Bu çalışma, Iğdır ilinde arı yetiştiriciliği ile
üretim yapan ve geçimini bu faaliyetten sağlayan arıcılık işletmelerinde
yetiştiricilik özelliklerinin belirlenerek, bölge arıcılığının sorunlarına
çözüm önermek, geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla yürütülmüştür. Bu
amaçla, basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 93 yetiştirici ile anket
yapılmış olup, elde edilen veriler sayı ve yüzdelik olarak ifade edilmiş ve
analitik değerlendirme için c2 testi kullanılmıştır. Yapılan değerlendirmelerde yetiştiricilerin
ortalama tecrübe 20.10 yıl İşletmelerde ortalama arılı kovan sayısı 115.9 adet işletme-1
olup, hepsi modern kovan tipindedir. Yetiştiricilerinin ortalama 20.10 yıl
arıcılık tecrübesine sahip oldukları ve yaş ortalamalarının 51.82 olduğu
belirlenmiştir. Kolonilerin sönme oranları Merkez, Tuzluca ve genel olarak %46.8,
%34.5 ve %39.6 olarak belirlenmiştir. Koloni kayıpları için kışlama, ana arı
kaybı, kovan idaresi ve iklim faktörlerinden kaynaklanmaları sırasıyla %24.7,
%20.4, %19.4 ve %14.0 olarak tespit
edilmiştir. Hastalık ve zararlılardan kaynaklanan koloni kayıplarını ise
sırlarıyla %15.1 ve %6.5 olarak belirtmişlerdir. İşletmelerde yavru çürüklüğü
ve varroa mücadelesi yapılma oranı sırasıyla %39.8 ve %96.8 olarak belirlenmiş
olup, varroa mücadelesinde %73.3 oranında Rulamit, %10.0 oranında organik asit
ve %5.6’sında ise formik asit kullanıldığı belirlenmiştir. Yetiştiricilerin %82.8’i
iklim faktörlerinin bal verimini etkilediklerini bildirmişlerdir. Yetiştiricilerin
beyan ettikleri diğer sebepler ise %3.2 oğul verme ve arıların kovanları terk
etmeleri, %4.3’ü aynı bölgede fazla arılı kovanların bulunmasını ve %4.3’ü ise
arılara bakım ve beslemenin bal verimini etkilediğini bildirmiştir. Sonuç
olarak, bu çalışmada iklim ve çevre faktörleri dikkate
alınarak, sağlıklı ve verimli koloniye sahip olmak için koloni kontrollerin,
ana arı değişiminin, mevsimsel uygulamaların düzenli yapılması ve ballı
bitkilerin yoğun olduğu yerlere arıların götürülmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Bu çalışma, birinci yazarın “Iğdır İlinde Bal Arısı Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri” başlıklı Yüksek Lisans tezinin bir bölümünden özetlenerek hazırlanmıştır. Emeği geçenlere teşekkürü bir borç biliriz.
This research is
conducted to determine the characteristics of beekeeping in enterprises in
Igdir Province whose source of livelihood is beekeeping and apiary production,
in order to recommend solutions to the problems of beekeeping in the region and
contribute to its improvement. With this aim, a questionnaire is applied to a
sample of 93 beekeepers determined by simple random sampling method. Obtained
data are presented in numbers and percentages and c2 tests are used for
the analytical analysis. Analyses showed that the average experience of the
beekeepers is 20.10 years. Average number of populated hives in enterprises is
115.9 farm and all hives are modern-type hives.
Die-off rates of the colonies are determined as 46.8% and 34.5% in the
Central and Tuzluca districts and 39.6% in general. The reasons for colony losses are expressed
as wintering, loss of mother bee, hive management and climatic factors by
24.7%, 20.4%, 19.4% and 14.0% of the beekeepers. Colony losses due to diseases
and insects are seen in 15.1% and 6.5% of the enterprises, respectively. The
ratios of enterprises fighting with foulbrood and Varroa are 39.8% and 96.8%.
73.3% of the beekeepers use Rulamit to fight Varroa hive 10.0% use organic acid
and 5.6% use formic acid. 82.8% of the
beekeepers expressed that climatic factors influence honey yield. 3.2% expressed
swarming and bee losses, 4.3% expressed existence of highly-populated hives in
the same area, and 4.3% expressed bee care and nutrition is effective on honey
yield. As a result, in order to have a healthy and productive colony, it was
determined that colony controls, change of queen bees and seasonal applications
should be done regularly, taking into account climatic and environmental factors,
and bees should be taken to places where honey plants are dense.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 17, 2019 |
Submission Date | May 15, 2019 |
Acceptance Date | June 14, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 2 Issue: 1 |