Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması

Yıl 2019, Cilt: 4 Sayı: 2, 257 - 262, 31.08.2019
https://doi.org/10.35229/jaes.584408

Öz

Geleneksel tedavide yıllardan beri zeytin, zeytin yaprağı ve zeytinyağından yararlanılmaktadır. Günümüzde de zeytin yaprağının sağlık açısından faydalarını araştıran birçok çalışma bulunmaktadır. Zeytin yaprağının bileşiminde bulunan fenolik bileşiklerden oleuropein, hidroksitirozol, verbaskozid önemli derecede antioksidan ve antimikrobiyal etki göstermektedir. Yapılan çalışmalarda zeytin yaprağının antioksidan, antimikrobiyal, antienflamatuvar, antiaterojenik, antikarsinojenik, antiviral, hipoglisemik ve nöroprotektif etkiler dahil olmak üzere çok sayıda farmakolojik özelliğe sahip olduğu belirtilmiştir. Bu durum, doğal antioksidan kaynağı olarak büyük bir potansiyele sahip olan zeytin yaprağının kullanımının giderek artmasına neden olmuştur. Bu çalışmada zeytin yaprakları 60°C, 80°C sıcaklıklarda ve doğal kurutma ile üç farklı yöntemle kurutulup, öğütülmüştür. Küçük parçalar haline getirilen zeytin yaprakları etanol (25°C), normal su (25°C) ve sıcak su (75°C) içerisinde %2,5 ve %5 konsantrasyonlarında 24 saat ekstraksiyon işlemine tabi tutulmuştur. Elde edilen ekstrelerin antioksidan ve antimikrobiyal etkileri değerlendirilmiştir. Zeytin yaprağının antioksidan verileri karşılaştırıldığında en yüksek inhibisyon değerinin doğal kurutulan %5‘lik ethanol ekstresinde %90,20 olduğu tespit edilmiştir. Antimikrobiyal özellikleri incelendiğinde üç farklı yöntemle kurutulan örneklerden elde edilen %2,5 sıcak su ekstrelerinin tümünde Staphylococcus aureus’a karşı etki gözlenmiştir.

Kaynakça

  • Ağgül, A. G., Gülaboğlu, M. and Kutlu, Z., 2017. “Determination of Antioxidant Capacity of Olive Leaf Olea europaea L. Ethanol Extract via DPPH and ABTS TEAC Methods,” presented at the International Multidisciplinary Symposium on Drug Research and Development, Erzurum.
  • Arslan, K.K.A., Öztürk, E., Yerer, B.M., Koşar, M., 2017. Zeytin Yaprağındaki Oleuropein ve Farmakolojik Etkileri. Sağlık Bilimleri Dergisi, 26:89-93 s.
  • Benavente-Garcia O., Castillo J., Lorente J., Ortuno A. and Rio A. D., 2000. Antioxidant activity of phenolics extracted from Olea europaea L. leaves. Food Chemistry, 68: 457-462.
  • Brand-Williams, W., M.E. and Berset, C., 1995. Use of afree radical method to evaluate antioksidant activity. LWT-Food Science and Technology, 28 (1), 25-30.
  • Cebe-Elgin, G., Konyalıoğlu S. ve Zeybek U., 2012. Olea europaea var. europaea (Zeytin) Yaprak İnfüzyonunun Antioksidan Etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49 (3): 209-212 ISSN 1018 – 8851.
  • Duman, M., Dartay, M. ve Yüksel, F., 2011. Munzur Çayı (Tunceli) Dağ Alabalıkları Salmo trutta macrostigma (Dumeril, 1858)’nin Et Verimi ve Kimyasal Kompozisyonu. Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi. 23 (1), 41-45.
  • Fitó, M., Torre R., Farré-Albaladejo, M., Khymenetz, O., Marrugat, J., Covas, M.I. 2007. Bioavailability and antioxidant effects of olive oil phenolic compounds in humans: a review, Ann Ist Super Sanita. 43:375–81.
  • Furneri, P.M., Piperno, A., Sajia, A., Bisignano, G., 2004. Antimycoplasmal activity of hydroxytyrosol, Antimicrob Agents Chemother, 48 (12):4892-4.
  • Gökmen, M., Akkaya, L., Kara, E., Gök, V., Önen, A., Ektik N., 2016. Zeytin Yaprağı Ekstraktı İlavesinin Köftelerde S. typhimurium, E. coli O157 ve S. aureus Gelişimi Üzerine Etkisi, Akademik Gıda 14(1) (2016) 28-32.
  • Gürbüz, M., Öğüt, S., 2018. Zeytin Yaprağının Potansiyel Sağlık Yararları. Turkiye Klinikleri Jounal Health Sci. 3(3):242-53.
  • Kadakal, E., 2009. Gemlik Yöntemi İle İşlenmiş Gemlik Tipi Sofralık Zeytinlerin Antioksidan Özellikleri ve Fenolik Profilleri, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,Yüksek Lisans Tezi, 42 s.
  • Karaboğa-Arslan, A.K., Öztürk, E., Yerer, M.B., Koşar, M., 2017. Zeytin Yaprağındaki Oleuropein ve Farmakolojik Etkileri. Sağlık Bilimleri Dergisi. 26: 89-93.
  • Karabulut, H. ve Gülay M.Ş., 2016. Serbest Radikaller, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, ISSN:2148-2837.
  • Kılıç, Ö., 2016. Vakum Paketlenerek Buzdolabında Depolanmış Gökkuşağı Alabalık (Oncorhynchus Mykiss Walbaum, 1792) Filetolarının Kalitesine Çörek Otu (Nigella Sativa L.) ve Yeşil Çay (Camellia Sinensis L.) Ekstraktları İle Yağlarının Etkileri. Yüksek Lisans Tezi.
  • Li, X., Liu, Y., Jia Q., et al., 2016. A systems biology approach to investigate the antimicrobial activity of oleuropein. J Ind Microbiol Biotechnol; 43 (12):1705-1717.
  • Markin, D., Duek, L., Berdicevsky, I., 2003. In vitro antimicrobial activity of olive leaves, Mycoses. 46(3-4):132- 6.
  • Morello, J. R. ,Vuorela, S., Romero,M.P., Motilva, M., J., Heinonen, M., 2005. Antioxidant Activity of Olive Pulp and Olive Oil Phenolic Compounds of the Arbequina Cultivar, J. Agric. Food Chem., 53, 2002-2008.
  • Omar, S. H., 2010. Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects, Sci Pharm, 78, 133-154.
  • Ryan, D., Antolovich, M., Prenzler, P., Robards, K., Lavee, S., 2002. Biotransformations of phenolic compounds in Olea europaea L., Sci. Hortic.. 92: 147–176.
  • Sevim, D., 2011. Antioksidanlar ve Zeytinyağı, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Zeytinyağı Teknolojisi Bölümü, Bornova, İzmir, Zeytin Bilimi 1 (1), 43-47.
  • Sokal, R.R. and Rohlf, F.J., 1987. Introduction to Biostatistics. 2nd ed., W.H. Freeman and Company, New York, 349s.
  • Temur, A., Temiz, M.A., 2018. Zeytin Yaprağının (Olea europaea L.) Diyabetik Sıçanlarda Bazı Biyokimyasal ve Hematolojik Parametreler Üzerine Etkisi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 33 (1): 13-19 s.
  • Zorić N, Kopjar N, Bobnjarić I, et al., 2016. Antifungal activity of oleuropein against candida albicans— The in vitro study. Molecules; 21(12):1631.

