Writing Rules

IKUJHS MAKALE YAZIM KURALLARI

1. Derginin yazı dili Türkçe ve İngilizce’dir.

2. Tıp Fakülteleri, Sağlık Bilimleri Fakülteleri ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okullarında eğitim verilen tüm alanlarda yayın yapan bir dergidir.

3. Makale biçimi olarak Olgu Sunumu, Derleme, Orijinal Araştırma makaleleri kabul edilmektedir.

4. Prensip olarak Derlemelerin derginin daveti üzerine yazılması beklenmektedir. Davet edilmeden gönderilen Derleme yazıları değerlendirmeye alınmamaktadır.

5. Yazım özellikleri aşağıdaki gibi olmalıdır:


* Makaleler Microsoft Word programı kullanılarak Times New Roman karakterinde, 2 satır aralıklı olarak ve kenara dayalı şekilde yazılmalıdır. Metin için 12 punto, dipnotlar için 10 punto kullanılmalıdır.

* Başlıklar 12 punto kullanılarak, bold karakterlerle ve sola dayandırılarak yazılmalıdır.

*Her yazı için yazının Türkçe ve İngilizce tam ismi, yazar isimleri, kurumları, ORCID ID leri, iletişim kurulacak yazar ve iletişim bilgilerini içeren bir kapak sayfası hazırlanmalıdır.

*Kapaktan sonraki ilk sayfadan itibaren sayfalar numaralandırılmalıdır.

*Kapaktan sonraki ilk sayfanın (özet ile başlayan sayfanın) en üstüne yazının tam ismi ve yazar isimleri üst karakter numara konularak yazılmalıdır. Yazarların kurumları, iletişim kurulacak yazar ve bilgileri sayfa altında dipnot olarak belirtilmelidir.

*Derlemeler dışındaki tüm yazılar için yapılandırılmamış bir Türkçe özet ve anahtar kelimeler ile yapılandırılmamış İngilizce abstract ve keywords yazılmalıdır. Özet kelime sayısı olgu sunumları için 200 kelime, Araştırma Makaleleri için 300 kelimeyi aşmamalıdır. Derlemeler için özet gerekli değildir.

*Kelime sayıları; olgu sunumları için 3000 kelime, derlemeler için 3500 kelime, orijinal araştırma makaleleri için 7000 kelimeyi aşmamalıdır.

*Tüm orijinal araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı ve metin içinde Sonuç/ Conclusion kısmından önce ayrı bir başlık ile (Etik) ile etik kurul onayı alındığı belirtilmelidir. Bu konuda mesuliyet tamamen yazarlara aittir. Dergi; yazarın bu konudaki beyanını esas kabul eder.

*Tablolar metin içinde konu akışına göre yerleştirilmeli (embedded), şekiller (figures) ise metnin en sonundan Kaynakça’nın ardından ayrı bir sayfa olarak gönderilmelidir.

*Referanslar Harvard Sistemi çerçevesinde parantez içerisinde metnin içinde ilgili bölümün olabilecek en yakın yerinde yazar soyadı ve makale/kitap yılı olarak aşağıdaki örneklere uygun olarak yazılır:
Konu.……….. çerçevesinde değerlendirilebilir (Keyder, 1989).……….………….…………

Bir yazarın birden fazla eseri kullanıldığında (Göle, 2002; 2010);
Bir yazarın aynı yılda yayınlanmış birden fazla eseri kullanıldığında (Tarrow, 1997a; 1997b);

Bir yazarın aynı yılda yayınlanmış birden fazla eseri sayfa numarası verilerek kullanıldığında: (Smith, 2002a:195; Smith, 2002b:80)

Birden fazla yazarın çalışması referans olarak verildiğinde yıla göre sıralanılır: (Tarrow, 1998; della Porta; 2002; Smith, 2010) (not: aynı yılda yayınlanmış, ikiden fazla çalışma kullanıldığında alfabetik sıralanır)

Birden fazla yazarlı çalışmalarda ilk 6 yazarın adı yazılacak, 6 yazardan sonrası için et. Al. İbaresi konulacaktır.

*Kaynakça
Kullanılan kaynakların bilgileri, metnin sonunda yazarların soyadı sırasına göre alfabetik olarak düzenlenen kaynakça bölümünde sıralanmalıdır. Aynı yazarın birden fazla eseri kullanıldığında, yazarın (yazarların) çalışmaları kronolojik olarak eskiden yeniye doğru sıralanmalıdır.
Kaynakçada yer verilen çalışmaların birden fazla yazarı var ise, her birinin soyadı ve ad bilgisine yer verilmelidir. Kaynak gösterirken sırasıyla aşağıdaki referans modelleri
kullanılmalıdır.

Dergi Makaleleri İçin:
Slater, J. (2012) “Zionism, the Jewish State and an Israeli-Palestine Settlement: An Opinion Piece”, Political Science Quarterly, 127/4: 597-625.

Derleme Kitaplarda Bulunan Makaleler İçin:
Zimmermann, M. (2001) “Hannah Arendt, the Early Post-Zionist”, in S. Aschheim (ed.), Hannah Arendt in Jerusalem, Berkeley: University of California Press,165-180.

Kitap İçin:
Pettit, P. (1997) Republicanism: A Theory of Freedom and Government, Oxford: Oxford University Press.

Birden Fazla Yazarlı Çalışmalar İçin:
Kirişçi, K. (2012) “Turkey’s New Draft Law on Asylum: What to Make of It?” in Pacaci Elitok H. S. and T. Straubhaar, Turkey, Migration and the EU: Potentials, Challenges and Opportunities, Hamburg: Hamburg University Press, 63-85.

Güney, A., A. Tekin (2016) The Europeanization of Turkish Public Policy: A Scorecard, New York: Routledge