Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Laktik Asit Bakterilerinden Kısmi Saflaştırılan Bakteriyosinlerin Aktivitesi Üzerine pH, Sıcaklık, Kimyasal Maddelerin Etkisi

Yıl 2019, , 16 - 21, 30.04.2019
https://doi.org/10.35229/jaes.526426

Öz

Bakteriler tarafından üretilen ribozomal antimikrobiyal peptidlerin bir çeşidi olan bakteriyosinler, bakterilerin %99’undan fazlası tarafından üretilmektedir. Üretici bakteri ile yakın ilişikli veya ilişkisiz bakteriyel suşların gelişimini inhibe eden bakteriyosinler, insan vücudu için zararsızdır. Patojen bakterilere karşı antibiyotiklere kıyasla yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak gıda güvenlik uyugulamaları ve gıda korumada potansiyel antimikrobiyal ajan olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle çalışmamızda Kilis yöresel peynirinden izole edilen laktik asit bakterilerinin bakteriyosin üretim kapasitesi araştırılmıştır. Bacillus cereus, Vankomisin-Dirençli Enterococci (VRE) ve Staphylococcus aureus’a karşı antibakteriyel aktiviteli hücre bağımlı bakteriyosin üreten 3 adet laktik asit bakterisi izole edilmiştir. Bakteriyosin süspansiyonlarının en etkili olduğu test bakterisi B. cereus’tur. Süspansiyonların test bakterileri üzerinde geniş bir pH aralığında (pH 4-12) aktivite gösterdiği belirlenmiş olup, 40ºC sıcaklıkta inhibitör etkinin stabilitesini koruduğu gözlenmiştir. Çeşitli kimyasal maddeler ile ön inkübasyonu takiben P2 süspansiyonunun diğer süspansiyonlara karşın aktivitesini sürdürdüğü belirlenmiştir. 

Kaynakça

  • Referans1 Akkoç, N., Şanlıbaba, P., ve Akçelik, M., (2009). Bakteriyosinler: Alternatif Gıda Koruyucuları. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 25(1-2), 59-70.
  • Referans2 Bayram, M., ve Yıldırım, Z., (2016). Beyaz Peynirden Bakteriyosin Üreten Bakterinin (Enterococcus faecium) İzolasyonu ve Bakteriyosinin Karakterizayonu. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 13, 103-115.
  • Referans3 Bilgin, H., (2008). Fermente Süt Ürününden İzole Edilen Bakteriyosinojenik Bir Bakterinin Antimikrobiyal Aktivitesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Osman Paşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat, Türkiye.
  • Referans4 Cotter, PD., Hill, C., and Ross, RP., (2005). Bacteriocins: Developing Innate Immunity for Food. Microbiology, 3, 777-788.
  • Referans5 Güllüce, M., Karadayı, M., ve Barış, Ö., (2013). Bacteriocins: Promising Natural Antimicrobials. Formatex, 1016-1027.
  • Referans6 Ivanova, I., Kabadjova, P., Pantev, A., Danova, S., and Dousset, X., (2000). Detection, Purification And Partial Characterization of A Novel Bacteriocin Substance Produced By Lactoccous lactis Subsp. lactis B14 Isolated From Boza Bulgarian Traditional Cereal Beverage. Biocatalysis-2000: Fundamentals & Applications, 41(6), 47-53.
  • Referans7 İncili, GK., Dikici, A., ve Çalıcıoğlu, M., (2015). Bacillus cereus. Turkiye Klinikleri J Food Hyg Technol-Special Topics, 1(3), 87-91.
  • Referans8 Kurt, Ş., ve Zorba, Ö., (2005). Bakteriyosinler ve Gıdalarda Kullanım Olanakları. YYÜ Vet Fak Derg., 16(1), 77-83
  • Referans9 Küçükçetin, A., ve Milci, S., (2008). Staphylococcus aureus ile Kontamine Olan Peynirlerden Kaynaklanan Gıda Zehirlenmeleri. Gıda. 33(3), 129-135.
  • Referans10 Moreno, FMR., Callewaert, R., Devreese, B., Van Beeumen, J., and De Vuyst, L., (2003). Isolation and biochemical characterization of enterocins produced by Enterococci from different sources. J. Appl. Microbiol., 94, 214-229.
  • Referans11 Nilsson, O., (2012). Vancomycin resistant enterococci in farm animals occurrence and importance. Infection Ecology and Epidemiology, 2, 1-8.
  • Referans12 Ogunbanwo, ST., Sanni, AI., and Onilude, AA., (2003). Characterization of bacteriocin produced by Lactobacillus plantarum F1 and Lactobacillus brevis. African Journal of Biotechnology, 2(8), 219-227.
  • Referans13 Parada, JL., Carolina, RC., Adriane, BPM., and Carlos, RS., (2007). Bacteriocins from Lactic Acid Bacteria: Purification, Properties and use as Biopreservatives. Brazilian Archıves of Biology and Technology, 50(3), 521-542.
  • Referans14 Rossland, E., Langsruda, T., Granumb, PE., and Sbrhaug, T., (2005). Production of antimicrobial metabolites by strains of Lactobacillus or Lactococcus co-cultured with Bacillus cereus in milk. International Journal of Food Microbiology, 98, 193-200.
  • Referans15 Sarika, AR., Lipton, AP., and Aishwarya, MS., (2010). Bacteriocin Production by a New Isolate of Lactobacillus rhamnosus GP1 under Different Culture Conditions. Advance Journal of Food Science and Technology, 2(5), 291-297.
  • Referans16 Seçkin AK., Tosun H., ve Arıtürk, R., (2010). Biyokorumanın Süt Endüstrisinde Kullanım Olanakları. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 5(3), 36-46.
  • Referans17 Üstündağ AÖ., ve Özdoğan M., (2011). Kanatlı Hayvan Beslemede Bakteriyosinlerin Kullanım Olanakları. Hayvansal Üretim, 52(2), 69-73.
  • Referans18 van Belkum, MJ, Hayema, BJ, Geis, A., Kok, J,. and Venema, G., (1989). Cloning of two bacteriocin genes from a lactococcal bacteriocin plasmid. Appl. Environ. Microbiol., 55, 1187-1191.
  • Referans19 Yang, VA., and Clausen, CA., (2004). Antifungal Metabolites of Lactobacilli. Woodframe Housing Durability and Disaster Issues 307-311.
  • Referans20 Yang SJ., Lin, CH., Sung, CT., and Fang, J., (2014). Antibacterial Activities of Bacteriocins: Application in Foods and Pharmaceuticals. Frontiers in Microbiology, 5, 1-10.

