BibTex RIS Cite

FOREIGN TOURISTS’ SUSTAINABLE DESTINATION PERCEPTIONS: A RESEARCH ON KEMER DESTINATION

Year 2017, Volume: 13 Issue: 2, 487 - 506, 01.04.2017
https://doi.org/10.17130/ijmeb.2017228696

Abstract

The concept of sustainability has become one of the important factors affecting tourists’ destination choices. However, the number of studies on sustainability perceptions of tourists is very limited. In this respect, the main objective of this study is to examine the sustainability perceptions of the tourist about tourism activities in the Kemer destination. For this purpose, a survey was conducted with French tourists. The relationship between sustainability dimensions environmental, socio-cultural, economic and the sustainability perceptions of tourist about the Kemer destination is examined by logistic regression analysis. The findings show that the environmental and socio-cultural dimensions have a positive effect on the sustainability perceptions of tourists about the destination

References

  • Aksaraylı, M., & Saygın, Ö. (2011). Algılanan hizmet kalitesi ve lojistik regresyon analizi ile hizmet tercihine etkisinin belirlenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13(1), 21-37.
  • Alkan, C. (2015). Sürdürülebilir turizm: Alaçatı destinasyonuna yönelik bir uygulama. Journal of Yaşar University, 10(40), 6692-6710.
  • Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2016). Erişim Tarihi: 17.09.2016, http://www. antalyakulturturizm.gov.tr/TR,68066/genel-bilgiler.html.
  • Aşçı Haber. (2017). Kemer’de sürdürülebilir turizm arayışı. Erişim Tarihi: 08.02.2017, http:// www.ascihaber.com/v4/haber/devam.asp?haber_id=8774.
  • Batı Akdeniz Kalınma Ajansı. (2016). Fransız turist hedefinde başarılı tanıtım turu. Erişim Tarihi: 17.09.2016, https://www.baka.org.tr/fransiz-turist-hedefinde-basarili-tanitim- turu-H875.html.
  • Butler, R.W. (1993). Tourism - An evolutionary perspective. In, J.G. Nelson, R.W. Butler & G.Wall (Eds.), Tourism and sustainable development: Monitoring, planning, managing, 27-44. Waterloo, Ontario: University of Waterloo, Department of Geography Publication 37.
  • Butler, R. W. (1999). Sustainable tourism: A state of the art review. Tourism Geographies, 1(1), 7-25.
  • Büyüker-İşler, D., & Güzel, F. Ö. (2014). Tur yönetiminde profesyonel turist rehberlerinin deneyimsel rolü: Alman turistlerin kültür turu satın alma davranışına yönelik bir değerlendirme. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(1), 125-138.
  • Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için veri analiz el kitabı (16.Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Choi, H. C., & Sirakaya, E. (2006). Sustainability indicators for managing community tourism. Tourism Management, 27(6), 1274-1289.
  • Cottrell, S., van der Duim, R., Ankersmid, P., & Kelder, L. (2004). Measuring the sustainability of tourism in Manuel Antonio and Texel: A tourist perspective. Journal of Sustainable Tourism, 12(5), 409-431.
  • Çelik, P. (2014). Destinasyon rekabetçiliği açısından Antalya’nın rekabet analizi ve sürdürülebilir bir destinasyon model önerisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Çokluk, Ö. (2010). Lojistik regresyon analizi: Kavram ve uygulama. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 10(3), 1357-1407.
  • Çuhadar, M., & Kevrankıran, İ. (2015). Turizmin sürdürülebilirliğine yönelik yabancı turistlerin algı ve tutumları: Marmaris örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, (36), 139-166.
  • Delice, A. (2010). Nicel araştırmalarda örneklem sorunu. cal, 13(2), 151-170.
  • Deng, J., & Bender, M. Y. (2007, April). Visitors’ perceptions of tourism development in West Virginia. In Proceedings of the 2007 Northeastern Recreation Research Symposium. GTR-NRS-P-23, 181-188.
  • Duran, E., & Özkul, E. (2012). Yerel halkın turizm gelişimine yönelik tutumları: Akçakoca örneği üzerinden bir yapısal model. International Journal of Human Sciences, 9(2), 500-520.
  • Durmuş, B., Yurtkoru, E., & Çinko, M. (2011). Sosyal bilimlerde SPSS’le veri analizi. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.
  • Ege, İ., & Bayrakdaroğlu, A. (2012). İMKB şirketlerinin hisse senedi getiri başarılarının lojistik regresyon tekniği ile analizi. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 5(10), 139-158.
  • Ekinci, M. B. (2014). The Cittaslow philosophy in the context of sustainable tourism development; the case of Turkey. Tourism Management, 41, 178-189.
  • Gezici, F. (2006). Components of sustainability: Two cases from Turkey. Annals of Tourism Research, 33(2), 442-455.
