The essential oil extracted from plants has a shelf-life effect. This study was carried out to determine the difference of natural oregano essential oil, which is considered to be a potential food additive, from commercially available, and its effects on rainbow trout containment by using low amounts of this essential oil.
The changes in rainbow trout samples were analyzed by applying commercially available oregano essential oil at a low rate (RT1: 1% and RT2: 2%), by looking at the following parameters. When the microbial load, sensory properties, pH, TVB, TBA numbers are examined in terms of thyme essential oil application and day relationship, the limit to be consumed in samples with 1% oregano essential oil is (RT1), on average, between the 3rd and the 6th days. It is between the 3rd and 9th days in the samples applied with 2% oregano essential oil (RT2). According to the microbial load results, the rainbow trout sample (RT: control) exceeded the consumable limit on day 6 th and showed the highest value (P <0.05). In addition, it has been proven with the TVB and TBA values that the samples applied with essential oil are of good quality. In a sense, the shelf life is stabilized thanks to the oregano essential oil. The preservative effect was greater as soon as the oregano essential oil concentration was greate.
ÖZ
Bitkilerden çıkarılan uçucu yağın raf ömründe etkisi mevcuttur. Bu çalışma, potansiyel bir gıda katkı maddesi olarak kabul edilen doğal kekik uçucu yağının farklılığını ve bu uçucu yağın düşük miktarları kullanılarak gökkuşağı alabalığı muhafazası üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gökkuşağı alabalığı örneklerindeki değişiklikler, ticari olarak temin edilebilen uçucu kekik yağı düşük bir oranda (RT1:% 1 ve RT2:% 2) uygulanarak aşağıdaki parametrelere bakılarak analiz edilmiştir. Kekik uçucu yağı uygulaması ve muhafaza günlerindeki ilişkisi açısından mikrobiyal yük, kimyasal ve duyusal özellikler incelendiğinde,% 1 kekik uçucu yağı içeren numunelerde tüketilecek sınır ortalama (RT1) 'dir. 3. ve 6. günler. % 2 kekik uçucu yağı (RT2) ile uygulanan örneklerde 3. ile 9. günler arasındadır. Mikrobiyal yük sonuçlarına göre gökkuşağı alabalığı numunesi (RT: kontrol) 6. Günde tüketilebilir sınırını aşarak en yüksek değeri göstermiştir (P <0.05). Ayrıca uçucu yağ uygulanan numunelerin TVB ve TBA değerlerine göre iyi kalitede olduğu ispatlanmıştır. Diğer anlamda kekik esansiyel yağı sayesinde raf ömrünü stabilize etmişir. Kekik esansiyel yağı konsantrasyonunun çok fazla olması durumunda koruyucu etkisi daha büyük olmuştur.
Commercial oregano essential oil food preservation, preservative effect, quality, Rainbow trout
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 8 Eylül 2020 |
Kabul Tarihi | 8 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 6 Sayı: 2 |