Research Article

DÖVİZ KURLARININ VE KREDİ FAİZ ORANLARININ OKUN SEFALET ENDEKSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Volume: 18 Number: 2 June 30, 2022
TR EN

DÖVİZ KURLARININ VE KREDİ FAİZ ORANLARININ OKUN SEFALET ENDEKSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Öz

Bu çalışmada, bir makroekonomik performans ölçütü olarak Okun sefalet (iktisadi hoşnutsuzluk) endeksinin döviz kurlarına ve tüketici kredi faiz oranlarına duyarlı olup olmadığı yapısal kırılmaları da dikkate alan ekonometrik yöntemler yardımıyla 2005Q1-2020Q4 dönemleri için Türkiye örnekleminde araştırılmıştır. Döviz kurlarının ve kredi faiz oranlarının endeks üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalara literatürde rastlanmaması ve yapısal kırılmaların dikkate alınması çalışmayı içerik ve konu yönünden özgün kılmaktadır. Hem standart (ADF, PP ve KPSS) hem de çoklu kırılmalı Kapetanios (2005) birim kök testi sonuçlarına göre serilerin tamamı birinci farkta durağan bulunmuştur. Maki (2012) yöntemi ile uzun dönemde birlikte hareket ettiği (eşbütünleşik) tespit edilen serilerin uzun dönem katsayıları ve kısa dönem hata düzeltme modelleri DOLS yöntemi ile elde edilmiştir. Her iki bağımsız değişkenin katsayısı da pozitif ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Ayrıca hem uzun hem kısa dönemde seriler arasında nedensellik ilişkisi VECM’e dayalı yönetemle tespit edilmiştir. Ampirik bulgulara göre, Türk Lirası 1 birim değer kaybettiğinde sefalet endeksi yaklaşık 0.89 puan yükselirken, kredi faiz oranları 1 puan arttığında sefalet endeksi yaklaşık 0.10 puan yükselmektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Adrangi, B., & Macri, J. (2019). Does the Misery Index Influence a US President’s Political Re-Election Prospects?. Journal of Risk and Financial Management, 12(1), 22.Does the Misery Index Influence a US President’s Political Re-Election Prospects?. Journal of Risk and Financial Management, 12(1), 22.
  2. Akay, E. Ç., & Oskonbaeva, Z. (2020). İktisadi Büyüme ve Sefalet Endeksi Arasındaki İlişki: Geçiş Ülkeleri Örneği The Relationship between Economic Growth and Misery Index: Evidence from Transition Countries. On Eurasian Economies, 130.
  3. Akçay, S. 2018. “Remittances and Misery Index in Turkey: Is There a Link?” Applied Economics Letters, 25(13), p.895-899.
  4. Akçayır, Ö., & Albeni, M. (2016). Türkiye’de Kredi Genişlemesinin Cari Açığa Etkisi: Sınır Testi Yaklaşımı. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(1), 557-583.
  5. Akpınar, R., Taşcı, K. & Özsan, M. E. (2013). Hoşnutsuzluk Endeksine Göre Türkiye’de Bölgesel Farklılık. International Journal of Eurasia Social Sciences, 4 (10), 59-70.
  6. Anaele, A. A., & Nyenke, C. U. (2021). Effect Of Fiscal Policy On Misery Index In Nigeria. European Journal of Research in Social Sciences Vol, 9(1).
  7. Armutcuoğlu Tekin, H. & Ural, M. (2019). Finansal gelişme ve ekonomik performans ilişkisi: OECD ülkeleri için bir analiz. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 11(18), 43-77.
  8. Beşkaya, A. (2013). Political economy of economic discomfort: A time series analysis of Turkey, 1980-2010. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt:9, Yıl:9, Sayı:1, 9: 1-14.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Economics

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2022

Submission Date

August 6, 2021

Acceptance Date

January 13, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 18 Number: 2

APA
Akçayır, Ö. (2022). DÖVİZ KURLARININ VE KREDİ FAİZ ORANLARININ OKUN SEFALET ENDEKSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Uluslararası Yönetim İktisat Ve İşletme Dergisi, 18(2), 595-617. https://doi.org/10.17130/ijmeb.979529

88x31.png