Araştırma Makalesi

YENİ ELEŞTİRİ KURAMINDAN AKADEMİK ELEŞTİRİ YÖNTEMİNE

Cilt: 2 Sayı: 2 30 Ağustos 2014
PDF İndir
TR EN

YENİ ELEŞTİRİ KURAMINDAN AKADEMİK ELEŞTİRİ YÖNTEMİNE

Öz

Günümüz akademik yayın ortamlarında, metin merkezli oluşları itibariyle biçimci/yapısalcı eleştiri yöntemlerine çağdaş edebiyat, Klasik edebiyat, Halkbilimi ve Halk edebiyatı ürünlerinin incelenmesinde her geçen gün daha fazla başvurulmaktadır. Biçimci/yapısalcı yöntemlerden en yaygın olarak kullanılanı ise Yeni Eleştiridir. Yeni Eleştiri, T. S. Eliot’un görüşlerinden hareket ederken metin merkezli yöntemlerden Biçimci Eleştiri, Victor B. Shklovsky ile Roman Jacobson gibi isimlerin; Arketipçi Eleştiri, C. Jung’ın ve N. Frye’ın görüşlerini temel almaktadır. Göstergebilimsel Eleştirinin ilkeleri R. Barthes’e dayandırılırken Yapısökücü Eleştiri, daha derin daha yakın daha pratik okumalar vaat eden J. Derrida’nın ve Yapısalcılığın da öncü ismi olan F. de Saussure’ın görüşleri etrafında şekillenmiştir. Yeni Eleştirinin günümüz edebiyat sahasındaki şekli olan Akademik Eleştiri, kendisine ve eleştirmenlere sınırlar dayatan bir yöntem değildir. Akademik Eleştiri, ilkeleriyle ufuk açarken eleştirmeni psikolojiden, tarihten, edebiyat tarihinden ve sosyolojiden yararlanmaktan alıkoymaz. İncelemede de dikkatli olmayı ve sadece edebi metni esas almayı salık verir. Akademik Eleştiri; edebi metinleri incelemek üzere iki yönlü okuma yöntemini önerir. Çözümleyici dikey okumada, metin bir cümle gibi kabul edilip unsurlarına ayrılır. Sentezleyici yatay okumada kapalı, yakın, derin okuma pratikleriyle eleştiriye tabi tutulan metin adeta yeniden inşa edilir. Bu yöntemde metnin okunmasından sonra, esas inceleme planının hazırlanması için gerekecek temel ilkeler ve bakış açıları ortaya konur. Biricik kabul edilen edebi esere uygulanabilecek incelemeler için yol gösteren Biçimci Akademik Eleştiri, okumanın neticesinde alınacak notların belirleyici olduğunu öğretir. Eserin kendisinin, metnin tahlili için gerekli esas alt başlıkların elde edilmesine yeterli geleceğine inanır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AYTAÇ, Gürsel (2000). Genel Edebiyat Bilimi, Say Yayınları, İstanbul.
  2. ÇETİN, Nurullah (2009). Roman Çözümleme Yöntemi, Öncü Kitap, Ankara.
  3. ---------------------- (2009). Şiir Çözümleme Yöntemi, Öncü Kitap, Ankara.
  4. EAGLETON, Terry (2004). Edebiyat Kuramı Giriş, (çev. Tuncay BİRKAN), Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  5. ELİOT, Thomas Stearns (1983). Edebiyat Üzerine Düşünceler, (çev. Sevim KANTARCIOĞLU), Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  6. ERCİLASUN, Bilge (1994). Servet-i Fünûn’da Edebî Tenkit, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, İstanbul.
  7. http://www.iletisim.com.tr
  8. İNAM, Ahmet (2004). “Hüseyin Cöntürk ve Eleştirmenin Dört Özelliği”, Edebiyat ve Eleştiri, S. 74, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türk Dili ve Edebiyatı (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Ağustos 2014

Gönderilme Tarihi

24 Haziran 2014

Kabul Tarihi

30 Ağustos 2014

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Zariç, M. (2014). YENİ ELEŞTİRİ KURAMINDAN AKADEMİK ELEŞTİRİ YÖNTEMİNE. International Journal of Languages’ Education and Teaching, 2(2), 99-121. https://izlik.org/JA69TZ49TH