Comparison of Antioxidant and Antimicrobial Effects of Extracts obtained by Drying Olive Leaves (Olea europaea L.) Collected from Balıkesir-Ayvalık and Trabzon-Çarşıbaşı

Yıl 2019, Cilt: 4 Sayı: 2, 257 - 262, 31.08.2019
https://doi.org/10.35229/jaes.584408

Öz

There
are many studies indicating that phenolic compounds found in the composition of
olive and olive leaves show antioxidant, antimicrobial, anti-inflammatory,
antiatherogenic, anticarcinogenic, antiviral, hypoglycemic and neuroprotective
effects, but have pharmacological properties. This has led to an increase in
the use of olive leaves, which have great potential as natural antioxidant
sources. In this study, the antioxidant and Antimicrobial effects of olive
leaves were examined by drying after drying in 60 ° C, 80 ° C and natural
drying methods. The milled samples were extracted for 24 hours at
concentrations of 2.5% and 5% in ethanol (25 ° C), purified water (25 ° C) and hot
pure water (75 ° C). When antioxidant data of olive leaf were compared, the
highest inhibition value was found to be 90.20% in 5% ethanol extract which was
dried naturally. When examined Antimicrobial properties 2.5% of hot water
obtained from three different samples dried by the method of extraction effect
was observed against Staphylococcus aureus.