Effect of pH, Temperature and Chemical Substances on the Activity of Bacteriocins Partially Purified by Lactic Acid Bacteria

Yıl 2019, , 16 - 21, 30.04.2019
https://doi.org/10.35229/jaes.526426

Öz

Bacteriocins, one kind of ribosomal antimicrobial peptides, are produced by more than 99% of bacteria. Bacteriocins that are inhibited the growth of bacterial strains closely related or unrelated with producer bacteria, is harmless for human body (Yang vd., 2014). It is not extensively used against pathogenic bacteria in comparison with antibiotics. But, it is evaluated as potential antimicrobial agent in food preservation or food safety applications. In this study, the capability of bacteriocin production of lactic acid bacteria isolated from Kilis local cheese was investigated. 3 lactic acid bacteria producing bacteriocin showed antimicrobial activity against Bacillus cereus, Vancomycinresistant Enterococci (VRE) and Staphylococcus aureus were isolated. All bacteriocin suspensions were effective against B. cereus. And bacteriocin suspensions were active a wide range of pH values (pH 4-12) and stable to 40ºC heat. Following pre-incubation with the various chemical substances, the activity of P2 suspension was determined to preserve in comparison with other bacteriocin suspensions. 

Kaynakça

  • Referans1 Akkoç, N., Şanlıbaba, P., ve Akçelik, M., (2009). Bakteriyosinler: Alternatif Gıda Koruyucuları. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 25(1-2), 59-70.
  • Referans2 Bayram, M., ve Yıldırım, Z., (2016). Beyaz Peynirden Bakteriyosin Üreten Bakterinin (Enterococcus faecium) İzolasyonu ve Bakteriyosinin Karakterizayonu. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 13, 103-115.
  • Referans3 Bilgin, H., (2008). Fermente Süt Ürününden İzole Edilen Bakteriyosinojenik Bir Bakterinin Antimikrobiyal Aktivitesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Osman Paşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat, Türkiye.
  • Referans4 Cotter, PD., Hill, C., and Ross, RP., (2005). Bacteriocins: Developing Innate Immunity for Food. Microbiology, 3, 777-788.
  • Referans5 Güllüce, M., Karadayı, M., ve Barış, Ö., (2013). Bacteriocins: Promising Natural Antimicrobials. Formatex, 1016-1027.
  • Referans6 Ivanova, I., Kabadjova, P., Pantev, A., Danova, S., and Dousset, X., (2000). Detection, Purification And Partial Characterization of A Novel Bacteriocin Substance Produced By Lactoccous lactis Subsp. lactis B14 Isolated From Boza Bulgarian Traditional Cereal Beverage. Biocatalysis-2000: Fundamentals & Applications, 41(6), 47-53.
  • Referans7 İncili, GK., Dikici, A., ve Çalıcıoğlu, M., (2015). Bacillus cereus. Turkiye Klinikleri J Food Hyg Technol-Special Topics, 1(3), 87-91.
  • Referans8 Kurt, Ş., ve Zorba, Ö., (2005). Bakteriyosinler ve Gıdalarda Kullanım Olanakları. YYÜ Vet Fak Derg., 16(1), 77-83
  • Referans9 Küçükçetin, A., ve Milci, S., (2008). Staphylococcus aureus ile Kontamine Olan Peynirlerden Kaynaklanan Gıda Zehirlenmeleri. Gıda. 33(3), 129-135.
  • Referans10 Moreno, FMR., Callewaert, R., Devreese, B., Van Beeumen, J., and De Vuyst, L., (2003). Isolation and biochemical characterization of enterocins produced by Enterococci from different sources. J. Appl. Microbiol., 94, 214-229.
