Diğer
BibTex RIS Kaynak Göster

Kayseri’de Geçiş Dönemlerine ve Belirli Günlere Özgü Mutfak Kültürü

Yıl 2018, Cilt: 4 Sayı: 8, 100 - 112, 31.10.2018

Öz

Özet



Mutfak
kültürü bir toplumun beslenme kültürünü ve alışkanlıklarını gösteren, yaşama
biçimini yansıtan ve o topluma ait gelenek ve görenekleri içinde barından bir oluşumdur.
Bundan dolayı mutfak kültürü sadece mutfak ile ilgili olan şeyleri içine almaz;
o toplumun alışkanlıklarını, gelenek ve göreneklerini de içine alarak tam bir
kültür malzemesi haline gelir.
Bu çalışmada Kayseri’de geçiş dönemlerinde (doğum,
evlenme, ölüm), dinî bayramlarda, kutsal gün ve gecelerde, oturmalarda, hacı
uğurlama-karşılama, asker uğurlama-karşılama gibi özel günlerde yapılan
hazırlıklar, uygulamalar ve bunlara bağlı olarak oluşan mutfak kültürü
tanıtılmaya çalışılacaktır. Çalışmada Kayseri mutfak kültürü halkbilimi
açısından incelenmiştir. Kayseri mutfak kültürü, geçiş dönemlerinde ve belirli
günlerdeki mutfak kültürü esas alınarak sınırlandırılmıştır. Çalışma
oluşturulurken kaynak kişilerden bilgi alınmıştır. Kayseri mutfak kültürünü daha
iyi yansıtması bakımından kaynak kişiler Kayseri’nin yerlilerinden ve ev
hanımlarından seçilmiştir. Araştırmanın amacı Kayseri’nin kültürüne,
misafirine, mutfağına, gelenek ve göreneklerine verdiği önemin ortaya koyulması
ve bu yolla Kayseri mutfak kültürünün Anadolu’daki yerinin tespit edilmesidir.
Bu amaçla Kayseri’nin gelenekleştirmiş olduğu zengin mutfak kültürü
incelenecektir.

Kaynakça

  • Artun, E. (2001). Adana’da Töreler, Adaklar, Özel Günlere Ait İnançlar, Pratikler ve Bunlara Bağlı Mutfak Kültürü. Milli Folklor, S.49, Ankara. Erişim adresi: http://www.millifolklor.com/Yayin/49
  • Artun, E. (2012). Türk Halk Bilimi. Adana: Karahan Kitabevi.
  • Budak, N., Şahin H, Çiçek B, Yılmaz M. (2004). Kayseri İlinin Yemek Alışkanlıkları ve Kayseri Yemekleri. Kayseri: Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
  • Çelik, D. (2010). Mengen’de Özel Gün Yemekleri. Milli Folklor, S. 86, 127-139. Erişim adresi: http://www.millifolklor.com/Yayin/86
  • Çölbay, Ş. ve Sormaz, Ü. (2015). Konya'da Geçiş Dönemlerinde Yapılan Yöresel Mutfak Uygulamaları. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 4(4), 1729-1736. Erişim adresi: http://www.tekedergisi.com/OncekiSayilarDetay.aspx?Sayi=4/4
  • Güldemir, O. ve Işık, N. (16-19 Kasım 2011). Nevşehir Mutfak Kültürü ve Yemekleri. Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu Nevşehir Üniversitesi, Nevşehir, 6. Cilt. Ankara: Grafiker Yayıncılık, s. 151-176. Erişim adresi: https://ntks.nevsehir.edu.tr/tr/11192
  • Işık, N., Kılıçarslan, A., Güldemir, O., Derin, D., Barı, N. (2017). Ilgın Mutfak Kültürü ve Yemekleri. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S. 38, 86-94. Erişim adresi: http://dergisosyalbil.selcuk.edu.tr/susbed/article/view/1356
  • Kaya, Ş. ve Sormaz, Ü. (2017). Özel Gün ve Geçiş Dönemleri ile Yöresel Mutfağımız: Gaziantep. The Journal of Academic Social Science Studies, S.57, 535-547. Erişim adresi: https://jasstudies.com/OncekiSayilarDetay.aspx?Sayi=Number:%2057
  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi (2011). Kayseri. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları No:83. Erişim adresi: https://www.kayseri.bel.tr/e-kitaplarimiz
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Kübra Şahinbaş

Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2018
Gönderilme Tarihi 28 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA Şahinbaş, K. (2018). Kayseri’de Geçiş Dönemlerine ve Belirli Günlere Özgü Mutfak Kültürü. Uluslararası Beşeri Bilimler Ve Eğitim Dergisi, 4(8), 100-112.

Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi 

Bu eser Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmıştır.