Bakteriler tarafından üretilen ribozomal antimikrobiyal peptidlerin bir çeşidi olan bakteriyosinler, bakterilerin %99’undan fazlası tarafından üretilmektedir. Üretici bakteri ile yakın ilişikli veya ilişkisiz bakteriyel suşların gelişimini inhibe eden bakteriyosinler, insan vücudu için zararsızdır. Patojen bakterilere karşı antibiyotiklere kıyasla yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak gıda güvenlik uyugulamaları ve gıda korumada potansiyel antimikrobiyal ajan olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle çalışmamızda Kilis yöresel peynirinden izole edilen laktik asit bakterilerinin bakteriyosin üretim kapasitesi araştırılmıştır. Bacillus cereus, Vankomisin-Dirençli Enterococci (VRE) ve Staphylococcus aureus’a karşı antibakteriyel aktiviteli hücre bağımlı bakteriyosin üreten 3 adet laktik asit bakterisi izole edilmiştir. Bakteriyosin süspansiyonlarının en etkili olduğu test bakterisi B. cereus’tur. Süspansiyonların test bakterileri üzerinde geniş bir pH aralığında (pH 4-12) aktivite gösterdiği belirlenmiş olup, 40ºC sıcaklıkta inhibitör etkinin stabilitesini koruduğu gözlenmiştir. Çeşitli kimyasal maddeler ile ön inkübasyonu takiben P2 süspansiyonunun diğer süspansiyonlara karşın aktivitesini sürdürdüğü belirlenmiştir.
Bacteriocins, one kind of ribosomal antimicrobial peptides, are produced by more than 99% of bacteria. Bacteriocins that are inhibited the growth of bacterial strains closely related or unrelated with producer bacteria, is harmless for human body (Yang vd., 2014). It is not extensively used against pathogenic bacteria in comparison with antibiotics. But, it is evaluated as potential antimicrobial agent in food preservation or food safety applications. In this study, the capability of bacteriocin production of lactic acid bacteria isolated from Kilis local cheese was investigated. 3 lactic acid bacteria producing bacteriocin showed antimicrobial activity against Bacillus cereus, Vancomycinresistant Enterococci (VRE) and Staphylococcus aureus were isolated. All bacteriocin suspensions were effective against B. cereus. And bacteriocin suspensions were active a wide range of pH values (pH 4-12) and stable to 40ºC heat. Following pre-incubation with the various chemical substances, the activity of P2 suspension was determined to preserve in comparison with other bacteriocin suspensions.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2019 |
Gönderilme Tarihi | 13 Şubat 2019 |
Kabul Tarihi | 29 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |