Konaklama işletmeleri çevresel kaynakları aktif bir şekilde kullanmasından dolayı sürdürülebilir turizm anlayışının oluşmasında ve geliştirilmesinde turizmin önemli paydaşlarından biri olarak kabul edilmekte ve bu bağlamda çevreye karşı olan sorumluluklarını yerine getirmeleri beklenmektedir. Özellikle çevresel duyarlılığın yönetim biçimine yansıması olan yeşil yönetim anlayışının son yıllarda artış göstermesiyle konaklama işletmelerinin üst düzey yöneticilerinin çevreye karşı olan tutum ve davranışları merak edilmekte ve incelenmektedir. Bu doğrultuda bu çalışma, konaklama işletmeleri yöneticilerinin çevreye ve yeşil bir işletmecilik anlayışına olan bakış açılarını tespit etmek ve mevcut durumu ortaya koymak amacıyla, Trabzon’daki 4 yıldızlı 14 konaklama işletmesinin üst düzey yöneticileri üzerine gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacına yönelik çevre sertifikası, enerji, atık madde, yönetim, malzeme, ulaşım ve personel başlıkları altında toplam 23 sorudan oluşan bir yarı-yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmış ve veriler betimsel analiz tekniğinden yararlanarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda enerji denetimi ve atık madde yönetimi konusunda üst düzey yöneticilerin ortalamanın üstü bir performans sergilediği ancak çevre sertifikası, yönetim, malzeme, ulaşım ve personel eğitimine yönelik azımsanamayacak derecede bilgi ve planlama yetersizliğin olduğu sonucunca varılmıştır.
Yeşil Yönetim Çevre Bilinci Sürdürülebilir Turizm Konaklama İşletmeleri Betimsel Analiz Trabzon.
Due to the active use of environmental resources, hospitality businesses are considered as one of the important stakeholders of tourism in the formation and development of sustainable tourism, and in this context, hospitality businesses are expected to fulfill their responsibilities towards the environment. Especially since the green management approach, the reflection of environmental awareness on the management style, has increased in recent years, the attitudes and behaviors of the senior managers of the hospitality businesses towards the environment are inquired and examined. In this direction, this study was carried out on the top managers of 14 4-star hospitality businesses in Trabzon in order to determine the perspectives of hospitality business managers concerning the environment and a green business approach and to reveal the current situation. In accordance with the purpose of the research, a semi-structured interview form consisting of 23 questions in total under the headings of environmental certificate, energy, waste material, management, material, transportation and personnel was prepared and the data were analyzed using descriptive analysis technique. In line with the findings, it has been determined that senior managers perform above the average in energy control and waste management issues, but it has been concluded that there is a substantial lack of information and planning for environmental certification, management, materials, transportation and personnel training.
Green Management Environmental Consciousness Sustainable Tourism Hospitality Businesses Descriptive Analysis Trabzon
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 30, 2022 |
Publication Date | January 2, 2023 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 6 Issue: 2 |