Yazım Kuralları

Dergimize gönderilecek makalalelerde Telif Hakkı ve Yazar Sözleşmesi'nin doldurulması gerekmektedir. Bu sözleşme için tıklayınız.

Başlıklar:
Dergide yayınlanacak her yazının Türkçe ve İngilizce başlığı bulunmalıdır. Başlıklar tamamı büyük harflerle olacak şekilde Calibri yazı tipiyle 14 punto olmalıdır.

Yazar ad(lar)ı ve adresi:
Yazının başlığının altında yazar adı, unvanı, görev yaptığı kurum ve kendisine ulaşılabilecek e-posta adresi gibi bilgilere yer verilmemelidir. Yazılar sisteme eklenirken, yazara ait herhangi bir bilginin yazıda yer almadığından emin olunmalıdır.

Makale yazarının adı ve soyadı (Yalnızca baş harfleri büyük olacak şekilde) yazı başlığının altında ortalı bir şekilde olmalı, yazarın görev yaptığı kurum, elektronik posta adresi, akademik unvanı, ORCID numarası ile birlikte dipnotta Calibri yazı tipinde 9 punto yazılarak belirtilmelidir.

Özet ve Anahtar Kelimeler:
Çalışmanın amacını, kapsamını ve sonuçlarını yansıtması gereken özet, en az 150, en fazla 200 sözcükten oluşmalıdır. Özet içinde kaynak, şekil ve çizelgeler yer almamalıdır. Özetin hemen altına en az üç, en fazla beş kelimeden oluşan anahtar kelimeler yazılmalıdır. Ayrıca özetin, başlığın ve anahtar kelimelerin İngilizceleri de bulunmalıdır. Özet ve anahtar kelimeler, Calibri yazı tipi ile, 10 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Genel sağa-sola yaslı; girinti sol ve sağ 1 cm; aralık önce 12 sonra 12 satır aralığı ile olmalıdır.

Ana Metin:
Gönderilecek çalışmalarda noktalama işaretlerinin kullanımı ve diğer yazım kuralları için TDK Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır. Ana metin, Calibri yazı karakteri ile 12 punto, genel sağa-sola yaslı, girinti sol ve sağ 0, aralık önce 12, sonra 12 olarak yazılmalıdır. A4 ebatındaki sayfa kenarlarında boşluklar; sağdan, soldan, üstten ve alttan 3 cm olarak belirlenmeli ve sayfalar numaralandırılmamalıdır.


Bölüm Başlıkları:
Metin içerisinde yer alan başlıkların tamamı koyu olmalı, her sözcüğün ilk harfi büyük yazılmalı ve Calibri yazı tipinde 12 punto olarak belirlenmelidir. Dipnotlarda yer alan bilgiler Calibri yazı tipinde 9 punto olarak verilmeli; genel sağa sola yaslı; girinti asılı 1 cm; aralık önce 0 sonra 0, satır aralığı tek ile yazılmalıdır. Dipnot kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalı, yalnızca açıklamalar için başvurulmalıdır.


Şekil ve tablolar:
Ana metin içerisinde yer alan tüm şekil ve tablolar numaralandırılmalı, Tablo-1, Grafik-2 ve Şekil-3 vb. biçimde adlandırılmalıdır. Numara ve başlıklar, şekillerin ve tabloların altında ortalı bir şekilde yer almalı ve Calibri fontu ile 9 punto yazılmalıdır. Bunların dışında sayıca fazla olan görsel ya da tablolar makalede kaynakça kısmından sonra yine numaralandırmak suretiyle yer alabilir.


Alıntılar:
Alıntılar italik harflerle ve tırnak içinde verilmeli; beş satırdan az alıntılar satır arasında, beş satırdan uzun alıntılar ise satırın sağından ve solundan 1cm. içeride, blok hâlinde ve tek satır aralığıyla verilmelidir.


Kaynak Gösterme:
Makaleler “The Chicago Manual of Style" (17. Edisyon) atıf sistemi esas alınarak hazırlanmalıdır. Dipnotlar, noktalama işaretlerinin ardından verilmelidir. Dipnot rakamlarının ardından sonra bir boşluk eklenmelidir. Bir kaynağa yapılan ilk atıfta metnin tüm künyesi verilmeli, aynı kaynağın sonraki kullanımlarında eserlerin başlıkları kısaltılmalıdır. Bir kaynaktan yapılan beş satırdan uzun aynen alıntılar (blok alıntılar) tırnak ("...") içine alınmadan ve makale metninden 1,25 cm içeride verilmelidir. Chicago Manual of Style (17th Edition, Notes and Bibliography) hakkında detaylı bilgi için linki kontrol ediniz: https://www.chicagomanualofstyle.org/home.html 

Atıf vermek için aşağıdaki örneklerden yararlanabilirsiniz:

Tek Yazarlı Kitap:
İlk Atıfta: Ali Akyıldız, Osmanlı Merkez Bürokrasisi (İstanbul: Timaş Yayınları, 2024), 52.
Sonrakilerde: Akyıldız, Osmanlı Merkez Bürokrasisi, 52.

İki Yazarlı Kitap:
Kemal Beydilli ve İlhan Şahin, Mahmud Raif Efendi ve Nizam-ı Cedid'e Dair Eseri (Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 2001), 175.
Beydilli ve Şahin, Mahmud Raif Efendi, 175.