Kaynakça

  • Ağgül, A. G., Gülaboğlu, M. and Kutlu, Z., 2017. “Determination of Antioxidant Capacity of Olive Leaf Olea europaea L. Ethanol Extract via DPPH and ABTS TEAC Methods,” presented at the International Multidisciplinary Symposium on Drug Research and Development, Erzurum.
  • Arslan, K.K.A., Öztürk, E., Yerer, B.M., Koşar, M., 2017. Zeytin Yaprağındaki Oleuropein ve Farmakolojik Etkileri. Sağlık Bilimleri Dergisi, 26:89-93 s.
  • Benavente-Garcia O., Castillo J., Lorente J., Ortuno A. and Rio A. D., 2000. Antioxidant activity of phenolics extracted from Olea europaea L. leaves. Food Chemistry, 68: 457-462.
  • Brand-Williams, W., M.E. and Berset, C., 1995. Use of afree radical method to evaluate antioksidant activity. LWT-Food Science and Technology, 28 (1), 25-30.
  • Cebe-Elgin, G., Konyalıoğlu S. ve Zeybek U., 2012. Olea europaea var. europaea (Zeytin) Yaprak İnfüzyonunun Antioksidan Etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49 (3): 209-212 ISSN 1018 – 8851.
  • Duman, M., Dartay, M. ve Yüksel, F., 2011. Munzur Çayı (Tunceli) Dağ Alabalıkları Salmo trutta macrostigma (Dumeril, 1858)’nin Et Verimi ve Kimyasal Kompozisyonu. Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi. 23 (1), 41-45.
  • Fitó, M., Torre R., Farré-Albaladejo, M., Khymenetz, O., Marrugat, J., Covas, M.I. 2007. Bioavailability and antioxidant effects of olive oil phenolic compounds in humans: a review, Ann Ist Super Sanita. 43:375–81.
  • Furneri, P.M., Piperno, A., Sajia, A., Bisignano, G., 2004. Antimycoplasmal activity of hydroxytyrosol, Antimicrob Agents Chemother, 48 (12):4892-4.
  • Gökmen, M., Akkaya, L., Kara, E., Gök, V., Önen, A., Ektik N., 2016. Zeytin Yaprağı Ekstraktı İlavesinin Köftelerde S. typhimurium, E. coli O157 ve S. aureus Gelişimi Üzerine Etkisi, Akademik Gıda 14(1) (2016) 28-32.
  • Gürbüz, M., Öğüt, S., 2018. Zeytin Yaprağının Potansiyel Sağlık Yararları. Turkiye Klinikleri Jounal Health Sci. 3(3):242-53.
  • Kadakal, E., 2009. Gemlik Yöntemi İle İşlenmiş Gemlik Tipi Sofralık Zeytinlerin Antioksidan Özellikleri ve Fenolik Profilleri, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,Yüksek Lisans Tezi, 42 s.
  • Karaboğa-Arslan, A.K., Öztürk, E., Yerer, M.B., Koşar, M., 2017. Zeytin Yaprağındaki Oleuropein ve Farmakolojik Etkileri. Sağlık Bilimleri Dergisi. 26: 89-93.
  • Karabulut, H. ve Gülay M.Ş., 2016. Serbest Radikaller, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, ISSN:2148-2837.
  • Kılıç, Ö., 2016. Vakum Paketlenerek Buzdolabında Depolanmış Gökkuşağı Alabalık (Oncorhynchus Mykiss Walbaum, 1792) Filetolarının Kalitesine Çörek Otu (Nigella Sativa L.) ve Yeşil Çay (Camellia Sinensis L.) Ekstraktları İle Yağlarının Etkileri. Yüksek Lisans Tezi.
  • Li, X., Liu, Y., Jia Q., et al., 2016. A systems biology approach to investigate the antimicrobial activity of oleuropein. J Ind Microbiol Biotechnol; 43 (12):1705-1717.
  • Markin, D., Duek, L., Berdicevsky, I., 2003. In vitro antimicrobial activity of olive leaves, Mycoses. 46(3-4):132- 6.
  • Morello, J. R. ,Vuorela, S., Romero,M.P., Motilva, M., J., Heinonen, M., 2005. Antioxidant Activity of Olive Pulp and Olive Oil Phenolic Compounds of the Arbequina Cultivar, J. Agric. Food Chem., 53, 2002-2008.
  • Omar, S. H., 2010. Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects, Sci Pharm, 78, 133-154.
  • Ryan, D., Antolovich, M., Prenzler, P., Robards, K., Lavee, S., 2002. Biotransformations of phenolic compounds in Olea europaea L., Sci. Hortic.. 92: 147–176.
  • Sevim, D., 2011. Antioksidanlar ve Zeytinyağı, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Zeytinyağı Teknolojisi Bölümü, Bornova, İzmir, Zeytin Bilimi 1 (1), 43-47.
  • Sokal, R.R. and Rohlf, F.J., 1987. Introduction to Biostatistics. 2nd ed., W.H. Freeman and Company, New York, 349s.
  • Temur, A., Temiz, M.A., 2018. Zeytin Yaprağının (Olea europaea L.) Diyabetik Sıçanlarda Bazı Biyokimyasal ve Hematolojik Parametreler Üzerine Etkisi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 33 (1): 13-19 s.
  • Zorić N, Kopjar N, Bobnjarić I, et al., 2016. Antifungal activity of oleuropein against candida albicans— The in vitro study. Molecules; 21(12):1631.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Orhan Kobya 0000-0002-9788-4644

Emre Çağlak 0000-0002-7376-1359

Buşra Kara Bu kişi benim 0000-0002-6289-720X

Yayımlanma Tarihi 31 Ağustos 2019
Gönderilme Tarihi 29 Haziran 2019
Kabul Tarihi 10 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kobya, O., Çağlak, E., & Kara, B. (2019). Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 4(2), 257-262. https://doi.org/10.35229/jaes.584408


13221            13345           13349              13352              13353              13354          13355    13356   13358   13359   13361     13363   13364                crossref1.png            
         Paperity.org                  13369           EBSCOHost Logo        Scilit logo                  
JAES/AAS-Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences/Anatolian Academic Sciences&Anadolu Çevre ve Hayvancılık Dergisi/Anadolu Akademik Bilimler-AÇEH/AABcabi-logo-black.svg