Mutfak, yaşamın devamlılığının sağlanması
bakımından yiyeceklerin hazırlandığı, pişirildiği, servis ve depolanmasının
yapıldığı mekândır. Mutfak mekânlarında kullanılan malzemeler, kullanıcı
isteklerine, alışkanlıklarına, kültürel ve sosyo ekonomik durumlarına bağlı
olarak değişmekte ve çeşitlilik göstermektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı,
konut mutfaklarında kullanılan zemin, duvar ve mutfak mobilya malzemelerinin
kullanıcı gözüyle değerlendirilmesidir. Çalışma iki aşamalı olup birinci aşama
literatür taraması, ikinci aşama ise Kullanım Sonrası Değerlendirme Yöntemine
(KSD) uygun olarak geliştirilen anket çalışmasıdır. Kuzey Kıbrıs, Lefke
bölgesinde konumlanan tesadüfi yöntemle seçilmiş, farklı sosyo-ekonomik
(Alt/Orta/Üst SED) düzeye sahip, elli konut kullanıcısına anket uygulanmış ve
bulgular elde edilmiştir. Elde edilen bulgularda ise, mutfak mekânlarında
kullanıcıların tercih etmiş oldukları mutfak malzemeleri hakkındaki düşünce ve
tercih sebepleri ortaya çıkarılmıştır. Sonuç olarak, günümüz mutfak
tasarımcılarına, kullanıcı dostu mutfak mekânları tasarlayabilmeleri veya
mevcut mutfakları kullanıcı dostu mutfaklara dönüştüre bilmeleri amacıyla,
tasarım ve uygulama süreçlerinde katkı koyacaktır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Peyzaj Planlama ve Tasarım / Landscape Planning and Design |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 20 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 20 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 18 |