Theoretical Article

Dünya Toplumunun Yapısal Fenomeni: Düzensiz Göç

Volume: 24 Number: 52 June 27, 2025
EN TR

Dünya Toplumunun Yapısal Fenomeni: Düzensiz Göç

Abstract

Düzensiz göç, küreselleşme ile hız kazanan uluslararası göç hareketlerinin en tartışmalı boyutlarından birini oluşturmaktadır. Devletlerin vatandaş-yabancı ayrımına dayalı sınır politikaları, bireylerin daha iyi yaşam koşullarına ulaşma çabasıyla çelişmekte ve bu durum düzensiz göç olgusunu ortaya çıkarmaktadır. Ulus-devletlerin sınır güvenliği ve egemenlik anlayışı ile ekonomik ve toplumsal işlev sistemlerinin kapsayıcı yapısı arasındaki çelişki, düzensiz göçü modern dünya toplumunun kaçınılmaz bir fenomeni haline getirmektedir. Düzensiz göç, bu iki farklı ve zıt mantığın etkileşime girdiği bir senaryoda ortaya çıkmaktadır. Bu paradoks çerçevesinde sosyal yapılar insanların dünya çapında daha fazla hareketliliğini zorlarken, siyasi güçler bunları düzenlemeye ya da durdurmaya çalışmaktadır. İlki tarafından yaratılan akışlar ile ikincisi tarafından kabul edilen ve meşrulaştırılanlar arasındaki uyumsuzluk, sürekli sayıda göçmenin düzensiz bir şekilde harekete katıldığını, ikamet ettiğini ve çalıştığını belirlemektedir. Bu çalışma, düzensiz göçün ortaya çıkış koşullarını, tarihsel gelişimini ve devlet-göçmen ilişkileri bağlamında kazandığı sosyolojik boyutları ele almayı amaçlamaktadır. Çalışmada, düzensiz göç yalnızca bir yasallık sorunu olarak değil, farklı toplumsal sistemlerin etkileşimi sonucunda şekillenen dinamik bir olgu olarak ele alınmaktadır. Devletlerin sınır politikaları ve göç yönetimi yaklaşımlarının, küresel ekonomi, hukuk, eğitim ve sosyal sistemlerle nasıl bir etkileşim içerisinde olduğu analiz edilmektedir. Çalışma, göçmenlerin sosyal hareketliliğe erişim stratejileri ile devletlerin bu hareketliliği sınırlama çabaları arasındaki gerilimi gözler önüne sermektedir. Düzensiz göçün yalnızca güvenlik ve yasa ihlali perspektifiyle ele alınmasının yetersiz olduğu, bunun yerine olgunun toplumsal farklılaşma süreçleri, uluslararası politikalar ve bireysel stratejiler bağlamında çok boyutlu bir şekilde incelenmesi ve ampirik çalışmaların artırılması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Keywords

References

  1. Altunbaş, Ç. & Memişoğlu, F. (2024). Securitization of the EU’s migration policy and its effects on the border security policies of Greece and Turkey. B. Ş. Z. Savcı, L. Pries, and M. M. Erdoğan (Ed.), Forced migration in Turkey Refugee perspectives, organizational assistance, and political embedding (s. 200-224) içinde. Routledge.
  2. Anderson, B. (2006). Imagined communities: Reflections on the origin and spread of nationalism. Verso Books.
  3. Anderson, B., & Ruhs, M. (2010). Researching illegality and labour migration. Population, Space and Place, 16(3), 175–179. https://doi.org/10.1002/psp.594
  4. Baldwin-Edwards, M., & Kraler, A. (2009). REGINE-Regularisations in Europe. Amsterdam University Press. Bloch, A., & Chimienti, M. (2011). Irregular migration in a globalizing world. Ethnic and Racial Studies, 34(8), 1271–1285. https://doi.org/10.1080/01419870.2011.560277
  5. Bommes, M. (2012a). Migration in modern society. C. Boswell & G. D’Amato (Ed.), Immigration and social systems. Collected essays of Michael Bommes (s. 19–36) içinde. Amsterdam University Press.
  6. Bommes, M. (2012b). Illegal migration in modern society: Consequences and problems of national European migration policies. C. Boswell & G. D’Amato (Ed.), Immigration and social systems. Collected essays of Michael Bommes (s. 157–176) içinde. Amsterdam University Press.
  7. Bommes, M., & Geddes, A. (Eds.). (2000). Immigration and welfare. Challenging the borders of the welfare state. Routledge.
  8. Bommes, M., & Sciortino, G. (2011b). In lieu of a conclusion: Steps towards a conceptual framework for the study of irregular migration. M. Bommes & G. Sciortino (Ed.), Foggy social structures: Irregular migration, European labour markets and the welfare state (s. 213–228) içinde. Amsterdam University Press. Bommes, M., & Sciortino, G. (Ed.). (2011a). Foggy social structures: Irregular migration, European labour markets and the welfare state. Amsterdam University Press.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Labour, Migration and Development, Policy and Administration (Other), Sociology (Other)

Journal Section

Theoretical Article

Publication Date

June 27, 2025

Submission Date

March 9, 2025

Acceptance Date

May 12, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 24 Number: 52

APA
Nargül, S. (2025). Dünya Toplumunun Yapısal Fenomeni: Düzensiz Göç. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 24(52), 1-25. https://doi.org/10.46928/iticusbe.1654250
AMA
1.Nargül S. Dünya Toplumunun Yapısal Fenomeni: Düzensiz Göç. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025;24(52):1-25. doi:10.46928/iticusbe.1654250
Chicago
Nargül, Semih. 2025. “Dünya Toplumunun Yapısal Fenomeni: Düzensiz Göç”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24 (52): 1-25. https://doi.org/10.46928/iticusbe.1654250.
EndNote
Nargül S (June 1, 2025) Dünya Toplumunun Yapısal Fenomeni: Düzensiz Göç. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24 52 1–25.
IEEE
[1]S. Nargül, “Dünya Toplumunun Yapısal Fenomeni: Düzensiz Göç”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 24, no. 52, pp. 1–25, June 2025, doi: 10.46928/iticusbe.1654250.
ISNAD
Nargül, Semih. “Dünya Toplumunun Yapısal Fenomeni: Düzensiz Göç”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24/52 (June 1, 2025): 1-25. https://doi.org/10.46928/iticusbe.1654250.
JAMA
1.Nargül S. Dünya Toplumunun Yapısal Fenomeni: Düzensiz Göç. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025;24:1–25.
MLA
Nargül, Semih. “Dünya Toplumunun Yapısal Fenomeni: Düzensiz Göç”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 24, no. 52, June 2025, pp. 1-25, doi:10.46928/iticusbe.1654250.
Vancouver
1.Semih Nargül. Dünya Toplumunun Yapısal Fenomeni: Düzensiz Göç. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025 Jun. 1;24(52):1-25. doi:10.46928/iticusbe.1654250

Cited By