  • Goeldner, C. R., Ritchie, J. B., & McIntosh, R. W. (2009). Tourism: Principles, practices, philosophies. Hoboken: Wiley.
  • Gössling, S., & Scott, D. (2012). Scenario planning for sustainable tourism: An introduction. Journal of Sustainable Tourism, 20(6), 773-778.
  • Hair, J. R. (1998). Multivariate data analysis (5th Edition). USA: Printice Hall.
  • Hall, C. M. (2008). Tourism planning: Policies, processes and relationships. Pearson Education.
  • Hardy, A., Beeton, R. J., & Pearson, L. (2002). Sustainable tourism: An overview of the concept and its position in relation to conceptualisations of tourism. Journal of Sustainable Tourism, 10(6), 475-496.
  • Hillery, M., Nancarrow, B., Griffin, G., & Syme, G. (2001). Tourist perception of environmental impact. Annals of Tourism Research, 28(4), 853-867.
  • İlerigazetem (2014). Antalya’ya Fransız turist yağacak. Erişim Tarihi: 17.09.2016, http://www. ilerigazetem.com/antalya-ya-fransiz-turist-yagacak/5172/.
  • Jayaram, J., Kannan, V. R., & Tan, K. C. (2004). Influence of initiators on supply chain value creation. International Journal of Production Research, 42(20), 4377-4399.
  • Jayawardena, C., Patterson, D. J., Choi, C., & Brain, R. (2008). Sustainable tourism development in Niagara: Discussions, theories, projects and insights. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 20(3), 258-277.
  • Kaplan, S. (2013). Community based ecotourism for sustainable development in eastern black sea region an evaluation through local communities tourism perception. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ankara.
  • Karadeniz, C. B. (2014). Sürdürülebilir turizm bağlamında sakin şehir Perşembe. Journal of International Social Research, 7(29), 84-107.
  • Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB). (2016). KEMER bölgesi yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri. Erişim Tarihi: 15.09.2016, http://www.ketob.org/ index.php?goto=genel_istatistik_det&idx=49.
  • Kemer Turizm Danışma Müdürlüğü. (2017). Kültür ve turizm. Erişim Tarihi: 07.02.2017, http://www.kemer.gov.tr/turizm.
  • Kılıç N. (2003). Ekoturizm planlmasına ilişkin araştırmalarda kullanılan bazı yöntemler. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kozak, M. (2014). Bilimsel araştırma: tasarım, yazım ve yayım teknikleri. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Lu, J., & Nepal, S. K. (2009). Sustainable tourism research: An analysis of papers published in the Journal of Sustainable Tourism. Journal of Sustainable Tourism, 17(1), 5-16.
  • Mazilu, M. (2012). Sustainable tourism of destination, imperative triangle among: Competitiveness, effective management and proper financing. Erişim Tarihi: 29.12.2015, http://cdn.intechopen.com/pdfs/29224/InTech-Sustainable_tourism_of_destination_ imperative_triangle_among_competitiveness_effective_management_and_proper_ financing.pdf.
  • Nihalani, M. (2012). The Tourist’s perceptions for the environmental values of the desert destination of Jodhpur. Annals of Management Research, 2(1), 21-28.
  • OECD (1980). The impact of tourism on environment. Paris.
  • Saarinen, J. (2006). Traditions of sustainability in tourism studies. Annals of tourism research, 33(4), 1121-1140.
  • Sezgin, M., & Karaman, A. (2008). Turistik destinasyon çerçevesinde sürdürülebilir turizm yönetimi; ve pazarlaması. Selçuk University Social Sciences Institute Journal, 19, 431- 440.
  • Sheldon, P. J., & Abenoja, T. (2001). Resident attitudes in a mature destination: The case of Waikiki. Tourism Management, 22(5), 435-443.
  • Swarbrooke, J. (1999). Sustainable tourism management. Cabi.
  • Tezbaşaran, A. (1997). Likert tipi ölçek geliştirme kılavuzu. Ankara: Türk Psikologları Derneği.
  • Torres, A.D., & Palomeque, F. L. (2014). Measuring sustainable tourism at the municipal level. Annals of Tourism Research, 49, 122-137.
  • Tosun, C. (2002). Host perceptions of impacts: A comparative tourism study. Annals of tourism research, 29(1), 231-253.
  • UNWTO (2015a). Tourism 2020 vision. Erişim Tarihi: 25.12.2015, http://www.unwto.org/ facts/eng/vision.htm.
  • UNWTO (2015b). Sustinable development of tourism. Erişim Tarihi: 25.12.2015, http://sdt. unwto.org/content/about-us-5.
  • Wan, Y. K. P., & Li, X. (2013). Sustainability of tourism development in Macao, China. International Journal of Tourism Research, 15(1), 52-65.
  • World Commission on Environment & Development (WCED). (1987). Our common future. Oxford, UK: Oxford University Press.
  • Yiğit, N., Bütüner, S. Ö., & Dertlioğlu, K. (2008). Öğretim amaçlı örütbağ sitesi değerlendirme ölçeği geliştirme. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 2(2), 38-51.

