Araştırma Makalesi

Gök Kubbenin Rengi Dün De Maviydi Bugün De Bilim ve Öğretim Dili Türkçe

Cilt: 5 Sayı: 4 30 Aralık 2017
PDF İndir
TR EN

Gök Kubbenin Rengi Dün De Maviydi Bugün De Bilim ve Öğretim Dili Türkçe

Öz

Çağdaş batı bilim dilleri Latince üzerine kurulmuş; bilim insanları zamanla kendi ulusal dillerinde üretim yapmışlardır. Türkçenin bilim dili olarak kullanılması bir yana, onu hor görerek, anadilinde öğretimin karşısında olan, Türkçe terim üretmenin gereksizliğini savunan ve bu şekilde bilim ürettiğini söyleyenler görülüyor. Yabancı dil öğretmek başka, bir konuyu yabancı dilde öğretmeye çalışmak, üretilen bilimsel bilgiyi bir yabancı dilde yayımlamak daha başka konulardır. Dolayısı ile bir başka dilin yaygın kullanılması, bizim Türkçeden vaz geçmemizi gerektirmez. Anadilimize özen göstermeli; onu gelecek kuşaklara öğretmek, kültürümüzü aktarmak için özen göstermeli, çaba harcamalıyız. Hele ülkenin yabancı dil öğretimi konusundaki yetersizlikleri aşmak için, Türkçeyi bırakıp bir yabancı dilde öğretim yapma konusundaki gereksiz çabaları terk etmeliyiz. Türkçenin bilim dili olmadığı gibi mesnetsiz bir görüşü terk etmeli; eksikliğin Türkçede değil, onu kullanamayanlarda olduğu görülmelidir. Akademisyenlerimize, bilim insanlarımıza akademik yükseltilmelerde kendi ana dili dışında ve dünyada tanınmış dergilerde, yabancı dilde yayımladığı makalelere Türkçeye göre daha yüksek puan vererek ödüllendiriyor; Türkçe yayınlara ikinci sınıf çalışma muamelesi yapıyoruz. Bu topraklarda yaşayan sorumluluk sahibi her bilim insanı ürettiği bilimsel bilgiyi önce ülkesi ve milletinin refahı için kullanacak, onun yayılması için yazdığı her cümleyi değil, her kelimeyi değil, her harfi düşünerek kullanan dikkatli ve özenli bir araştırmacı olmanın yanı sıra, iyi bir vatandaş, vatanını çok seven bir yurttaş, Anadolu topraklarına ve Türk bayrağı ile Türk örf ve töresine hayran gerçek bir vatansever olacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aksan, Doğan (1998). Anlambilim, Anlambilimin Konuları ve Türkçenin Anlambilimi. Ankara: Engin Yayınevi.
  2. Akyüz, Kenan (2010). Batı Tesirinde Türk Şiiri Antolojisi, 11. Baskı, İstanbul: İnkılap Kitabevi.
  3. Atmaca, Nidai Sulhi (2004). Bilim Dili ve Türkçe. Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık. URL: http://uvt.ulakbim.gov.tr/tip/sempozyum2/natmaca1.pdf (18.08.2017).
  4. Avcı, Ümran (2012). Gerçek Aydın Halkla Çok İyi Anlaşır. Habertürk-Kültür Sanat. (01 Ekim 2012 Pazartesi). URL: http://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/781281-gercek-aydin-halkla-cok-iyi-anlasir (14.08.2017).
  5. Aydınlı, Atilla (2004). Bilim Teknoloji ve Türkçe. Ç.Ü. Türkoloji-Makale Bilgi Sistemi. URL: http://turkoloji.cu.edu.tr/GENEL/18.php (18.08.2017).
  6. Berber, Oktay (2017). Kalemleri Bırakıp Cübbeleri Asalım Mı? Nisan 2018 Doçentlik Başvuru Koşullarının Düşündürdükleri. Kırmızılar. http://www.kirmizilar.com/tr/index.php/guncel-yazilar3/2905-kalemleri-birakip-cubbeleri-asalim-mi (17.12.2017).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dil Çalışmaları (Diğer) , Türk Dili ve Edebiyatı (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

23 Kasım 2017

Kabul Tarihi

25 Aralık 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Çakır, M. (2017). Gök Kubbenin Rengi Dün De Maviydi Bugün De Bilim ve Öğretim Dili Türkçe. International Journal of Languages’ Education and Teaching, 5(4), 724-737. https://izlik.org/JA85RM79EW