Research Article
BibTex RIS Cite

PATATES KABUĞU ATIĞI KÜLLERİNİN 1160 ° C’DE SIR HAMMADDESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Year 2020, , 61 - 70, 30.06.2020
https://doi.org/10.16950/iujad.676023

Abstract

Kilin su ile yoğrularak biçimlendirilebilen ve kuruduğunda bu biçimi koruyabilen bir malzeme olduğunun keşfedilmesi ile başlayan seramik sanatı tarihi sürekli birçok gelişme göstererek günümüze dek devam etmiştir. Bu gelişmelerden biri de seramik sırlarıdır. Seramik tarihinin kendisi ile yakından ilişkili olan seramik sırının bir tesadüf sonucu Çin’de ortaya çıktığı görüşü yaygındır. Bu görüşe göre, pişirimin odun ateşinde yapıldığı dönemlerde, fırının içindeki sıcak hava dolaşımının etkisi ile hareket eden odun külleri, pişirimi yapılan parçalar üzerine çöküp ergiyerek ince bir sır tabakası oluşturmuştur. Kül sırları olarak adlandırılan bu sırlar günümüzde birçok sanatçı tarafından çeşitli malzemeler ile artistik anlamda kullanılmaktadır.
Bu araştırmada, Eskişehir’de toplanarak elde edilen patates kabuğu atıklarının seramik sırlarında kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışma ile hem atık bir malzemenin değerlendirilmesi hem de seramik teknolojisi ile ilgili yapılan çalışmalara katkı sağlanması hedeflenmektedir.

References

  • Arcasoy, A. (1988). Seramik Teknolojisi. İstanbul: Marmara Üniversitesi G.S.F. Seramik Bölümü Anasanat Dalı Yayınları No:2. Genç, S. (2013). Artistik Seramik Sırları Sır Sanatı. İstanbul: Baskı Boyut Matbaacılık. Şölenay, E. (2011). Seramik Sanat Eğitiminde Sırlama ve Pişirme Yöntemleri El Kitabı. Ankara: Murat Kitapevi Yayınları. URL-1, (2019). http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS. 5da34b9b770fd6.89273301, (accessed in: 10.10.2019), (In Turkish). URL-2, (2019). https://www.turkcebilgi.com/patates, (accessed in: 06.10.2019) , (In Turkish). URL-3, (2019). https://www.sabah.com.tr/galeri/dunya/patatesin_tarihcesi/16, (accessed in: 06.10.2019) , (In Turkish). URL-4, (2019). https://www.cicekal.net/blog/patates-yetistiriciligi/, (accessed in: 06.10.2019) , (In Turkish).
Year 2020, , 61 - 70, 30.06.2020
https://doi.org/10.16950/iujad.676023

Abstract

References

  • Arcasoy, A. (1988). Seramik Teknolojisi. İstanbul: Marmara Üniversitesi G.S.F. Seramik Bölümü Anasanat Dalı Yayınları No:2. Genç, S. (2013). Artistik Seramik Sırları Sır Sanatı. İstanbul: Baskı Boyut Matbaacılık. Şölenay, E. (2011). Seramik Sanat Eğitiminde Sırlama ve Pişirme Yöntemleri El Kitabı. Ankara: Murat Kitapevi Yayınları. URL-1, (2019). http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS. 5da34b9b770fd6.89273301, (accessed in: 10.10.2019), (In Turkish). URL-2, (2019). https://www.turkcebilgi.com/patates, (accessed in: 06.10.2019) , (In Turkish). URL-3, (2019). https://www.sabah.com.tr/galeri/dunya/patatesin_tarihcesi/16, (accessed in: 06.10.2019) , (In Turkish). URL-4, (2019). https://www.cicekal.net/blog/patates-yetistiriciligi/, (accessed in: 06.10.2019) , (In Turkish).
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Görsel ve Plastik Sanatlar / Visual and Plastic Arts
Authors

Emel Şölenay 0000-0002-6628-5227

Nihal Turan 0000-0001-9538-1165

Publication Date June 30, 2020
Submission Date January 16, 2020
Acceptance Date July 6, 2020
Published in Issue Year 2020

Cite

APA Şölenay, E., & Turan, N. (2020). PATATES KABUĞU ATIĞI KÜLLERİNİN 1160 ° C’DE SIR HAMMADDESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. İnönü Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Dergisi, 10(21), 61-70. https://doi.org/10.16950/iujad.676023