TR
Katılımcı Kültür Olgusu Bağlamında Sosyal Medya: Netnografik Bir Analiz
Öz
Yeni iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânlar, çevrimiçi ortamı, günlük yaşamın çeşitli yönleriyle yansıdığı bir yaşam alanına dönüştürmüştür. Bu alan, kullanıcılar tarafından kimi zaman günlük yaşamın bir uzantısı olarak kimi zaman da günlük yaşama bir alternatif olarak kullanılmaktadır. Çevrimiçi ortamın bu yönü, yalnızca bireysel kullanım için değil, aynı zamanda çevrimiçi toplulukların kullanımı için de geçerlidir. Sosyal medya platformları hem halihazırda var olan topluluklar için hem de yeni toplulukların oluşması için kullanışlı birer iletişim aracı konumundadır.
İnternet ve özellikle sosyal medya platformları, kullanıcıları içerik üretim sürecine dahil ederek ve bunun yanında etkileşime ve kamuoyu oluşturmaya imkan sunarak katılım kültürüne katkı sağlar. Buradan hareketle, bu çalışmanın amacı kısaca, katılımcı kültürün sosyal medya üzerinde nasıl tezahür ettiğini anlamaktır. Bu amaçla çalışma kapsamında sosyal medya, sosyal medya mecralarında bir araya gelmiş topluluklar ve bu topluluklardaki bireylerin sosyal medyayı kullanış biçimleri katılımcı kültür bakış açısıyla ele alınmıştır. Bu bağlamda daha çok veri elde ederek maksimum çeşitliliğe erişebilmek amacıyla sosyal medya platformları üzerinde var olan birbirinden farklı beş topluluk ve bu toplulukların kullandığı üç ayrı platform örneklem olarak tercih edilmiştir. Buna bağlı olarak araştırma için, kültürün açığa çıkarılması noktasındaki işlevselliği, araştırmacı için sunduğu imkanlar ve sistematik yapısının araştırma için uygun olması sebebiyle Robert Kozinets’in Netnografi yöntemi kullanılmıştır. Netnografik analiz sonucunda birbirinden farklı toplulukların sosyal medya platformlarını kullanış biçimlerine dair önemli veriler elde edilmiş, bu veriler de sosyal medyada katılıma yönelik geniş bir bakış açısının ortaya konulmasına olanak sunmuş ve bu bağlamda analiz sonucunda sosyal medyada katılımın işleyişine dair çok yönlü bir şema oluşturulmuştur. Sonuç olarak, bu araştırma sürecinde elde edilen verilerle, katılımın öznesi olan kullanıcıdan başlayan ve sosyal medyada katılıma dair unsurları ve göstergeleri içerisinde barındıran katılım süreci için önemli bir çerçeve oluşturulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Teşekkür
Sağladığı doktora bursu sebebiyle TÜBİTAK'a teşekkür ederim
Kaynakça
- Altunay, A. (2015). Bir Sosyalleşme Aracı Olarak Yeni Medya. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, 9/1: 410-428.
- Anderson, B. (2017). Hayali Cemaatler: Milliyetçiliğin Kökenleri ve Yayılması. Metis Yayınları, İstanbul.
- Aziz, A. (1982). Toplumsallaşma ve Kitlesel İletişim. Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Yayınları, No: 2, Ankara.
- Berger, P. ve Luckman,, T. (2008). Gerçekliğin Sosyal İnşası: Bir Bilgi Sosyolojisi İncelemesi. (Çev. V.S. Öğütle), Paradigma Yayınları, İstanbul.
- Binark, M. ve Löker, K. (2011). Sivil Toplum Örgütleri İçin Bilişim Rehberi, Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM), Uzerler Matbaası, Ankara
- Bruns, A. ve Moe, H. (2016). Twitterda İletişimin Yapısal Katmanları, Wellner, K., Bruns, A., Burgess, J., Mahrt, M. ve Puschmann, C. (Ed), Twitter ve Toplum, Epsilon Yayıncılık, İstanbul.
- Christensen, H.S. “Political activities on the internet: Slacktivism or political participation by another means? First Monday, 16/2, 1-10. https://firstmonday.org/article/view/3336/2767 (erişim tarihi: 6 Nisan 2019)
- Cüceloğlu, D. (2003). İnsan ve Davranışı. Remzi Kitabevi, İstanbul.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İletişim ve Medya Çalışmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
26 Haziran 2020
Gönderilme Tarihi
17 Nisan 2020
Kabul Tarihi
23 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 12
APA
Eren Çetin, Ş., & Ayhan, A. (2020). Katılımcı Kültür Olgusu Bağlamında Sosyal Medya: Netnografik Bir Analiz. Intermedia International E-journal, 7(12), 47-69. https://izlik.org/JA25HS75YE
AMA
1.Eren Çetin Ş, Ayhan A. Katılımcı Kültür Olgusu Bağlamında Sosyal Medya: Netnografik Bir Analiz. Intermedia International E-journal. 2020;7(12):47-69. https://izlik.org/JA25HS75YE
Chicago
Eren Çetin, Şükriye, ve Ahmet Ayhan. 2020. “Katılımcı Kültür Olgusu Bağlamında Sosyal Medya: Netnografik Bir Analiz”. Intermedia International E-journal 7 (12): 47-69. https://izlik.org/JA25HS75YE.
EndNote
Eren Çetin Ş, Ayhan A (01 Haziran 2020) Katılımcı Kültür Olgusu Bağlamında Sosyal Medya: Netnografik Bir Analiz. Intermedia International E-journal 7 12 47–69.
IEEE
[1]Ş. Eren Çetin ve A. Ayhan, “Katılımcı Kültür Olgusu Bağlamında Sosyal Medya: Netnografik Bir Analiz”, Intermedia International E-journal, c. 7, sy 12, ss. 47–69, Haz. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25HS75YE
ISNAD
Eren Çetin, Şükriye - Ayhan, Ahmet. “Katılımcı Kültür Olgusu Bağlamında Sosyal Medya: Netnografik Bir Analiz”. Intermedia International E-journal 7/12 (01 Haziran 2020): 47-69. https://izlik.org/JA25HS75YE.
JAMA
1.Eren Çetin Ş, Ayhan A. Katılımcı Kültür Olgusu Bağlamında Sosyal Medya: Netnografik Bir Analiz. Intermedia International E-journal. 2020;7:47–69.
MLA
Eren Çetin, Şükriye, ve Ahmet Ayhan. “Katılımcı Kültür Olgusu Bağlamında Sosyal Medya: Netnografik Bir Analiz”. Intermedia International E-journal, c. 7, sy 12, Haziran 2020, ss. 47-69, https://izlik.org/JA25HS75YE.
Vancouver
1.Şükriye Eren Çetin, Ahmet Ayhan. Katılımcı Kültür Olgusu Bağlamında Sosyal Medya: Netnografik Bir Analiz. Intermedia International E-journal [Internet]. 01 Haziran 2020;7(12):47-69. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25HS75YE
