This study was carried out to determine yield and some
quality properties of different Pleurotus
ostreatus isolates. The study was conducted at the Faculty of Agriculture
and Natural Sciences, Bolu Abant Izzet Baysal University. In this study, four
different isolates of P. ostreatus mushroom species obtained collecting
from nature in different locations of Bolu province were used as material. The
mixture of straw, sawdust and bran (45% straw + 45% sawdust + 10% bran) was
used as substrate in the study. Spawn run time, days to first harvest, fruit
body weight, yield, cap length, cap width, stipe length, stipe diameter, color
characteristics of fruit body (L*, a*, b*, C*
and h°), pH, ash, dry matter, TSS (total
soluble solids) and protein contents of different isolates were
determined in the study. As a result, significant differences were found among
the isolates in terms of the properties examined except for days to first
harvest, cap width, ash, dry matter and TSS. Spawn run time, fruit body weight,
yield, cap length, cap width and protein contents of the isolates ranged from 28.8 to 32.2 days, 22.27 to 29.38 g, 202.39 to 330.57 g kg-1, 10.27 to 13.97 cm, 9.02 to 10.46 cm
and 18.73 to 21.77%, respectively. Among the different P. ostreatus isolates, the highest
yield was obtained from PO-143 isolate (330.57 g kg-1). PO-141 isolate closely followed PO-143 isolate and there
was no statistically significant difference between these two isolates in terms
of yield. The lowest yield was determined in PO-144 isolate (202.39 g kg-1). In addition to, PO-144 isolate was significantly darker
than other isolates. According to the findings of the study, PO-141 and PO-143
isolates became prominent when all properties were evaluated together. These
isolates should be compared with different commercial isolates of P. ostreatus in terms of yield and quality in subsequent studies.
Bu çalışma, farklı Pleurotus ostreatus izolatlarının verim ve bazı kalite
özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bolu Abant
İzzet Baysal Üniversitesi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde yürütülen çalışmada; P. ostreatus mantar türünün Bolu ilinin farklı lokasyonlarından doğadan toplanarak elde edilen 4 farklı izolatı (PO-141, PO-142, PO-143 ve PO-144) materyal olarak
kullanılmıştır. Araştırmada yetiştirme
ortamı olarak saman, talaş ve kepek karışımından (%45 saman + %45 talaş + %10
kepek) oluşan ortam kullanılmıştır. Çalışmada farklı izolatlara ait
misel gelişim süresi, ilk hasat süresi, mantar
ağırlığı, verim, şapka uzunluğu, şapka eni, sap uzunluğu, sap çapı, mantarın
renk özellikleri (L*, a*, b*, C* ve
h°), pH, kül, kuru madde, SÇKM (suda çözünebilir kuru madde) ve protein içerikleri belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda
izolatlar arasında ilk hasat süresi, şapka eni, kül, kuru madde ve SÇKM miktarı
hariç incelenen özellikler bakımından önemli farklılıklar bulunmuştur. İzolatların misel gelişim süresi
28.8-32.2 gün, mantar ağırlığı, 22.27-29.38 g, verim değerleri 202.39-330.57 g kg-1, şapka uzunluğu 10.27-13.97 cm, şapka eni
9.02-10.46 cm ve protein içeriği %18.73-21.77 arasında değişmiştir. Farklı P. ostreatus izolatları arasında en yüksek verim
PO-143 izolatından (330.57 g kg-1)
elde edilmiştir. Onu istatistiksel olarak aralarında fark olmayan PO-141
izolatı (305.01 g kg-1)
yakından takip etmiştir. En düşük verim ise PO-144 izolatında (202.39 g kg-1) belirlenmiştir.
Ayrıca PO-144 izolatının diğer izolatlara göre belirgin derecede daha koyu
renkli olduğu tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre tüm özellikler birlikte
değerlendirildiğinde PO-141 ve PO-143 izolatları öne
çıkmıştır. Daha sonra yapılacak çalışmalarla bu izolatların verim ve kalite
yönünden P. ostreatus’un farklı ticari izolatlar ile
karşılaştırılması gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | December 13, 2019 |
Submission Date | November 17, 2019 |
Acceptance Date | December 13, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 2 |