Research Article
BibTex RIS Cite

Intellectuals and Power: Nationalist Front Coalitions in the Columns of Erol Güngör in the Middle East

Year 2024, Volume: 14 Issue: 2, 87 - 111, 07.06.2024

Abstract

The relations between intellectuals and powers in Turkish thought and Turkish political life have always been controversial. In the 1970s, when political and social mobility was high, the relations between nationalist-conservative intellectuals and nationalist front coalitions are also discussed in this context. The roles of intellectuals such as Ahmet Kabaklı, Ergun Göze and Erol Güngör, whose columns in Orta Doğu are emphasized in this article, in the formation of the nationalist front, will provide a perspective on their relations with power and political movements. For such an attempt, firstly, the socio-political context of the period should be taken into account and the intellectuals in question should be subjected to individual examinations. In this article, the roles of the nationalist-conservative intellectuals in the formation process of the nationalist front coalitions in the 1970s will be examined by focusing on the columns of Erol Güngör in Orta Doğu. In this context, first of all, the theoretical discussion between the intellectuals and the power will be briefly mentioned, and then the role of the nationalist intellectuals in the formation of the nationalist front coalitions will be examined through the columns of Ahmet Kabaklı and Ergun Göze. Later on, the place and role of Erol Güngör and Orta Doğu newspaper in the formation of the nationalist front will be tried to be determined. Afterwards, the attitude and position of Erol Güngör, as the editor-in-chief of Orta Doğu, towards the nationalist front will be examined, and his common aspects with other nationalist intellectuals and the sides that differed from them will be discussed. Finally, as an intellectual, it will be discussed where Erol Güngör stands among the organic intellectual or the free-floating intelligentsia in terms of his columns in Orta Doğu newspaper.

References

  • Güngör, E. (1983). “Mümtaz Turhan’ın Ardından”, Hamle, 3(2), 18- 20.
  • Güngör, E. (1994). Sosyal Meseleler ve Aydınlar. Ötüken Neşriyat.
  • Güngör, E. (2019). Türk Kültürü ve Milliyetçilik. Yer-Su Yayınları.
  • Kabaklı, A. (1973a). “Bırakınız Kursunlar”, Tercüman, 21 Ekim 1973.
  • Kabaklı, A. (1973b). “Birleşiniz Artık”, Tercüman, 15 Kasım 1973.
  • Kabaklı, A. (1973c). “Millî Koalisyon”, Tercüman, 3 Aralık 1973.

Aydınlar ve İktidar: Erol Güngör’ün Orta Doğu Yazılarında Milliyetçi Cephe Koalisyonları

Year 2024, Volume: 14 Issue: 2, 87 - 111, 07.06.2024

Abstract

Türk düşüncesi ve Türk siyasî hayatında aydınlar ve iktidarlar arasındaki ilişkiler her zaman tartışmalı olmuştur. Siyasî ve toplumsal hareketliliğin yüksek olduğu 1970’li yıllarda, milliyetçi-muhafazakâr aydınların milliyetçi cephe koalisyonlarıyla kurdukları ilişkiler de bu bağlamda tartışılmaktadır. Ahmet Kabaklı, Ergun Göze ve bu makalede Orta Doğu’daki yazıları üzerinde durulan Erol Güngör gibi aydınların milliyetçi cephenin oluşumundaki rolleri, onların iktidarla ve siyasi hareketlerle kurdukları ilişkilere dair bir perspektif sunacaktır. Böyle bir girişim için öncelikle dönemin sosyo-politik bağlamı göz önünde tutulmalı ve söz konusu aydınlar tekil incelemelere tabi tutulmalıdır. Bu makalede 1970’li yıllardaki milliyetçi-muhafazakâr aydınların milliyetçi cephe koalisyonlarının oluşum sürecindeki rolleri, Erol Güngör’ün Orta Doğu yazıları merkeze alınarak incelenecektir. Bu bağlamda öncelikle aydınlar ve iktidar arasındaki teorik tartışmaya kısaca değinilecek ve akabinde milliyetçi cephe koalisyonlarının teşekkülünde Ahmet Kabaklı ve Ergun Göze’nin yazıları üzerinden milliyetçi aydınların rolü irdelenecektir. Daha sonra ise Erol Güngör’ün ve Orta Doğu gazetesinin milliyetçi cephe oluşumundaki yeri ve rolü tespit edilmeye çalışılacaktır. Sonrasında da Orta Doğu’nun başyazarı olarak Erol Güngör’ün milliyetçi cephe karşısındaki tutumu ve pozisyonu incelenecek ve diğer milliyetçi aydınlarla olan müşterek yönleri ve onlardan ayrılan tarafları ele alınacaktır. En nihayetinde ise bir aydın olarak Erol Güngör’ün Orta Doğu gazetesindeki yazıları itibarıyla organik aydın ya da yüzergezer entelijansiya arasında nerede durduğu tartışılacaktır.

References

  • Güngör, E. (1983). “Mümtaz Turhan’ın Ardından”, Hamle, 3(2), 18- 20.
  • Güngör, E. (1994). Sosyal Meseleler ve Aydınlar. Ötüken Neşriyat.
  • Güngör, E. (2019). Türk Kültürü ve Milliyetçilik. Yer-Su Yayınları.
  • Kabaklı, A. (1973a). “Bırakınız Kursunlar”, Tercüman, 21 Ekim 1973.
  • Kabaklı, A. (1973b). “Birleşiniz Artık”, Tercüman, 15 Kasım 1973.
  • Kabaklı, A. (1973c). “Millî Koalisyon”, Tercüman, 3 Aralık 1973.
There are 6 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Political Science (Other)
Journal Section Research Articles
Authors

Yunus Şahbaz 0000-0003-0911-7654

Publication Date June 7, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 14 Issue: 2

Cite

APA Şahbaz, Y. (2024). Aydınlar ve İktidar: Erol Güngör’ün Orta Doğu Yazılarında Milliyetçi Cephe Koalisyonları. İnsan Ve Toplum, 14(2), 87-111.