YABANCI TURİSTLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR DESTİNASYON ALGILARI: KEMER DESTİNASYONUNA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Year 2017, Volume: 13 Issue: 2, 487 - 506, 01.04.2017
https://doi.org/10.17130/ijmeb.2017228696

Abstract

Sürdürülebilirlik kavramı, turist profilinde meydana gelen değişimler sonucu, turistlerindestinasyon seçimlerine etki eden önemli unsurlardan birisi haline gelmiştir. Ancak ilgili yazında turistlerin sürdürülebilirlik algılarına yönelik yapılmış çalışma sayısı oldukça kısıtlıdır.Bu doğrultuda bu çalışmanın temel amacı Kemer destinasyonundaki turizm faaliyetlerininsürdürülebilirliğine yönelik turist algılarını incelemektir. Bu amaçla Fransız turistlerle bir anketçalışması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerle sürdürülebilirlik boyutları çevresel, sosyokültürel,ekonomik ile turistlerin destinasyonun sürdürülebilirliği arasındaki ilişki lojistikregresyon analizi ile incelenmiştir. Elde edilen bulgular çevresel ve sosyo-kültürel boyutlarınturistlerin destinasyonun sürdürülebilirliği algılarına olumlu etki ettiğini göstermiştir.

References

  • Aksaraylı, M., & Saygın, Ö. (2011). Algılanan hizmet kalitesi ve lojistik regresyon analizi ile hizmet tercihine etkisinin belirlenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13(1), 21-37.
  • Alkan, C. (2015). Sürdürülebilir turizm: Alaçatı destinasyonuna yönelik bir uygulama. Journal of Yaşar University, 10(40), 6692-6710.
  • Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2016). Erişim Tarihi: 17.09.2016, http://www. antalyakulturturizm.gov.tr/TR,68066/genel-bilgiler.html.
  • Aşçı Haber. (2017). Kemer’de sürdürülebilir turizm arayışı. Erişim Tarihi: 08.02.2017, http:// www.ascihaber.com/v4/haber/devam.asp?haber_id=8774.
  • Batı Akdeniz Kalınma Ajansı. (2016). Fransız turist hedefinde başarılı tanıtım turu. Erişim Tarihi: 17.09.2016, https://www.baka.org.tr/fransiz-turist-hedefinde-basarili-tanitim- turu-H875.html.
  • Butler, R.W. (1993). Tourism - An evolutionary perspective. In, J.G. Nelson, R.W. Butler & G.Wall (Eds.), Tourism and sustainable development: Monitoring, planning, managing, 27-44. Waterloo, Ontario: University of Waterloo, Department of Geography Publication 37.
  • Butler, R. W. (1999). Sustainable tourism: A state of the art review. Tourism Geographies, 1(1), 7-25.
  • Büyüker-İşler, D., & Güzel, F. Ö. (2014). Tur yönetiminde profesyonel turist rehberlerinin deneyimsel rolü: Alman turistlerin kültür turu satın alma davranışına yönelik bir değerlendirme. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(1), 125-138.
  • Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için veri analiz el kitabı (16.Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Choi, H. C., & Sirakaya, E. (2006). Sustainability indicators for managing community tourism. Tourism Management, 27(6), 1274-1289.
  • Cottrell, S., van der Duim, R., Ankersmid, P., & Kelder, L. (2004). Measuring the sustainability of tourism in Manuel Antonio and Texel: A tourist perspective. Journal of Sustainable Tourism, 12(5), 409-431.
  • Çelik, P. (2014). Destinasyon rekabetçiliği açısından Antalya’nın rekabet analizi ve sürdürülebilir bir destinasyon model önerisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Çokluk, Ö. (2010). Lojistik regresyon analizi: Kavram ve uygulama. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 10(3), 1357-1407.
