“Sürdürülebilirlik” günümüz ihtiyaçlarının ve kültürel öz varlığımızın gelecek nesillere aktarılmasında önemli katkılar sağlayan ve birçok disipline uyarlanması mümkün olan elzem bir kavramdır. Sürdürülebilir gıda üretiminin temelini oluşturan tarım ve hayvancılık sektörü, iklim değişikliğinden en çok etkilenen faaliyetlerdendir. Coğrafi İşaretler (Cİ) sürdürülebilir kalkınmanın, çevreye duyarlı üretim modellerinin, kırsal refahın ve kültürel mirasın korunmasında stratejik bir araç haline gelmiştir. Bingöl’ün coğrafi konumu nedeniyle başlıca gelir kaynağını tarım (meyvecilik, sebzecilik ve tarla bitkileri) ve hayvancılık (arıcılık, sığır ve küçükbaş yetiştiriciliği) oluşturmaktadır. Bingöl’de TÜRKPATENT tarafından 4 Menşe (Bingöl Çobantaşı Kavurması, Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi, Bingöl Balı ve Guldar Domatesi) ve 1 Mahreç (Sivan Dut Pekmezi) işaretli olmak üzere toplam 5 adet ürün tescillenmiştir. Bu çalışmada, “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında pilot bölge seçilen Bingöl’ün bitkisel ve hayvansal üretim potansiyeline dikkat çekmek amacıyla; bölgenin Cİ’li ürünlerini tanıtmak, iklim değişikliğinin gıdaların üretimi üzerindeki olası etkilerine ve/veya sürdürülebilirlik riskine karşı alınabilecek önlemlere dikkat çekmek hedeflenmiştir.
“Sustainability” is an essential concept that contributes importantly to the transfer of today’s needs and our cultural identity to future generations and can be adapted to many disciplines. The agriculture and livestock sector, which constitutes the basis of sustainable food production, is one of the activities most affected by climate change. Geographical Indications (GI) have become a strategic tool for sustainable development, environmentally conscious production models, rural prosperity, and the preservation of cultural heritage. Bingöl primarily generates its income from agriculture (fruit growing, vegetable growing, and field crops) and animal husbandry (beekeeping, cattle and small livestock breeding). A total of 5 products, 4 with PDO [Bingöl Çobantaşı Kavurması, Yedisu Horoz Fasulyesi (Beans), Bingöl Balı (Honey) and Guldar Domatesi (Tomato) and 1 with PDI (Sivan Dut Pekmezi (Mulberry Molasses)], belonging to the province of Bingöl have been registered by the Turkish Patent and Trademark Office (TÜRKPATENT). In this study, with the aim of drawing attention to the plant and animal production potential of Bingöl, which was selected as a pilot region in the field of “Agriculture and Basin-Based Development,” the objectives were to introduce the region's GI-registered products and to draw attention to the possible effects of climate change on food production and/or measures that can be taken against sustainability risks.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Early Pub Date | September 29, 2025 |
Publication Date | September 30, 2025 |
Submission Date | July 21, 2025 |
Acceptance Date | September 18, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 5 Issue: 2 |