Geleneksel tedavide yıllardan beri zeytin, zeytin yaprağı ve zeytinyağından yararlanılmaktadır. Günümüzde de zeytin yaprağının sağlık açısından faydalarını araştıran birçok çalışma bulunmaktadır. Zeytin yaprağının bileşiminde bulunan fenolik bileşiklerden oleuropein, hidroksitirozol, verbaskozid önemli derecede antioksidan ve antimikrobiyal etki göstermektedir. Yapılan çalışmalarda zeytin yaprağının antioksidan, antimikrobiyal, antienflamatuvar, antiaterojenik, antikarsinojenik, antiviral, hipoglisemik ve nöroprotektif etkiler dahil olmak üzere çok sayıda farmakolojik özelliğe sahip olduğu belirtilmiştir. Bu durum, doğal antioksidan kaynağı olarak büyük bir potansiyele sahip olan zeytin yaprağının kullanımının giderek artmasına neden olmuştur. Bu çalışmada zeytin yaprakları 60°C, 80°C sıcaklıklarda ve doğal kurutma ile üç farklı yöntemle kurutulup, öğütülmüştür. Küçük parçalar haline getirilen zeytin yaprakları etanol (25°C), normal su (25°C) ve sıcak su (75°C) içerisinde %2,5 ve %5 konsantrasyonlarında 24 saat ekstraksiyon işlemine tabi tutulmuştur. Elde edilen ekstrelerin antioksidan ve antimikrobiyal etkileri değerlendirilmiştir. Zeytin yaprağının antioksidan verileri karşılaştırıldığında en yüksek inhibisyon değerinin doğal kurutulan %5‘lik ethanol ekstresinde %90,20 olduğu tespit edilmiştir. Antimikrobiyal özellikleri incelendiğinde üç farklı yöntemle kurutulan örneklerden elde edilen %2,5 sıcak su ekstrelerinin tümünde Staphylococcus aureus’a karşı etki gözlenmiştir.
There
are many studies indicating that phenolic compounds found in the composition of
olive and olive leaves show antioxidant, antimicrobial, anti-inflammatory,
antiatherogenic, anticarcinogenic, antiviral, hypoglycemic and neuroprotective
effects, but have pharmacological properties. This has led to an increase in
the use of olive leaves, which have great potential as natural antioxidant
sources. In this study, the antioxidant and Antimicrobial effects of olive
leaves were examined by drying after drying in 60 ° C, 80 ° C and natural
drying methods. The milled samples were extracted for 24 hours at
concentrations of 2.5% and 5% in ethanol (25 ° C), purified water (25 ° C) and hot
pure water (75 ° C). When antioxidant data of olive leaf were compared, the
highest inhibition value was found to be 90.20% in 5% ethanol extract which was
dried naturally. When examined Antimicrobial properties 2.5% of hot water
obtained from three different samples dried by the method of extraction effect
was observed against Staphylococcus aureus.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2019 |
Gönderilme Tarihi | 29 Haziran 2019 |
Kabul Tarihi | 10 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 2 |