Özet
Mutfak
kültürü bir toplumun beslenme kültürünü ve alışkanlıklarını gösteren, yaşama
biçimini yansıtan ve o topluma ait gelenek ve görenekleri içinde barından bir oluşumdur.
Bundan dolayı mutfak kültürü sadece mutfak ile ilgili olan şeyleri içine almaz;
o toplumun alışkanlıklarını, gelenek ve göreneklerini de içine alarak tam bir
kültür malzemesi haline gelir. Bu çalışmada Kayseri’de geçiş dönemlerinde (doğum,
evlenme, ölüm), dinî bayramlarda, kutsal gün ve gecelerde, oturmalarda, hacı
uğurlama-karşılama, asker uğurlama-karşılama gibi özel günlerde yapılan
hazırlıklar, uygulamalar ve bunlara bağlı olarak oluşan mutfak kültürü
tanıtılmaya çalışılacaktır. Çalışmada Kayseri mutfak kültürü halkbilimi
açısından incelenmiştir. Kayseri mutfak kültürü, geçiş dönemlerinde ve belirli
günlerdeki mutfak kültürü esas alınarak sınırlandırılmıştır. Çalışma
oluşturulurken kaynak kişilerden bilgi alınmıştır. Kayseri mutfak kültürünü daha
iyi yansıtması bakımından kaynak kişiler Kayseri’nin yerlilerinden ve ev
hanımlarından seçilmiştir. Araştırmanın amacı Kayseri’nin kültürüne,
misafirine, mutfağına, gelenek ve göreneklerine verdiği önemin ortaya koyulması
ve bu yolla Kayseri mutfak kültürünün Anadolu’daki yerinin tespit edilmesidir.
Bu amaçla Kayseri’nin gelenekleştirmiş olduğu zengin mutfak kültürü
incelenecektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2018 |
Gönderilme Tarihi | 28 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 8 |
Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi
Bu eser Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmıştır.