Writing Rules

Başlıklar:
Dergide yayınlanacak her yazının Türkçe ve İngilizce başlığı bulunmalıdır. Başlıklar tamamı büyük harflerle olacak şekilde Calibri yazı tipiyle 14 punto olmalıdır.

Yazar ad(lar)ı ve adresi:
Yazının başlığının altında yazar adı, unvanı, görev yaptığı kurum ve kendisine ulaşılabilecek e-posta adresi gibi bilgilere yer verilmemelidir. Yazılar sisteme eklenirken, yazara ait herhangi bir bilginin yazıda yer almadığından emin olunmalıdır.
Makale yazarının adı ve soyadı (Yalnızca baş harfleri büyük olacak şekilde) yazı başlığının altında ortalı bir şekilde olmalı, yazarın görev yaptığı kurum, elektronik posta adresi, akademik unvanı, ORCID numarası ile birlikte dipnotta Calibri yazı tipinde 9 punto yazılarak belirtilmelidir.

Özet ve Anahtar Kelimeler:
Çalışmanın amacını, kapsamını ve sonuçlarını yansıtması gereken özet, en az 150, en fazla 200 sözcükten oluşmalıdır. Özet içinde kaynak, şekil ve çizelgeler yer almamalıdır. Özetin hemen altına en az üç, en fazla beş kelimeden oluşan anahtar kelimeler yazılmalıdır. Ayrıca özetin, başlığın ve anahtar kelimelerin İngilizceleri de bulunmalıdır. Özet ve anahtar kelimeler, Calibri yazı tipi ile, 10 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Genel sağa-sola yaslı; girinti sol ve sağ 1 cm; aralık önce 12 sonra 12 satır aralığı ile olmalıdır.

