Aile İçi Şiddetin Karikatürlerle Meşrulaştırılması
Abstract
Aile içi şiddet günümüzün en teklikeli gerçeklerinden biridir. Özellikle kadına yönelik şiddet dünta çapında bir sorundur. Her kültürde mizah ve karikatürler toplumu etkileyen sorunları eleştirmek için kullanılır. Bu çalışmada ‘Yaşam Koçu Afet’tiplemesi Türk toplumunun kadın-erkek ilişkileri, aile içi şiddet ve diğer insani konulardaki tutumlarının karikatürlerde vücut buluşunun nasıl olduğu göstergebilim ile irdelenmiştir. Sonuç olarak incelenen karikatürlerde kadınların özel alanlarda tutulduğu, erkeklerin özellikle duygusal istismar ve ihmal ile kadınlara karşı şiddet uyguladıkları tesbit edilmiştir.
Keywords
References
- Akalın, Ş.H., Toparlı, R. Ve Aksu, B.T.( 2009). Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü, http://www.tdk.org.tr/index.php?option=com_atasozleri&view=atasozleri, 22/11/2017.
- Akça, E. B. ve Tönel, E. (2011). Erkek(lik) Çalışmalarına Teorik Bir Çerçeve: Feminist Çalışmalardan Hegemonik Erkekliğe. (Edt: İlker Erdoğan). Medyada Hegemonik Erkek(lik) ve Temsil. İstanbul: Kalkedon Yayınları, 11-40.
- Arık, B.M.( 2003). ‘Apolitik’ Mizah Tartışmalarına Tarihsel Bir Bakış, İstanbul Üniversitesi iletişim Fakültesi Dergisi, 17: 89-104.
- Aylin, N.(2015).Kadın Bedeni ve Toplumsal İzdüşümleri: Sosyolojik Bir Bakış içinde Kadın Bedeni ve İstismarı, Editörler: Fatma Zehra Fidan ve Duygu Alptekin, 1 Baskı, Opsiyon Yayınları, İstanbul.
- Barthes, R. (1968). Elements of Semiology.1st ed. New York: Hill and Wang.
- Barthes, R.( 1972). Mythologies. Translated by Annette Lavers. The Noonday Press - New York.
- Batu, B.(2011). Sanat Eğitimi Alanında yapıt İncelemelerinde Bir Yöntem Olarak Görsel Gösterge Çözümlemesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
- Bayan Yanı Cilt 1-6 (2011-2015).Leman Kültür Yayınları. İstanbul.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Zihniye Okray
*
LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
0000-0002-9117-4991
Türkiye
Publication Date
May 7, 2018
Submission Date
November 24, 2017
Acceptance Date
April 26, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 4 Number: 7