The aim of this experiment was
to determinate the effect of different drying temperatures on the content and
chemical composition of essential oil of Anatolian sage (Salvia fruticosa Mill.). Essential oil isolated for 3 hours from
fresh and oven dried leaf samples (at 35°C, 45°C, 55°C and 65°C) by using
Clevenger type apparatus was analyzed with GC-MS. The content of volatile oils
(%) in different drying temperatures was in the order of: fresh leaf sample
(0.80%), dried leaf sample at 35°C (3.10%), at 45°C (2.67%), at 55°C (2.30%)
and at 65°C (1.62%). In total, 29 compounds of essential oil were identified
from fresh and dried leaf samples. The main compounds of essential oils
isolated in different drying temperatures were 1.8-cineole and camphor.
1.8-cineole was highest in the dried sample at 65°C (50.54%) and lowest at 35°C
(39.76%). The highest and lowest camphor contents were observed in the sample
dried at 45°C (16.51%) and at 55°C (11.56%). On the other hand, the ratios of
beta-caryophyllene and beta-pinene, effective in the different uses of sage,
has also changed depending on different drying temperatures. The highest and
lowest beta-caryophyllene ratios were observed in the sample dried at 35°C
(8.35%) and at 45°C (5.31%). Also, the highest and lowest beta-pinene ratios
were observed at fresh leaf sample (6.74%) and at 65°C (4.26%). Results from the study showed that different
drying temperatures were effective on essential oil content and chemical
composition of essential oil of Anatolian sage.
Anatolian sage (Salvia fruticosa Mill.=Salvia triloba L.) different drying temperatures essential oil content and chemical composition of essential oil
Bu araştırmanın amacı; anadolu
adaçayında (Salvia fruticosa Mill.)
farklı kurutma sıcaklıklarının uçucu yağ oranı ve uçucu yağın kimyasal
kompozisyonu üzerine etkisini belirlemektir. Taze ve kurutulmuş yaprak
örneklerinden (35°C, 45°C, 55°C ve 65°C’ de) üç saat süreyle clevenger test
düzeneği kullanılarak ekstrakte edilmiş olan uçucu yağlar GC-MS cihazı ile
analiz edilmiştir. Farklı kurutma sıcaklıklarından elde edilen uçucu yağ
oranları (%) sırasıyla: %0.80 (taze yaprak örneği), %3.10 (35°C), %2.67 (45°C),
%2.30 (55°C) ve %1.62 (65°C)’dir. Taze ve kuru yaprak örneklerinden elde edilen
uçucu yağlarda 29 farklı bileşen tespit edilmiştir. Farklı kurutma
sıcaklıklarında elde edilen uçucu yağların ana bileşenleri 1.8-cineole
(ökaliptol) ve camphor’dur. 1.8-cineole oranı 65°C’ de kurutulmuş yaprak
örneklerinde en yüksek (%50.34) iken, 35°C’ de kurutulmuş yaprak örneklerinde
en düşük (%39.76) olarak bulunmuştur. En yüksek ve en düşük camphor oranları
ise 45°C’ de kurutulmuş yaprak örneklerinde (%16.51) ve 45°C’ de kurutulmuş
yaprak örneklerinde (%11.56) belirlenmiştir. Diğer taraftan, Anadolu adaçayının
tedavi amaçlı kullanımında önemli olan beta-caryophyllene ve beta-pinene
oranları da farklı kurutma sıcaklıklarına bağlı olarak değişiklik göstermiştir.
Beta-caryophyllene oranları 55°C’ de kurutulmuş örneklerde en yüksek (%8.35) ve
45°C’ de kurutulmuş örneklerde en düşük (%5.31) olarak gözlemlenmiştir. En
düşük beta-pinene oranı (%4.26) 65°C’ de kurutulmuş yaprak örneklerinden elde
edilirken, en yüksek oran (%6.74) ise taze yaprak örneklerinden elde
edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar; Anadolu adaçayında farklı kurutma
sıcaklıklarının uçucu yağın oranı ve uçucu yağın kompozisyonu üzerinde etkili
olduğunu göstermektedir.
Anadolu adaçayı (Salvia fruticosa Mill.=Salvia triloba L.) farklı kurutma sıcaklıkları uçucu yağ oranı ve uçucu yağın kimyasal kompozisyonu
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Field Crops |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | August 1, 2018 |
Acceptance Date | March 25, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 1 |