Research Article

Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı Kapsamında Müşteri Tercihleriyle İtibar Unsurlarının Etkileşimi

Volume: 7 Number: 2 December 31, 2021
TR EN

Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı Kapsamında Müşteri Tercihleriyle İtibar Unsurlarının Etkileşimi

Abstract

Günümüzde müşterilerin herhangi bir marka veya ürünü tercih etmelerinin altında pek çok kitle iletişim çalışmaları ile aktarılan mesajların etkileri bulunmaktadır. Tüketicilerin ürün veya marka tercihlerine stratejik pazarlama unsurları, psikolojik ve sosyolojik unsurlar ve algılar da etki etmektedir. Bu çalışmada itibar yönetimi bileşenlerinin müşteri tercihlerine etkisi araştırılırken, perakende sektöründeki ürün ve markaların (private label) kitle iletişim araçları ile gerçekleştirdikleri çalışmalarının tercih sürecine katkıları bir alan araştırmasıyla değerlendirilmiştir. Kitle iletişiminin tüketiciler üzerindeki etkisi kullanımlar ve doyumlar teorisi ile açıklanırken, itibar bileşenleri olarak James Fombrun’un RQ bileşenleri dikkate alınmıştır. Kullanımlar ve doyumlar kuramı çerçevesinde itibar bileşenlerinin tüketicilerin perakende ürünlerinin tercihlerine etkisi ile ilgili verilere ise 600 tüketiciye yapılan bir alan araştırmasındaki bulgular ele alınmıştır. Yapılan alan araştırmasında elde edilen bulgular; kitle iletişimindeki mesajlara maruz kalan ve bilgi sahibi olduktan sonra alışveriş yapan tüketicilerin söz konusu mesajlarda ve perakende ortamlarında markanın itibarına yönelik özellikleri daha çok fark ettiği ve önem verdiğini ortaya koymaktadır. Müşteriler, perakende sektöründe de itibar bileşenlerine dayalı olarak zincir market markası tercihlerini belirlemekte ve itibarlı markalardan daha düzenli ve güvenli alışveriş yaptıklarını ifade etmektedirler.

Keywords

References

  1. Bilmez, E. (2011). Kriz Döneminde Kurumsal İtibar Yönetiminin Önemi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi. 14 (1-2), 173-188.
  2. Coşkun, İ. (2007). Müşteri Tatmini ve Müşteri Değerinin Müşteri Sadakati Üzerine Etkisi: Süpermarket ve Bankacılık Sektöründe Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Eskişehir: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi SBE.
  3. Erdoğan, İ. (2014). Medya Teori ve Araştırmaları. Ankara: Erk Yayınları.
  4. Ertürk, K. Ö. Ve Kıyak C. M. (2011). Müşteri Memnuniyetini Artırma Aracı Olarak Halkla İlişkilere Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Penceresinden Bakmak. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, (32), 127-150.
  5. Fombrun, C. J. (1996). Reputation Realizing Value from the Corporate Image. USA: Harward Business School Press.
  6. Fombrun, C.J. Gardberg, N. (2000). “Who’s Tops in Corporrate Repuation?” Corporate Reputation Review, Cilt:3, No:1, Henry Stewart Publications.
  7. Gökdağlı, G. (2005). Kurumsal İtibar Yönetimi Aracı Olarak Firmaların Web Sitelerinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi SBE.
  8. Gülmez, E. (2007). Televizyonun Kadınların Gündelik Yaşamlarına Etkisinin Sosyolojik Açıdan İncelenmesi: Elâzığ Örneği. Doktora Tezi. Elâzığ: Fırat Üniversitesi SBE.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Communication and Media Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2021

Submission Date

September 17, 2021

Acceptance Date

October 27, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 7 Number: 2

APA
Koçak, S., & Özocak, M. T. (2021). Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı Kapsamında Müşteri Tercihleriyle İtibar Unsurlarının Etkileşimi. International Journal of Cultural and Social Studies (IntJCSS), 7(2), 59-81. https://doi.org/10.46442/intjcss.996349
AMA
1.Koçak S, Özocak MT. Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı Kapsamında Müşteri Tercihleriyle İtibar Unsurlarının Etkileşimi. IntJCSS. 2021;7(2):59-81. doi:10.46442/intjcss.996349
Chicago
Koçak, Sevinç, and Mukaddes Tuğba Özocak. 2021. “Kullanımlar Ve Doyumlar Kuramı Kapsamında Müşteri Tercihleriyle İtibar Unsurlarının Etkileşimi”. International Journal of Cultural and Social Studies (IntJCSS) 7 (2): 59-81. https://doi.org/10.46442/intjcss.996349.
EndNote
Koçak S, Özocak MT (December 1, 2021) Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı Kapsamında Müşteri Tercihleriyle İtibar Unsurlarının Etkileşimi. International Journal of Cultural and Social Studies (IntJCSS) 7 2 59–81.
IEEE
[1]S. Koçak and M. T. Özocak, “Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı Kapsamında Müşteri Tercihleriyle İtibar Unsurlarının Etkileşimi”, IntJCSS, vol. 7, no. 2, pp. 59–81, Dec. 2021, doi: 10.46442/intjcss.996349.
ISNAD
Koçak, Sevinç - Özocak, Mukaddes Tuğba. “Kullanımlar Ve Doyumlar Kuramı Kapsamında Müşteri Tercihleriyle İtibar Unsurlarının Etkileşimi”. International Journal of Cultural and Social Studies (IntJCSS) 7/2 (December 1, 2021): 59-81. https://doi.org/10.46442/intjcss.996349.
JAMA
1.Koçak S, Özocak MT. Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı Kapsamında Müşteri Tercihleriyle İtibar Unsurlarının Etkileşimi. IntJCSS. 2021;7:59–81.
MLA
Koçak, Sevinç, and Mukaddes Tuğba Özocak. “Kullanımlar Ve Doyumlar Kuramı Kapsamında Müşteri Tercihleriyle İtibar Unsurlarının Etkileşimi”. International Journal of Cultural and Social Studies (IntJCSS), vol. 7, no. 2, Dec. 2021, pp. 59-81, doi:10.46442/intjcss.996349.
Vancouver
1.Sevinç Koçak, Mukaddes Tuğba Özocak. Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı Kapsamında Müşteri Tercihleriyle İtibar Unsurlarının Etkileşimi. IntJCSS. 2021 Dec. 1;7(2):59-81. doi:10.46442/intjcss.996349

Cited By

 International Journal of Cultural and Social Studies