  • Çuhadar, M., & Kevrankıran, İ. (2015). Turizmin sürdürülebilirliğine yönelik yabancı turistlerin algı ve tutumları: Marmaris örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, (36), 139-166.
  • Delice, A. (2010). Nicel araştırmalarda örneklem sorunu. cal, 13(2), 151-170.
  • Deng, J., & Bender, M. Y. (2007, April). Visitors’ perceptions of tourism development in West Virginia. In Proceedings of the 2007 Northeastern Recreation Research Symposium. GTR-NRS-P-23, 181-188.
  • Duran, E., & Özkul, E. (2012). Yerel halkın turizm gelişimine yönelik tutumları: Akçakoca örneği üzerinden bir yapısal model. International Journal of Human Sciences, 9(2), 500-520.
  • Durmuş, B., Yurtkoru, E., & Çinko, M. (2011). Sosyal bilimlerde SPSS’le veri analizi. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.
  • Ege, İ., & Bayrakdaroğlu, A. (2012). İMKB şirketlerinin hisse senedi getiri başarılarının lojistik regresyon tekniği ile analizi. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 5(10), 139-158.
  • Ekinci, M. B. (2014). The Cittaslow philosophy in the context of sustainable tourism development; the case of Turkey. Tourism Management, 41, 178-189.
  • Gezici, F. (2006). Components of sustainability: Two cases from Turkey. Annals of Tourism Research, 33(2), 442-455.
  • Goeldner, C. R., Ritchie, J. B., & McIntosh, R. W. (2009). Tourism: Principles, practices, philosophies. Hoboken: Wiley.
  • Gössling, S., & Scott, D. (2012). Scenario planning for sustainable tourism: An introduction. Journal of Sustainable Tourism, 20(6), 773-778.
  • Hair, J. R. (1998). Multivariate data analysis (5th Edition). USA: Printice Hall.
  • Hall, C. M. (2008). Tourism planning: Policies, processes and relationships. Pearson Education.
  • Hardy, A., Beeton, R. J., & Pearson, L. (2002). Sustainable tourism: An overview of the concept and its position in relation to conceptualisations of tourism. Journal of Sustainable Tourism, 10(6), 475-496.
  • Hillery, M., Nancarrow, B., Griffin, G., & Syme, G. (2001). Tourist perception of environmental impact. Annals of Tourism Research, 28(4), 853-867.
  • İlerigazetem (2014). Antalya’ya Fransız turist yağacak. Erişim Tarihi: 17.09.2016, http://www. ilerigazetem.com/antalya-ya-fransiz-turist-yagacak/5172/.
  • Jayaram, J., Kannan, V. R., & Tan, K. C. (2004). Influence of initiators on supply chain value creation. International Journal of Production Research, 42(20), 4377-4399.
  • Jayawardena, C., Patterson, D. J., Choi, C., & Brain, R. (2008). Sustainable tourism development in Niagara: Discussions, theories, projects and insights. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 20(3), 258-277.
  • Kaplan, S. (2013). Community based ecotourism for sustainable development in eastern black sea region an evaluation through local communities tourism perception. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ankara.
  • Karadeniz, C. B. (2014). Sürdürülebilir turizm bağlamında sakin şehir Perşembe. Journal of International Social Research, 7(29), 84-107.
  • Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB). (2016). KEMER bölgesi yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri. Erişim Tarihi: 15.09.2016, http://www.ketob.org/ index.php?goto=genel_istatistik_det&idx=49.
