Araştırma Makalesi

Mültecilere ‘Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretilmesine Yönelik Uyum Kursu’na Katılan Öğreticilerin Kurs Hakkındaki Görüşleri ve Hazır Bulunuşluk Durumları

Cilt: 5 Sayı: 4 30 Aralık 2017
PDF İndir
TR EN

Mültecilere ‘Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretilmesine Yönelik Uyum Kursu’na Katılan Öğreticilerin Kurs Hakkındaki Görüşleri ve Hazır Bulunuşluk Durumları

Öz

Bu çalışmada, mültecilere Türkçe öğretecek olan ‘Türkçe öğreticilerinin’ hazır bulunuşluk durumları ve katıldıkları ‘Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretilmesine Yönelik Uyum Kursu’na dair görüşleri belirlenmek istenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, MEB ve Avrupa Birliği işbirliği ile yürütülen ‘Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi’ kapsamında 2016 yılında Antalya’da düzenlenen kursa katılan 58 ‘Türkçe öğreticisi’ oluşturmaktadır. Araştırma verileri, nitel araştırma veri toplama tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, içerik analizi ile değerlendirilerek sayısal verilere dönüştürülmüştür. Araştırma sonucunda, Türkçe öğreticilerinin % 76’sının daha önce yabancılara Türkçe öğretimine yönelik herhangi bir ders almadığı, katılımcıların lisans programlarında bu dersin ilgilenen öğretmen adayları için seçmeli olması gerektiğini ifade ettikleri belirlenmiştir. Katılımcıların % 51.7’sinin kendilerini Türkçe öğretmeye hazır hissettikleri, % 68.9’unun öğrenicilerin seviyesine uygun etkinlik hazırlamaya hazır hissettiğini ve bundaki en önemli etkenin kendi kişilik yapıları olduğunu belirttikleri ortaya çıkmıştır. Katılımcıların % 82.7’si kurstan önceki ve sonraki hazır olma durumları arasında belirgin bir fark oluştuğu ve bunun, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanını kursta tanımaktan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Katılımcıların %84.5’i kursun öğretmenlik süreçlerine, özellikle de ders işleme konusunda katkı sağladığını ifade ettiği ortaya çıkmıştır. Kursun katılımcıların beklentilerinin önemli bir kısmını karşıladığı ve katılımcıların özellikle ders içi uygulamalara yönelik önerilerde bulunduğu ortaya çıkmıştır. Elde edilen sonuçlardan hareketle bundan sonra açılacak kurslarda özellikle ders içi etkinliklere ve staj uygulamalarına daha çok yer verilmesi gerektiği önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altun, M. (2016). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Lisansüstü Programları. http://www.dilbilimi.net/yabanci_dil_olarak_turkce_lisansustu_programlari.pdf.
  2. Biçer, N. (2015). Türkçe Öğretmeni Adaylarının Yabancılara Türkçe Öğretimi Dersinden Beklentileri ve Bu Beklentilerin Karşılanması. International Journal of Langauge Academy, 3/4, 160-176.
  3. Coşkun, İ., Emin, M. N. (2016). Türkiye’deki Suriyelilerin Eğitiminde Yol Haritası, Fırsatlar ve Zorluklar. İstanbul: Seta Yayınları.
  4. Çepni, S. (2005). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş. Trabzon: Üçyol Yayınevi.
  5. Erdem, C. (2017). Sınıfında Mülteci Öğrenci Bulunan Sınıf Öğretmenlerinin Yaşadıkları Öğretimsel Sorunlar Ve Çözüme Dair Önerileri. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi, 1/1, 26-42.
  6. Gün, M. (2015). Yabancılara Türkçe Öğretimi Veren Öğretim Elemanlarının Adıyaman İli Çadır Kent Bölgesinde Türkçe Öğrenen Suriyeli Mültecilere Türk Kültürü Aktarımına İlişkin Görüşleri. Cappadocia Journal of History and Social Sciences, 5, 119-138.
  7. Kalfa, M. (2015). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğreten Öğretmenlerin Alan Yeterliklerine Dayalı Gereksinim Çözümlemesi. Eğitim ve Bilim, 40/181, 241-253.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dil Çalışmaları (Diğer) , Türkçe Eğitimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2017

Kabul Tarihi

25 Aralık 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Eyüp, B., Arslan, N., & Cevher, T. Y. (2017). Mültecilere ‘Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretilmesine Yönelik Uyum Kursu’na Katılan Öğreticilerin Kurs Hakkındaki Görüşleri ve Hazır Bulunuşluk Durumları. International Journal of Languages’ Education and Teaching, 5(4), 174-200. https://izlik.org/JA44RM54NT