Üçten Fazla Yazarlı Kitap:
İlber Ortaylı vd., Kutü'l Amare 1916 - Olaylar, Hatıralar, Raporlar (İstanbul: Kronik Kitap, 2020), 107.
İlber Ortaylı vd., Kutü'l Amare, 107.

Kitap Bölümü:
Şerif Mardin, "Tanzimat Fermanı'nın Manâsı: Yeni Bir İzah Denemesi", Tanzimat: Değişim Sürecinde Osmanlı İmparatorluğu içinde, ed. Mehmet Seyitdanlıoğlu ve Halil İnalcık (İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2019), 148.
Mardin, "Tanzimat Fermanı'nın Manâsı", 148.

Çevirmeni/Hazırlayanı Olan Eserler:
Christopher Hill, Dünya Altüst Oldu: İngiliz Devrimi'nde Radikal Düşünceler, çev. Uygur Kocabaşoğlu (İstanbul: İletişim Yayınları, 2021), 317.
Avlonyalı Süreyya Bey, Osmanlı Sonrası Arnavutluk 1912-1920, haz. Abdulhamit Kırmızı (İstanbul: Küre Yayınları, 2018), 19.

Hill, Dünya Altüst Oldu, 317.
Avlonyalı Süreyya Bey, Osmanlı Sonrası Arnavutluk, 19. 

Makale:
Faruk Doğan, "Temettuat Defterlerine Göre Tanzimat Döneminde Bir Trakya Kasabası: Pınarhisar", Karadeniz Araştırmaları 41 (2014): 218-19.
Doğan, "Tanzimat Döneminde Bir Trakya Kasabası: Pınarhisar", 218-19.

Gazete Makalesi:
Şemseddin Sami, "Şarkta Şiir ve Şuara 2", Hafta, 27 Şevval 1298, 86-7.
Şemseddin Sami, "Şarkta Şiir ve Şuara 2", 86-7.

Doktora ve Yüksek Lisans Tezleri:
Yüksel Çelik, "Hüsrev Mehmet Paşa: Siyasi Hayatı ve Askerî Faaliyetleri" (Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, 2005), 75.
Aydın Usta, "Samaniler Devleti'nin Kuruluş Devri" (Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, 1999), 53.

Çelik, "Hüsrev Mehmet Paşa", 75.
Usta, "Samaniler Devleti'nin Kuruluş Devri", 53.

Ansiklopedi:
Davut Hut, "Mustafa Nâilî Paşa", TDV İslâm Ansiklopedisi EK-2 (Ankara: TDV Yayınları, 2019), 323.
Hut, "Mustafa Nâilî Paşa", 323.

Arşiv Belgeleri:
Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri (BOA), Mütenevvi Maruzat Evrakı (Y.A.RES), 10/43, 8 Cemaziyelevvel 1298/8 Nisan 1881.
BOA, Y.A.RES, 10/43. 

Kaynakça Sayfası
Çalışmada kullanılan kaynakların tümü “Kaynakça” başlığı altında yazar soyadları esas alınarak alfabetik olarak sıralanmalıdır. Yazarı bilinmeyen kaynaklar da başlıklarına göre alfabetik sıralamada yer almalıdır. Kaynakçada yer alan makalelerin sayfa numaraları tam olarak verilmelidir. Kitap ve dergi adları italik yazılmalıdır. Makale adları tırnak içerisinde verilmelidir. Aynı yazara ait birden çok eser varsa kronolojik olarak verilmesine dikkat edilmelidir. Yazarı belli olmayan eserlerde eser adı, yazar adı yerine yazılır ve eser alfabetik sıralamaya dâhil edilir.

Kitaplar için:
Soyad, Ad. Eserin adı. Basım Yeri: Yayınevi, Basım Yılı.

İki Yazarlı Kitaplar için:
Soyad, Ad ve Ad Soyad. Eserin adı. Basım Yeri: Yayınevi, Basım Yılı.

Üçten Fazla Yazarlı Kitaplar için:
Soyad, Ad, Ad Soyad, Ad Soyad... Eserin adı. Basım Yeri: Yayınevi, Basım Yılı.

Kitap Bölümleri için:
Soyad, Ad. "Eserin adı". İçinde yayımlandığı eserin adı, Editörler: Ad Soyad, Ad Soyad, sayfa aralığı. Basım Yeri: Yayınevi, Basım Yılı.

Çevirmeni/hazırlayanı olan eserler için:
Soyad, Ad. Eser adı. Hazırlayan: Ad Soyad. Basım Yeri: Yayınevi, Basım Yılı.
Soyad, Ad. Eser adı. Çevirmen: Ad Soyad. Basım Yeri: Yayınevi, Basım Yılı.

Makaleler için:
Soyad, Ad. "Eser ismi," Dergi ismi ve sayı numarası, (Yayın Yılı): sayfa aralığı.

Gazeteler için:
Soyad, Ad. "Eser ismi". Gazete ismi, yayın tarihi.

Doktora ve yüksek lisans tezleri için:
Soyad, Ad. Tezin ismi. Yüksek Lisans/Doktora Tezi, Üniversitenin İsmi, Hazırlandığı Yıl.

Arşiv belgeleri için:
Arşivin İsmi, Fonun İsmi, Belgenin Kodu.

Son Güncelleme Zamanı: 15.04.2025 14:58:22