Review Article
BibTex RIS Cite

KURUMSAL YÖNETİŞİMİN İLKE VE YAKLAŞIMLARI ÇERÇEVESİNDE İŞLETMELERDE İÇ DENETİMİN YERİ VE ÖNEMİ SİSTEMATİK BİR İNCELEME

Year 2022, Volume: 3 Issue: 1, 46 - 63, 18.02.2022

Abstract

Başlangıçta kişisel veya hane halkının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla evlerin belli bölümlerinde veya ayrıca hazırlanmış bölmelerde yapılan üretim, aslında bugünkü anlamda kurumsal yönetişimin ilke ve yaklaşımları çerçevesinde işletmeciliğin temelini oluşturmaktadır. İşletmeler, her örgütsel yapı gibi belli başlı işlevleri yerine getirmektedir. Söz konusu işlevleri dar bir bakışla tedarik, üretim ve pazarlama olarak belirtilebilir. İşletmenin işlevlerini etkin bir şekilde gerçekleşmesi için; muhasebe, finans ve denetim gibi işletme yönetiminin alt işlevlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Araştırma kapsamında ele alından bu alt işlevlerden alt işlevi olan denetim ise; işletme faaliyetlerinin planlarla karşılaştırılmasını ve faaliyetlerin planlardan saptığında gerekli düzeltmelerin yapılmasını sağlayan kontrol mekanizmasıdır. İşletme yönetim sistemi bu kontrol mekanizmasıyla tamamlanmaktadır. Bu bağlamdan yola çıkılarak araştırmanın amacı; kurumsal yönetişimin ilke ve yaklaşımları çerçevesinde işletmelerde iç denetimin yeri ve öneminin ulusal ve uluslararası literatürde yapılmış araştırmalar üzerinden incelenmesidir. Araştırmanın yöntemi, betimsel tipte nitel sistematik derlemedir. Yapılan bu sistematik inceleme araştırması ile kurumsal yönetişim ve kurumsal yönetişim ve işletmelerin kontrol mekanizması olan iç denetim konu kapsamı çerçevesi yönünden adeta röntgeni çekilerek çıkarım yapılmıştır. Araştırma sonuçlarının ilgili konularda yapılacak yeni çalışmalara ve konularla ilgili işletmelere kaktı sağlayacağı düşünülmektedir.

References

  • Adiloğlu, B. (2011). İç Denetim Süreci ve Kontrol Prosedürleri. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
Year 2022, Volume: 3 Issue: 1, 46 - 63, 18.02.2022

Abstract

References

  • Adiloğlu, B. (2011). İç Denetim Süreci ve Kontrol Prosedürleri. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Canan Tiftik 0000-0002-8327-5282

Publication Date February 18, 2022
Acceptance Date February 6, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Tiftik, C. (2022). KURUMSAL YÖNETİŞİMİN İLKE VE YAKLAŞIMLARI ÇERÇEVESİNDE İŞLETMELERDE İÇ DENETİMİN YERİ VE ÖNEMİ SİSTEMATİK BİR İNCELEME. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi, 3(1), 46-63.
AMA Tiftik C. KURUMSAL YÖNETİŞİMİN İLKE VE YAKLAŞIMLARI ÇERÇEVESİNDE İŞLETMELERDE İÇ DENETİMİN YERİ VE ÖNEMİ SİSTEMATİK BİR İNCELEME. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. February 2022;3(1):46-63.
Chicago Tiftik, Canan. “KURUMSAL YÖNETİŞİMİN İLKE VE YAKLAŞIMLARI ÇERÇEVESİNDE İŞLETMELERDE İÇ DENETİMİN YERİ VE ÖNEMİ SİSTEMATİK BİR İNCELEME”. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi 3, no. 1 (February 2022): 46-63.
EndNote Tiftik C (February 1, 2022) KURUMSAL YÖNETİŞİMİN İLKE VE YAKLAŞIMLARI ÇERÇEVESİNDE İŞLETMELERDE İÇ DENETİMİN YERİ VE ÖNEMİ SİSTEMATİK BİR İNCELEME. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 3 1 46–63.
IEEE C. Tiftik, “KURUMSAL YÖNETİŞİMİN İLKE VE YAKLAŞIMLARI ÇERÇEVESİNDE İŞLETMELERDE İÇ DENETİMİN YERİ VE ÖNEMİ SİSTEMATİK BİR İNCELEME”, İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 1, pp. 46–63, 2022.
ISNAD Tiftik, Canan. “KURUMSAL YÖNETİŞİMİN İLKE VE YAKLAŞIMLARI ÇERÇEVESİNDE İŞLETMELERDE İÇ DENETİMİN YERİ VE ÖNEMİ SİSTEMATİK BİR İNCELEME”. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 3/1 (February 2022), 46-63.
JAMA Tiftik C. KURUMSAL YÖNETİŞİMİN İLKE VE YAKLAŞIMLARI ÇERÇEVESİNDE İŞLETMELERDE İÇ DENETİMİN YERİ VE ÖNEMİ SİSTEMATİK BİR İNCELEME. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. 2022;3:46–63.
MLA Tiftik, Canan. “KURUMSAL YÖNETİŞİMİN İLKE VE YAKLAŞIMLARI ÇERÇEVESİNDE İŞLETMELERDE İÇ DENETİMİN YERİ VE ÖNEMİ SİSTEMATİK BİR İNCELEME”. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 1, 2022, pp. 46-63.
Vancouver Tiftik C. KURUMSAL YÖNETİŞİMİN İLKE VE YAKLAŞIMLARI ÇERÇEVESİNDE İŞLETMELERDE İÇ DENETİMİN YERİ VE ÖNEMİ SİSTEMATİK BİR İNCELEME. İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. 2022;3(1):46-63.