Research Article

Sınıf Öğretmenlerinin Matematik Dersinde Yaratıcı Drama Yöntemi ile İlgili Görüşlerinin İncelenmesi

Volume: 8 Number: 2 December 30, 2022

Sınıf Öğretmenlerinin Matematik Dersinde Yaratıcı Drama Yöntemi ile İlgili Görüşlerinin İncelenmesi

Abstract

Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin matematik dersinde yaratıcı drama yönteminin kullanılmasına yönelik görüşleri incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yönteminde kullanılan desenlerden biri olan fenomenolojik (olgu bilim) desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu belirlenirken amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan maksimum çeşitlilik örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılında İç Anadolu bölgesinin bir ilinde görev yapan 13 sınıf öğretmeni ile sınırlandırılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırma bulguları için veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre sınıf öğretmenlerinin alternatif öğretim yöntemlerinden olan yaratıcı drama hakkında bilgi sahibi olup diğer alternatif öğretim yöntemleri hakkında bilgi eksikliklerinin olduğu ifade edilmiştir. Katılımcılar yaratıcı dramanın kalıcılığı, yaratıcılığı ve aktif katılımı sağladığı özgüveni geliştirerek çocuğun kendini ifade etmesine olanak tanıdığını belirtmiş ve ilkokul seviyesinde bütün derslerde yaratıcı dramanın yöntem olarak kullanılabileceğini savunmuşlardır. Yaratıcı dramanın matematik derslerinde yöntem olarak kullanılması ile kalıcı öğrenmenin sağlandığı, dersin eğlenceli hale geldiği, matematiğin somutlaştırılarak hayatla bağlantı kurulduğu ifade edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin yaratıcı drama yöntemini matematik derslerinde kullanma deneyimleri incelendiğinde en çok sayılar ve işlemler ile ölçme öğrenme alanına yönelik deneyimlerinin olduğu veri işleme öğrenme alanına yönelik bir deneyimlerinin bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenleri yaratıcı drama yöntemini matematik dersinde en çok paralarımız, uzamsal ilişkiler, kesirler, kesirlerde işlemler, geometrik cisimler ve şekiller, geometrik örüntüler, uzunluk ölçme ve zaman ölçmede kullanabileceklerini ifade ederken en az veri toplama ve değerlendirme öğrenme alanının öğretiminde kullanacaklarını belirtmişlerdir.

Keywords

References

  1. Adıgüzel , Ö. (2018). Eğitimde yaratıcı drama (1 b.). Ankara: Yapı Kredi Yayınları.
  2. Akoğuz , A., Akoğuz, M. (2016). Okulöncesi ve ilkokul için yaratıcı drama etkinlikleri (5 b.). İstanbul: Final Kültür Sanat Yayınları.
  3. Altun , M. (2010). İlköğretim 2. kademede (6.7.8. sınıflarda) matematik öğretimi (7 b.). Ankara: Alfa Aktüel Yayınevi.
  4. Aykaç , M., Köğce , D. (2014). Sınıf öğretmenlerinin matematik derslerinde yaratıcı drama yöntemini kullanma durumlarının incelenmesi. Tarih Okulu Dergisi,17,907-938.
  5. Başkan , T. (1985). Matematik öğretiminde çağdaş yaklaşımlar. Ortaöğretim Kurumlarında Matematik Öğretimi ve Sorunları (s. 101-121). Ankara: Türk Eğitim Derneği III. Eğitim Toplantısı.
  6. Büyüköztürk , Ş. (2016). Bilimsel araştırma yöntemleri (20 b.). Ankara: Pegem Akademi.
  7. Christensen, L., Johnson , B., Turner, L. (2015). Researc methods desing and analysis (1(12. Baskıdan tercüme edilmiştir.) b.). (A. Aypay, Çev.) Ankara: Anı Yayıncılık.
  8. Doğan , B. (2012). Grup Etkinlikleri ile matematik öğretiminin matematik başarısına ve matematiğe yönelik tutuma etkisi. İstanbul: Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Studies on Education

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

December 30, 2022

Submission Date

November 1, 2022

Acceptance Date

December 10, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 8 Number: 2

APA
Duran, S., & Toptaş, V. (2022). Sınıf Öğretmenlerinin Matematik Dersinde Yaratıcı Drama Yöntemi ile İlgili Görüşlerinin İncelenmesi. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi, 8(2), 417-433. https://izlik.org/JA99ER65BG
AMA
1.Duran S, Toptaş V. Sınıf Öğretmenlerinin Matematik Dersinde Yaratıcı Drama Yöntemi ile İlgili Görüşlerinin İncelenmesi. UGEAD - IntJCES. 2022;8(2):417-433. https://izlik.org/JA99ER65BG
Chicago
Duran, Selin, and Veli Toptaş. 2022. “Sınıf Öğretmenlerinin Matematik Dersinde Yaratıcı Drama Yöntemi Ile İlgili Görüşlerinin İncelenmesi”. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi 8 (2): 417-33. https://izlik.org/JA99ER65BG.
EndNote
Duran S, Toptaş V (December 1, 2022) Sınıf Öğretmenlerinin Matematik Dersinde Yaratıcı Drama Yöntemi ile İlgili Görüşlerinin İncelenmesi. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi 8 2 417–433.
IEEE
[1]S. Duran and V. Toptaş, “Sınıf Öğretmenlerinin Matematik Dersinde Yaratıcı Drama Yöntemi ile İlgili Görüşlerinin İncelenmesi”, UGEAD - IntJCES, vol. 8, no. 2, pp. 417–433, Dec. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA99ER65BG
ISNAD
Duran, Selin - Toptaş, Veli. “Sınıf Öğretmenlerinin Matematik Dersinde Yaratıcı Drama Yöntemi Ile İlgili Görüşlerinin İncelenmesi”. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi 8/2 (December 1, 2022): 417-433. https://izlik.org/JA99ER65BG.
JAMA
1.Duran S, Toptaş V. Sınıf Öğretmenlerinin Matematik Dersinde Yaratıcı Drama Yöntemi ile İlgili Görüşlerinin İncelenmesi. UGEAD - IntJCES. 2022;8:417–433.
MLA
Duran, Selin, and Veli Toptaş. “Sınıf Öğretmenlerinin Matematik Dersinde Yaratıcı Drama Yöntemi Ile İlgili Görüşlerinin İncelenmesi”. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi, vol. 8, no. 2, Dec. 2022, pp. 417-33, https://izlik.org/JA99ER65BG.
Vancouver
1.Selin Duran, Veli Toptaş. Sınıf Öğretmenlerinin Matematik Dersinde Yaratıcı Drama Yöntemi ile İlgili Görüşlerinin İncelenmesi. UGEAD - IntJCES [Internet]. 2022 Dec. 1;8(2):417-33. Available from: https://izlik.org/JA99ER65BG