  • Referans11 Nilsson, O., (2012). Vancomycin resistant enterococci in farm animals occurrence and importance. Infection Ecology and Epidemiology, 2, 1-8.
  • Referans12 Ogunbanwo, ST., Sanni, AI., and Onilude, AA., (2003). Characterization of bacteriocin produced by Lactobacillus plantarum F1 and Lactobacillus brevis. African Journal of Biotechnology, 2(8), 219-227.
  • Referans13 Parada, JL., Carolina, RC., Adriane, BPM., and Carlos, RS., (2007). Bacteriocins from Lactic Acid Bacteria: Purification, Properties and use as Biopreservatives. Brazilian Archıves of Biology and Technology, 50(3), 521-542.
  • Referans14 Rossland, E., Langsruda, T., Granumb, PE., and Sbrhaug, T., (2005). Production of antimicrobial metabolites by strains of Lactobacillus or Lactococcus co-cultured with Bacillus cereus in milk. International Journal of Food Microbiology, 98, 193-200.
  • Referans15 Sarika, AR., Lipton, AP., and Aishwarya, MS., (2010). Bacteriocin Production by a New Isolate of Lactobacillus rhamnosus GP1 under Different Culture Conditions. Advance Journal of Food Science and Technology, 2(5), 291-297.
  • Referans16 Seçkin AK., Tosun H., ve Arıtürk, R., (2010). Biyokorumanın Süt Endüstrisinde Kullanım Olanakları. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 5(3), 36-46.
  • Referans17 Üstündağ AÖ., ve Özdoğan M., (2011). Kanatlı Hayvan Beslemede Bakteriyosinlerin Kullanım Olanakları. Hayvansal Üretim, 52(2), 69-73.
  • Referans18 van Belkum, MJ, Hayema, BJ, Geis, A., Kok, J,. and Venema, G., (1989). Cloning of two bacteriocin genes from a lactococcal bacteriocin plasmid. Appl. Environ. Microbiol., 55, 1187-1191.
  • Referans19 Yang, VA., and Clausen, CA., (2004). Antifungal Metabolites of Lactobacilli. Woodframe Housing Durability and Disaster Issues 307-311.
  • Referans20 Yang SJ., Lin, CH., Sung, CT., and Fang, J., (2014). Antibacterial Activities of Bacteriocins: Application in Foods and Pharmaceuticals. Frontiers in Microbiology, 5, 1-10.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hatice Aysun Mercimek Takcı 0000-0002-3388-1153

Kıvılcım Çaktu Güler Bu kişi benim 0000-0002-3096-1246

Melis Sümengen Özdenefe 0000-0003-0804-9557

Ayşenur Özşavlı Bu kişi benim 0000-0003-2042-0021

Gülcihan Güzeldağ 0000-0001-9352-6308

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2019
Gönderilme Tarihi 13 Şubat 2019
Kabul Tarihi 29 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Mercimek Takcı, H. A., Çaktu Güler, K., Sümengen Özdenefe, M., Özşavlı, A., vd. (2019). Laktik Asit Bakterilerinden Kısmi Saflaştırılan Bakteriyosinlerin Aktivitesi Üzerine pH, Sıcaklık, Kimyasal Maddelerin Etkisi. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 4(1), 16-21. https://doi.org/10.35229/jaes.526426


13221            13345           13349              13352              13353              13354          13355    13356   13358   13359   13361     13363   13364                crossref1.png            
         Paperity.org                                  13369                                         EBSCOHost                                                        Scilit                                                    CABI   
JAES/AAS-Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences/Anatolian Academic Sciences&Anadolu Çevre ve Hayvancılık Dergisi/Anadolu Akademik Bilimler-AÇEH/AAS