Özet
Mutfak
kültürü bir toplumun beslenme kültürünü ve alışkanlıklarını gösteren, yaşama
biçimini yansıtan ve o topluma ait gelenek ve görenekleri içinde barından bir oluşumdur.
Bundan dolayı mutfak kültürü sadece mutfak ile ilgili olan şeyleri içine almaz;
o toplumun alışkanlıklarını, gelenek ve göreneklerini de içine alarak tam bir
kültür malzemesi haline gelir. Bu çalışmada Kayseri’de geçiş dönemlerinde (doğum,
evlenme, ölüm), dinî bayramlarda, kutsal gün ve gecelerde, oturmalarda, hacı
uğurlama-karşılama, asker uğurlama-karşılama gibi özel günlerde yapılan
hazırlıklar, uygulamalar ve bunlara bağlı olarak oluşan mutfak kültürü
tanıtılmaya çalışılacaktır. Çalışmada Kayseri mutfak kültürü halkbilimi
açısından incelenmiştir. Kayseri mutfak kültürü, geçiş dönemlerinde ve belirli
günlerdeki mutfak kültürü esas alınarak sınırlandırılmıştır. Çalışma
oluşturulurken kaynak kişilerden bilgi alınmıştır. Kayseri mutfak kültürünü daha
iyi yansıtması bakımından kaynak kişiler Kayseri’nin yerlilerinden ve ev
hanımlarından seçilmiştir. Araştırmanın amacı Kayseri’nin kültürüne,
misafirine, mutfağına, gelenek ve göreneklerine verdiği önemin ortaya koyulması
ve bu yolla Kayseri mutfak kültürünün Anadolu’daki yerinin tespit edilmesidir.
Bu amaçla Kayseri’nin gelenekleştirmiş olduğu zengin mutfak kültürü
incelenecektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2018 |
Submission Date | June 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 4 Issue: 8 |
International Journal of Humanities and Education (IJHE)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) International License.