  • Kemer Turizm Danışma Müdürlüğü. (2017). Kültür ve turizm. Erişim Tarihi: 07.02.2017, http://www.kemer.gov.tr/turizm.
  • Kılıç N. (2003). Ekoturizm planlmasına ilişkin araştırmalarda kullanılan bazı yöntemler. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kozak, M. (2014). Bilimsel araştırma: tasarım, yazım ve yayım teknikleri. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Lu, J., & Nepal, S. K. (2009). Sustainable tourism research: An analysis of papers published in the Journal of Sustainable Tourism. Journal of Sustainable Tourism, 17(1), 5-16.
  • Mazilu, M. (2012). Sustainable tourism of destination, imperative triangle among: Competitiveness, effective management and proper financing. Erişim Tarihi: 29.12.2015, http://cdn.intechopen.com/pdfs/29224/InTech-Sustainable_tourism_of_destination_ imperative_triangle_among_competitiveness_effective_management_and_proper_ financing.pdf.
  • Nihalani, M. (2012). The Tourist’s perceptions for the environmental values of the desert destination of Jodhpur. Annals of Management Research, 2(1), 21-28.
  • OECD (1980). The impact of tourism on environment. Paris.
  • Saarinen, J. (2006). Traditions of sustainability in tourism studies. Annals of tourism research, 33(4), 1121-1140.
  • Sezgin, M., & Karaman, A. (2008). Turistik destinasyon çerçevesinde sürdürülebilir turizm yönetimi; ve pazarlaması. Selçuk University Social Sciences Institute Journal, 19, 431- 440.
  • Sheldon, P. J., & Abenoja, T. (2001). Resident attitudes in a mature destination: The case of Waikiki. Tourism Management, 22(5), 435-443.
  • Swarbrooke, J. (1999). Sustainable tourism management. Cabi.
  • Tezbaşaran, A. (1997). Likert tipi ölçek geliştirme kılavuzu. Ankara: Türk Psikologları Derneği.
  • Torres, A.D., & Palomeque, F. L. (2014). Measuring sustainable tourism at the municipal level. Annals of Tourism Research, 49, 122-137.
  • Tosun, C. (2002). Host perceptions of impacts: A comparative tourism study. Annals of tourism research, 29(1), 231-253.
  • UNWTO (2015a). Tourism 2020 vision. Erişim Tarihi: 25.12.2015, http://www.unwto.org/ facts/eng/vision.htm.
  • UNWTO (2015b). Sustinable development of tourism. Erişim Tarihi: 25.12.2015, http://sdt. unwto.org/content/about-us-5.
  • Wan, Y. K. P., & Li, X. (2013). Sustainability of tourism development in Macao, China. International Journal of Tourism Research, 15(1), 52-65.
  • World Commission on Environment & Development (WCED). (1987). Our common future. Oxford, UK: Oxford University Press.
  • Yiğit, N., Bütüner, S. Ö., & Dertlioğlu, K. (2008). Öğretim amaçlı örütbağ sitesi değerlendirme ölçeği geliştirme. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 2(2), 38-51.
There are 52 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Oğuz Doğan This is me

Yenal Yağmur This is me

Publication Date April 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 13 Issue: 2

Cite

APA Doğan, O., & Yağmur, Y. (2017). YABANCI TURİSTLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR DESTİNASYON ALGILARI: KEMER DESTİNASYONUNA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Uluslararası Yönetim İktisat Ve İşletme Dergisi, 13(2), 487-506. https://doi.org/10.17130/ijmeb.2017228696