Research Article

Scrum Çalışma Modeli ve Taraflar Arasındaki Hukuki İlişkiler

Volume: 12 Number: 1 June 28, 2025

Scrum Çalışma Modeli ve Taraflar Arasındaki Hukuki İlişkiler

Abstract

Scrum çalışma, yaygın atik çalışma yöntemlerinden birisidir. Scrum çalışma özellikle yazılım sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Scrum çalışma yönteminde öncelikle roller belirlenir. Bu roller; proje sahibi, scrum başkanı ve geliştirme ekibi olarak karşımıza çıkar. Scrum çalışmaya ilişkin olaylar, proje iş listesi ve proje toplantılarıdır. Scrum çalışması esnek çalışma yöntemleri arasında da sayılabilir. Scrum çalışması klasik İş Hukuku çalışma biçimlerinden farklılaşır. Bu nedenle İş Hukuku bakımından çeşitli sorunları da beraberinde getirir. Scrum çalışmasında taraflar arasındaki ilişkilere taraflar belirli bir anlam yüklese de, bu ilişkinin hangi hukuki kuru-ma karşılık geldiği Kanunen belirsizdir. Proje sahibi-müşteri, proje sahibi-scrum başkanı, proje sahibi-geliştirme ekibi arasındaki hukuki ilişkiler birbirinden farklı olabilir. Scrum çalışması gibi esnek çalışma yöntemleri bakımından Kanuni düzenlemeye ihtiyaç olduğu açıktır. Aksi halde somut olaya göre bir değerlendirme yapılması gerekecektir.

Keywords

References

  1. Akyiğit, Ercan, Bireysel İş Hukuku Dersleri, Seçkin Yayınları, Ankara, 2023.
  2. Antalya, O. Gökhan, Marmara Hukuk Yorumu: Eşya Hukuku IV/1 Giriş, Temel Kavram ve İlkeler – Zilyetlik – Tapu Sicili, Seçkin Yayınları, Ankara, 2021.
  3. Arbek, Ömer, Fikir ve Sanat Eserlerine İlişkin Lisans Sözleşmesi, Yetkin Yayınları, Ankara 2005.
  4. Arnold, Christian; Günther, Jens, Arbeitsrecht 4.0, Praxishandbuch zum Arbeits-, IPund Datenschutzrecht in Einer Digitalisierten Arbeitswelt, C. H. Beck, 2018.
  5. Aydınlı, İbrahim, “Borç İlişkisinin Nisbilik Özelliğine Getirilen İstisnalar Işığında İş Hukukunda İşç i- İşveren İlişkilerinin Değerlendirilmesi”, Çalışma ve Toplum, Sayı 1, 2008, ss. 39-83.
  6. Baskan, Ş. Esra, “Türk İş Hukukunda Meslek Edinilmiş Geçici İş İlişkisi”, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt 21, Sayı 2, 2017, ss. 3-46.
  7. Başbuğ, Aydın; Yücel-Bodur, Mehtap, İş Hukuku, Beta Yayınları, İstanbul, 2021.
  8. Başterzi, Süleyman, “Avukatla Bağıtlanan Sözleşmenin Hukuki Niteliği, İş Sözleşmesinin Vekâlet ve Diğer İş Görme Sözleşmelerinden Ayrılması”, Sicil İş Hukuku Dergisi, Sayı 17, Mart 2010, ss. 175-198.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Labour and Social Security Law

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 28, 2025

Submission Date

August 16, 2024

Acceptance Date

April 21, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 12 Number: 1

APA
Akman, Y. (2025). Scrum Çalışma Modeli ve Taraflar Arasındaki Hukuki İlişkiler. İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 12(1), 427-454. https://izlik.org/JA42FD87PR
AMA
1.Akman Y. Scrum Çalışma Modeli ve Taraflar Arasındaki Hukuki İlişkiler. IMUFLR. 2025;12(1):427-454. https://izlik.org/JA42FD87PR
Chicago
Akman, Yusuf. 2025. “Scrum Çalışma Modeli Ve Taraflar Arasındaki Hukuki İlişkiler”. İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 12 (1): 427-54. https://izlik.org/JA42FD87PR.
EndNote
Akman Y (June 1, 2025) Scrum Çalışma Modeli ve Taraflar Arasındaki Hukuki İlişkiler. İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 12 1 427–454.
IEEE
[1]Y. Akman, “Scrum Çalışma Modeli ve Taraflar Arasındaki Hukuki İlişkiler”, IMUFLR, vol. 12, no. 1, pp. 427–454, June 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA42FD87PR
ISNAD
Akman, Yusuf. “Scrum Çalışma Modeli Ve Taraflar Arasındaki Hukuki İlişkiler”. İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 12/1 (June 1, 2025): 427-454. https://izlik.org/JA42FD87PR.
JAMA
1.Akman Y. Scrum Çalışma Modeli ve Taraflar Arasındaki Hukuki İlişkiler. IMUFLR. 2025;12:427–454.
MLA
Akman, Yusuf. “Scrum Çalışma Modeli Ve Taraflar Arasındaki Hukuki İlişkiler”. İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol. 12, no. 1, June 2025, pp. 427-54, https://izlik.org/JA42FD87PR.
Vancouver
1.Yusuf Akman. Scrum Çalışma Modeli ve Taraflar Arasındaki Hukuki İlişkiler. IMUFLR [Internet]. 2025 Jun. 1;12(1):427-54. Available from: https://izlik.org/JA42FD87PR