Ana Metin:
Gönderilecek çalışmalarda noktalama işaretlerinin kullanımı ve diğer yazım kuralları için TDK Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır. Ana metin, Calibri yazı karakteri ile 12 punto, genel sağa-sola yaslı, girinti sol ve sağ 0, aralık önce 12, sonra 12 olarak yazılmalıdır. A4 ebatındaki sayfa kenarlarında boşluklar; sağdan, soldan, üstten ve alttan 3 cm olarak belirlenmeli ve sayfalar numaralandırılmamalıdır.
Bölüm Başlıklar: Metin içerisinde yer alan başlıkların tamamı koyu olmalı, her sözcüğün ilk harfi büyük yazılmalı ve Calibri yazı tipinde 12 punto olarak belirlenmelidir.
Dipnotlarda yer alan bilgiler Calibri yazı tipinde 9 punto olarak verilmeli ; genel sağa sola yaslı; girinti asılı 1 cm; aralık önce 0 sonra 0, satır aralığı tek ile yazılmalıdır. Dipnot kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalı, yalnızca açıklamalar için başvurulmalıdır.
Şekil ve tablolar; Ana metin içerisinde yer alan tüm şekil ve tablolar numaralandırılmalı, Tablo-1, Grafik-2 ve Şekil-3 vb. biçimde adlandırılmalıdır. Numara ve başlıklar, şekillerin ve tabloların altında ortalı bir şekilde yer almalı ve Calibri fontu ile 9 punto yazılmalıdır. Bunların dışında sayıca fazla olan görsel ya da tablolar makalede kaynakça kısmından sonra yine numaralandırmak suretiyle yer alabilir.
Alıntılar; Alıntılar italik harflerle ve tırnak içinde verilmeli; beş satırdan az alıntılar satır arasında, beş satırdan uzun alıntılar ise satırın sağından ve solundan 1cm. içeride, blok hâlinde ve tek satır aralığıyla verilmelidir.
Kaynak Gösterme; Gönderilen yazılar, referans sistemi, kaynak gösterme biçimi ve kaynakça düzenlenmesinde American Psychological Association (APA) stilinde hazırlanmalı, kaynaklar dipnot sistemi yerine iç not olarak hazırlanmalıdır.
Tek Yazarlı Çalışmalar için; (Balcı, 2021, s. 39).
İki Yazarlı Çalışmalar için; (Karatay & Acar, 2020, s. 317).
Birden fazla kaynağa başvurulduğu durumlarda eski tarihli olandan yeni olana doğru, birbirinden noktalı virgülle ayrılacak şekilde; (Ayar, 2008, s. 121; Altunsoy, 2021, s. 99).
İki ve daha fazla yazarlı kaynaklarda sadece ilk yazarın soyadı ve ‘vd.’ kısaltması yazılmalıdır: (Yalçın vd. 2002, s. 56).
Bir yazarın aynı yıl yayımlanmış çalışmalarına atıf yapılacak ise eserin yayın yılına bir harf eklenmelidir: (Gökdağ, 2012a, s. 69), (Gökdağ, 2012b, s. 163).
Arşiv belgeleri kaynak gösterilirken metin içindeki kısaltma örnekteki gibi olmalıdır; (BCA, 1927: 240), (BOA, TD: 26).
Kurum Yazarlı Kaynaklar gösterilirlen; (MEB, 2010: 20).
İnternet kaynaklarına atıf yapıldığında haber siteleri için; haber sitesinin adına ve haber tarihine yer verilmeli; kaynakçada URL kodu ile belirtilmelidir (Habertürk 2018). Yazarı belli internet kaynaklarına atıf yaparken yazar soyadı ve haber yayın tarihi esas alınmalı, kaynakçada URL kodu belirtilmelidir (Kireçci, 2018).
Kaynakça Sayfası
Çalışmada kullanılan kaynakların tümü “Kaynakça” başlığı altında yazar soyadları esas alınarak alfabetik olarak sıralanmalıdır. Yazarı bilinmeyen kaynaklar da başlıklarına göre alfabetik sıralamada yer almalıdır.
Kaynakçada yer alan makalelerin sayfa numaraları tam olarak verilmelidir.
Kitap ve dergi adları italik yazılmalıdır. Makale adları tırnak içerisinde verilmelidir.
Kitaplar için; SOYAD, A. (basım yılı). Kitabın Adı. Basıldığı Şehir: Yayınevi.
Eserin hazırlayıcısı, editörü, çevireni varsa; SOYAD, A. (basım yılı). Eserin Adı. (ed. Adı Soyadı]. Basıldığı Şehir: Yayınevi.
İki yazarlı eserlerde; SOYAD, A. – A. SOYAD (basım yılı). Kitabın Adı. Basıldığı Şehir: Yayınevi.
Aynı yazara ait birden çok eser varda kronolojik olarak verilmesine dikkat edilmelidir.
Yazarı belli olmayan eserlerde eser adı, yazar adı yerine yazılır ve eser alfabetik sıralamaya dâhil edilir.
Makaleler için; SOYAD, A. (basım yılı). “Makalenin Adı”. Derginin Adı. Cilt No. Sayı No: Sayfa Aralığı.
Basılı Gazeteler için; SOYAD, A. (yıl. ay. gün). “Yazının Başlığı”. Gazetenin Adı: (varsa) sayfa numarası.
Tezler için; SOYAD, A. (tarih). Tezin Başlığı. Şehir: Üniversite ve Enstitü adı. (Yayımlanmamış Lisans/Yüksek Lisans/Doktora tezi).
Bildiriler için; SOYAD, A. (yıl). “Bildirinin Başlığı”. Sempozyum, Panel veya Kongrenin Adı (tarihi). Şehir: Yayın Evi: sayfa no.
Web kaynakları için; Sitenin/Gazetenin Adı (haber tarihi). “Haber Başlığı”. Erişim Tarihi: haberin bağlantısı
Yazma Eserler İçin; Eserin Müellifi. Eserin Adı. Yazma Eserin Muhafaza Edildiği Kütüphanenin Adı. Arşiv/Katalog Numarası.

Last Update Time: 5/6/24, 12:38:34 PM