Research Article

Olumsuz Algı Yönetimi Biçimi Olarak İnkarcıların Kur’an’da Tuzak Kurma Eylemleri

Volume: 6 Number: 1 June 15, 2022
EN TR

Olumsuz Algı Yönetimi Biçimi Olarak İnkarcıların Kur’an’da Tuzak Kurma Eylemleri

Abstract

İnsanların tarih boyunca maruz kaldıkları uyaranları idrak etme, anlama ve değerlendirme çabası içinde olmaları bilişsel bir süreç olan algılama sürecinin başlamasına etki etmektedir. Algılama sürecinin sonunda insanın tutumlarına temel olan algılara ulaşılmaktadır. Algılama süreci değişken ve öznel bir süreç olduğundan bu süreç boyunca insan çevresel faktörlerden, kültürden ve farklı görüşlerden etkilenebilmektedir. İnsanların algılamalarına etki edebileceğini bilen algı yöneticileri toplumları istedikleri şekilde güdülemek amacıyla algı yönetimi faaliyetlerinde bulunmuşlardır. Kur’an’daki algı yönetimi örneklerinden hareketle inkarcıların peygamberler ve onların getirdiği akideler hakkında toplum nazarında oluşabilecek olumlu algıların bir takım tuzak kurma faaliyetleriyle önüne geçmek istediklerini görmekteyiz. Bizim bu çalışmadaki amacımız inkarcıların bulundukları toplumlarda yürüttüğü algı operasyonlarına dayalı tuzak kurma eylemlerini Kur’an’da bahsi geçen örneklerden yola çıkarak a) doğru söyleyeni itibarsızlaştırmak b) algıyı gerçeğe dayandırmak c) değerlere yaslanmak d) akla değil duygulara hitap etmek e) güvenilirlik kazanmak ve etkili bir taşıyıcı bulmak f) çoğunluğa uyma zaafını kullanmak g) bütünden koparmak ve bilgiyi işlemden geçirmek başlıkları altında ele almaktır. Bu bağlamda elde edilen veriler yorumlayıcı yaklaşım yöntemiyle tarihsel dokümantasyon tekniğini kullanarak örnekler üzerinden tahliller yapılarak değerlendirilmiştir.

Keywords

References

  1. Abay, Ahmet. Nüzul Sürecinde Kur'an'a Karşı Algı Yönetimi. İstanbul: Düşün Yayıncılık, 2016.
  2. Akyürek, Yunus. "Cahiliye Dönemi Mekke Toplumunun Hz. Peygamber’in Nübüvvetine İlişkin İntibaları". Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 0/7 (Ekim 2015), 55-72.
  3. Bakan, İsmail, Kefe, İlker. "Kurumsal Açıdan Algı ve Algı Yönetimi". Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2/1 (Mart 2012), 19-34.
  4. Çalış, Ayten. Bir Kamuoyu Oluşturma ve Manipülasyon Aracı Olarak Algı Yönetimi: Kurtlar Vadisi Örneği, İstanbul: İstanbul Aydın Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2018. Ulusal Tez Merkezi | Anasayfa (yok.gov.tr)
  5. Çınar, Aziz. Kur'an-I Kerim'de Bahane Olgusu (İnkâr Sebepleri ve Talepler). Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 2020. Ulusal Tez Merkezi | Anasayfa (yok.gov.tr)
  6. Es-Suyuti, Celaleddin Abdurrahman ibn Ebu Bekr. Lübabü’n Nükul Fi Esbabü’n Nüzul. Beyrut: Darü’l Segafiye, 2002.
  7. Gültekin, Mücahit. Algı Yönetimi Ve Manipülasyon. İstanbul: Pınar Yayınları, 2016
  8. Güncel Türkçe Sözlük. Erişim 7 Şubat 2022. http://sozluk.gov.tr

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Religious Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 15, 2022

Submission Date

March 29, 2022

Acceptance Date

June 5, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 6 Number: 1

APA
Tufan, R. B. (2022). Olumsuz Algı Yönetimi Biçimi Olarak İnkarcıların Kur’an’da Tuzak Kurma Eylemleri. Journal of Analytic Divinity, 6(1), 249-267. https://doi.org/10.46595/jad.1095317
AMA
1.Tufan RB. Olumsuz Algı Yönetimi Biçimi Olarak İnkarcıların Kur’an’da Tuzak Kurma Eylemleri. JAD. 2022;6(1):249-267. doi:10.46595/jad.1095317
Chicago
Tufan, Rabia Berre. 2022. “Olumsuz Algı Yönetimi Biçimi Olarak İnkarcıların Kur’an’da Tuzak Kurma Eylemleri”. Journal of Analytic Divinity 6 (1): 249-67. https://doi.org/10.46595/jad.1095317.
EndNote
Tufan RB (June 1, 2022) Olumsuz Algı Yönetimi Biçimi Olarak İnkarcıların Kur’an’da Tuzak Kurma Eylemleri. Journal of Analytic Divinity 6 1 249–267.
IEEE
[1]R. B. Tufan, “Olumsuz Algı Yönetimi Biçimi Olarak İnkarcıların Kur’an’da Tuzak Kurma Eylemleri”, JAD, vol. 6, no. 1, pp. 249–267, June 2022, doi: 10.46595/jad.1095317.
ISNAD
Tufan, Rabia Berre. “Olumsuz Algı Yönetimi Biçimi Olarak İnkarcıların Kur’an’da Tuzak Kurma Eylemleri”. Journal of Analytic Divinity 6/1 (June 1, 2022): 249-267. https://doi.org/10.46595/jad.1095317.
JAMA
1.Tufan RB. Olumsuz Algı Yönetimi Biçimi Olarak İnkarcıların Kur’an’da Tuzak Kurma Eylemleri. JAD. 2022;6:249–267.
MLA
Tufan, Rabia Berre. “Olumsuz Algı Yönetimi Biçimi Olarak İnkarcıların Kur’an’da Tuzak Kurma Eylemleri”. Journal of Analytic Divinity, vol. 6, no. 1, June 2022, pp. 249-67, doi:10.46595/jad.1095317.
Vancouver
1.Rabia Berre Tufan. Olumsuz Algı Yönetimi Biçimi Olarak İnkarcıların Kur’an’da Tuzak Kurma Eylemleri. JAD. 2022 Jun. 1;6(1):249-67. doi:10.46595/jad.1095317

Cited By

·  JAD accepts the Open Access Journal Policy for expanding and flourishing of knowledge.

·  Adress: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversity, Faculty of Islamic Sciences, Esenboga Campus, Cubuk/Ankara