BOOTSTRAP VAR MODELLER VE TÜRKİYE’DE TANZİ ETKİSİ

Volume: 3 Number: 6 December 1, 2007
  • Mustafa Kemal Beşer
TR EN

BOOTSTRAP VAR MODELLER VE TÜRKİYE’DE TANZİ ETKİSİ

Öz

Bu çalışma enflasyonun en önemli gelir eritici etkilerinden birisi olan Tanzi etkisinin Türkiye’de geçerli olup olmadığını vergi taksitlerinin reel vergi gelirleri üzerindeki etkilerini ele alarak araştırmaktadır. Vergi toplamadaki ortalama gecikmelerin hesaplanabilmesi için yeterli yıllık veri olmadığı için bu alanda Türkiye üzerine ampirik çalışmalar çok fazla değildir. Bu problemin üstesinden küçük örneklem sapması düzeltilmiş bootstrap VAR tahmincileri kullanılarak gelinmiştir. Türkiye örneği için Tanzi 1977 ve Choudhry 1991 tarafından geliştirilen teorik yapıya odaklanılmaktadır. Bunun yanında tepki katsayıları için analitik yolla ve bootstrap metotları uygulanarak elde edilen güven aralıklarının performansları değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Aklan, N.A., (2001), “Para İkamesi ve Türkiye Örneği”, Yönetim ve Ekonomi, 7(1).
  2. Aron, H., (1966), “Inflation and Income Tax”, The American Economic Review, 66 (2), s. 193–199.
  3. Basawa, I.V., Malik, A.K., McCormick, W.P., Reeves, J.H., Taylor, R.L. (1991), “Bootstrapping Unstable First Order Autoregressive Processes”, Annals of Statistics, 19(2), s. 1098-1101.
  4. Beşer, M.K., (2006), “Zaman Serilerinde Bootstrap Çözümlemeleri ve Türkiye’de Tanzi Etkisine Uygulaması”, Marmara Üniversitesi SBE Doktora Tezi.
  5. Carey, D., (1989), “Inflation and the Tax System”, Reserve Bank Bulletin, 52(1), s. 18-26.
  6. Choudhry, N.N., (1990), “Fiscal Revenue and Inflationary Finance”, IMF Working Paper, WP/90/48.
  7. Choudhry, N.N., (1991), “Collection Lags, Fiscal Revenue and Inflationary Financing: Empirical Evidence and Analysis”, IMF Working Paper, WP/91/4.
  8. Choudhry, N.N., (1992), “Fiscal Revenue, Inflationary Finance and Growth”, IMF Working Paper, WP/92/23.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mustafa Kemal Beşer This is me

Publication Date

December 1, 2007

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2007 Volume: 3 Number: 6

APA
Beşer, M. K. (2007). BOOTSTRAP VAR MODELLER VE TÜRKİYE’DE TANZİ ETKİSİ. Uluslararası Yönetim İktisat Ve İşletme Dergisi, 3(6), 89-108. https://izlik.org/JA77HY46JW

88x31.png