İnceleme Makalesi

Yaban’da Yabancılaşma ve Aidiyet Sorunu

Cilt: 5 Sayı: 4 30 Aralık 2017
PDF İndir
TR EN

Yaban’da Yabancılaşma ve Aidiyet Sorunu

Öz

Tarihin belli bir dönemiyle sınırlanamayan bir insanlık durumu olan yabancılaşma, öteden beri tartışılan, neredeyse insanlıkla yaşıt olduğu ileri sürülen, bununla birlikte endüstrileşme ile ivme kazanan modern toplumların ana gerçeklerinden biridir. Felsefi/psikolojik/sosyolojik bir kavram olarak ele alınan yabancılaşma problemi edebiyatta da kendisine tartışma zemini bulmuştur. Özellikle modern/postmodern edebiyatın bir mesele olarak ele aldığı kavram geçtiğimiz yüzyıldan başlayarak edebi metinler zemininde başat biçimde söz konusu edilen bir kavram olagelmiştir. Bu bağlamda yabancılaşma Türk edebiyatında da bilhassa 2. Dünya Savaşından sonra ortaya konan eserlerin temel meselelerinden biri olmuştur. Yakup Kadri Karaosmanoğlu Osmanlı İmparatorluğu’nun son yılları ve Cumhuriyet yıllarını idrak etmiş, Türk toplumunun Tanzimat’tan Cumhuriyet’e yaşadığı macerayı, değişimi eserine konu yapmış, modern Türk romanının teşekkülünde büyük bir basamak teşkil eden romancılarımızdandır. Bu çalışmada, toplumun tecrübe ettiği savaş hadisesinin insanın kendisine yabancılaşmasına yol açtığı tespitinden hareketle, bireyin kendine yabancılaşması ve bireyin topluma yabancılaşması süreçleri açıklığa kavuşturulmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. AKAR, Y. (2011). Fakir Baykurt’un Romanlarında Yabancılaşma ve Aidiyet Sorunu, TurkishStudies, 6/3Summer, 1637-1644.
  2. 2. AKYILDIZ, H. (1998). Bireysel ve Toplumsal Boyutlarıyla Yabancılaşma, SDÜ. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3, 163-176.
  3. 3. ARMAĞAN, B. (2013). Aslı Erdoğan Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  4. 4. BACANLI, H. (1997). Sosyal İlişkilerde Benlik/Kendini Ayarlamanın Psikolojisi, İstanbul: MEB Yayınları.
  5. 5. BACHELARD, G. (2008). Uzamın Poetikası. Çev. Alp Tümertekin, İstanbul:İthaki Yayınları.
  6. 6. BALIK, M. (2011). Edip Cansever'in Tragedyalar'ında Yalnızlık, Bunalım ve Yabancılaşma, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4/18, 7-23.
  7. 7. CEVİZCİ, A. (2000). Felsefe Terimleri Sözlüğü, İstanbul: Paradigma Yayınları.
  8. 8. GÖKÇEK, F. (2001). Yaban Romanında Yabancılaşma, Türk Yurdu, 168, 33-38.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türk Dili ve Edebiyatı (Diğer)

Bölüm

İnceleme Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

9 Kasım 2017

Kabul Tarihi

25 Aralık 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Oruç, O. (2017). Yaban’da Yabancılaşma ve Aidiyet Sorunu. International Journal of Languages’ Education and Teaching, 5(4), 787-800. https://izlik.org/JA78JX64MP