Research Article

Türkiye’de Hayvancılık Sektöründeki Sübvansiyonların Kırmızı Et İç Fiyatına Etkisi

Volume: 8 Number: 2 October 26, 2020

Türkiye’de Hayvancılık Sektöründeki Sübvansiyonların Kırmızı Et İç Fiyatına Etkisi

Abstract

Bu çalışmanın amacı Türkiye’de 1990-2018 dönemi için hayvancılık sektörüne verilen sübvansiyonların iç piyasadaki kırmızı et fiyatı üzerindeki etkisini zaman serisi analizleri ile incelemektir. İlk olarak değişkenlerin durağanlık analizi ADF ve PP birim kök testleri ile gerçekleştirilmiş ve değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki olup olmadığı Vector autoregression’a (VAR) dayalı Johansen eş bütünleşme testi ile incelenmiştir. Daha sonra Vector Eror Correction Model (VECM) ile kısa dönemde meydana gelen şokların kaç dönem sonra düzeldiği araştırılmıştır. Elde edilen bulgularla sübvansiyonların kırmızı et fiyat üzerinde negatif etkisi olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlara göre destekleme miktarındaki %1’lik artışın kırmızı et fiyatlarını %0,26 azalttığı belirlenmiştir. Refahtaki her %1’lik artış ise, fiyatlar üzerinde %0,89 gibi bir artışa sebep olurken kırmızı et tüketimindeki her %1 artışa karşılık %1’lik bir fiyat artışı ortaya çıkartmaktadır. Aynı zamanda uzun dönemde meydana gelecek herhangi bir şokun 0.75’inin takip eden yıl düzeldiği belirlenmiştir.

Keywords

References

  1. Ağır, H. (2009). Türkiye'de finansal liberalizasyon ve finansal gelişme ilişkisinin ekonometrik analizi: Ankara: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Kitapları No:8.
  2. Aksoy, A., Terin, M., & Keskin, A. (2012). Türkiye Süt Sığırcılığında Islah ve Destekleme Politikalarının Bölgesel Etkileri Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(1), 59-64.
  3. Aktaş, M., Altıok, E., & Songur, M. (2015). Farklı Ülkelerdeki Tarımsal Destekleme Politikalarının Tarımsal Üretim Üzerine Etkisinin Karşılaştırmalı Analizi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15(4), 55-74.
  4. Altunç, Ö. F. (2008). Türkiye’de finansal gelişme ve iktisadi büyüme arasındaki nedenselliğin ampirik bir analizi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İİBF Dergisi, 3(2), 113-127.
  5. Alüftekin, N. (2007). Yerel düzeyde ekonomik kalkınmada tarımsal ürün işleyen KOBİ'lerin rolü: Karaman ili araştırması. University of Ankara.
  6. Arı, E., & Yıldız, A. (2017). Examination of Affecting Variables for Youth Unemployment with Cointegration Analysis. Alphanumeric Journal, 5(2), 309-316.
  7. Aydın, E., Aral, Y., Can, M. F., Cevger, Y., Sakarya, E., & İşbilir, S. (2011). Türkiye’de son 25 yılda kırmızı et fiyatlarındaki değişimler ve ithalat kararlarının etkilerinin analizi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 82(1), 3-13.
  8. Aydın, E., Can, M. F., Aral, Y., Cevger, Y., & Sakarya, E. (2010). Türkiye’de canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı kararlarının sığır besicileri üzerine etkileri. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 81(2), 51-57.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Economics

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 26, 2020

Submission Date

August 1, 2020

Acceptance Date

September 23, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 8 Number: 2

APA
Yılmaz, E., & Yaşar, E. (2020). Türkiye’de Hayvancılık Sektöründeki Sübvansiyonların Kırmızı Et İç Fiyatına Etkisi. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 8(2), 81-94. https://izlik.org/JA77DY73RB
AMA
1.Yılmaz E, Yaşar E. Türkiye’de Hayvancılık Sektöründeki Sübvansiyonların Kırmızı Et İç Fiyatına Etkisi. JBES. 2020;8(2):81-94. https://izlik.org/JA77DY73RB
Chicago
Yılmaz, Emre, and Ercan Yaşar. 2020. “Türkiye’de Hayvancılık Sektöründeki Sübvansiyonların Kırmızı Et İç Fiyatına Etkisi”. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi 8 (2): 81-94. https://izlik.org/JA77DY73RB.
EndNote
Yılmaz E, Yaşar E (October 1, 2020) Türkiye’de Hayvancılık Sektöründeki Sübvansiyonların Kırmızı Et İç Fiyatına Etkisi. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi 8 2 81–94.
IEEE
[1]E. Yılmaz and E. Yaşar, “Türkiye’de Hayvancılık Sektöründeki Sübvansiyonların Kırmızı Et İç Fiyatına Etkisi”, JBES, vol. 8, no. 2, pp. 81–94, Oct. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA77DY73RB
ISNAD
Yılmaz, Emre - Yaşar, Ercan. “Türkiye’de Hayvancılık Sektöründeki Sübvansiyonların Kırmızı Et İç Fiyatına Etkisi”. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi 8/2 (October 1, 2020): 81-94. https://izlik.org/JA77DY73RB.
JAMA
1.Yılmaz E, Yaşar E. Türkiye’de Hayvancılık Sektöründeki Sübvansiyonların Kırmızı Et İç Fiyatına Etkisi. JBES. 2020;8:81–94.
MLA
Yılmaz, Emre, and Ercan Yaşar. “Türkiye’de Hayvancılık Sektöründeki Sübvansiyonların Kırmızı Et İç Fiyatına Etkisi”. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, vol. 8, no. 2, Oct. 2020, pp. 81-94, https://izlik.org/JA77DY73RB.
Vancouver
1.Emre Yılmaz, Ercan Yaşar. Türkiye’de Hayvancılık Sektöründeki Sübvansiyonların Kırmızı Et İç Fiyatına Etkisi. JBES [Internet]. 2020 Oct. 1;8(2):81-94. Available from: https://izlik.org/JA77DY73RB

15860

  This Web is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.