motivasyonları üzerindeki etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek lisans tezi, Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Beşeri Coğrafya
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
23 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi
2 Nisan 2021
Kabul Tarihi
8 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Sayı: 44
APA
Ada, S., & Sözen, E. (2021). SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE KAVRAM KARİKATÜRÜ KULLANIMININ ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ. International Journal of Geography and Geography Education, 44, 161-175. https://doi.org/10.32003/igge.908348
AMA
1.Ada S, Sözen E. SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE KAVRAM KARİKATÜRÜ KULLANIMININ ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ. IGGE. 2021;(44):161-175. doi:10.32003/igge.908348
Chicago
Ada, Sibel, ve Erol Sözen. 2021. “SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE KAVRAM KARİKATÜRÜ KULLANIMININ ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ”. International Journal of Geography and Geography Education, sy 44: 161-75. https://doi.org/10.32003/igge.908348.
EndNote
Ada S, Sözen E (01 Temmuz 2021) SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE KAVRAM KARİKATÜRÜ KULLANIMININ ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ. International Journal of Geography and Geography Education 44 161–175.
IEEE
[1]S. Ada ve E. Sözen, “SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE KAVRAM KARİKATÜRÜ KULLANIMININ ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ”, IGGE, sy 44, ss. 161–175, Tem. 2021, doi: 10.32003/igge.908348.
ISNAD
Ada, Sibel - Sözen, Erol. “SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE KAVRAM KARİKATÜRÜ KULLANIMININ ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ”. International Journal of Geography and Geography Education. 44 (01 Temmuz 2021): 161-175. https://doi.org/10.32003/igge.908348.
JAMA
1.Ada S, Sözen E. SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE KAVRAM KARİKATÜRÜ KULLANIMININ ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ. IGGE. 2021;:161–175.
MLA
Ada, Sibel, ve Erol Sözen. “SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE KAVRAM KARİKATÜRÜ KULLANIMININ ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ”. International Journal of Geography and Geography Education, sy 44, Temmuz 2021, ss. 161-75, doi:10.32003/igge.908348.
Vancouver
1.Sibel Ada, Erol Sözen. SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE KAVRAM KARİKATÜRÜ KULLANIMININ ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ. IGGE. 01 Temmuz 2021;(44):161-75. doi:10.32003/igge.908348
Cited By
The Effect of Cartoon-Enriched Instruction on Primary School Students’ Academic Achievement and Attitude in Turkish Courses
Journal of Teacher Education and Lifelong Learning
https://doi.org/10.51535/tell.1196671A Study on the Use of Creative Comics and Cartoons in a Social Studies Course: A Mixed Methods Research Design
Pertanika Journal of Social Sciences and Humanities
https://doi.org/10.47836/pjssh.33.2.15