Bu çalışmada, 2017-2018 av sezonunda Sinop ilinde faaliyet gösteren
balık unu-yağı fabrikasının Karadeniz’de avlanan hamsi (Engraulis encrasicolus) ve çaça (Sprattus sprattus)
balıklarının işlenmesi ile ürettiği balık ununun besin kompozisyonu
araştırılmıştır. Üretilen hamsi ununun çaça balığından elde edilen undan
yaklaşık olarak %6 daha yüksek ham proteine sahip olduğu (HBU: %72.56±0.386,
ÇBU: %66.68±0.204) tespit edilmiştir. Ham protein bakımından HBU ile ÇBU
grupları arasında ki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p<0.05).
HBU grubunda ham yağ (%8.12±0.360), nem (%7.78±0.810) ve ham kül (%10.75±0.625)
değerleri ile ÇBU grubundaki değerler (sırasıyla %: 10.73±0.216, 6.41±0.178, 15.23±0.217)
arasında da istatistiki olarak farklar önemli bulunmuştur (p<0.05).
Karbonhidrat değeri HBU ve ÇBU’da sırasıyla % 0.80±0.085, 0.96±0.176, enerji
değeri ise sırasıyla 366.47±2.237, 367.11±1.824 kcal / g olarak belirlenmiştir.
Karbonhidrat ve enerji değerleri bakımından gruplar arasında farkın önemsiz
olduğu tespit edilmiştir (p>0.05). Hayvan yem rasyonları için ÇBU ve HBU önemli
ham protein kaynaklarıdır. Hamsiye göre çaça balığının av sezonu uzun sürdüğü
için tür fabrikaların çalışma iş gününü artırması bakımından önemli bir
hammadde kaynağı oluşturabilir. Hamsi ve çaça balığının stok yapısı ve
populasyon dinamikleri ile ilgili araştırmaların devamlılığı ve sonuçlarının
balıkçılık yönetimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu
değerlendirme, Türkiye için önemli bir su ürünleri işleme sektörü olan balık
unu-yağ fabrikalarının sürdürülebilir hammadde kaynaklarının korunması
bakımından oldukça önemlidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 23 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 16 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 3 |