Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2019, Volume: 4 Issue: 3, 545 - 550, 30.12.2019
https://doi.org/10.35229/jaes.636806

Abstract

References

  • Bayraklı, B. ve Duyar H.A., (2016). The Effect of Raw Freshness on Fish Meal Quality. Engineering Information Institutie Fisheries and Aquaculture Conference ID: FAC2015Dec_60026,
  • Einarsson, M. I., Jokumsen, A., Bæk, A. M., Jacobsen, C., Pedersen, S. A., Samuelsen, T. A., & Flesland, O. (2019). Nordic Centre of Excellence Network in Fishmeal and Fish oil.
  • Storebakken, T., Shearer, K.D., Baeverfjord, G., Nielsen, B.G., Asgard, T., Scott, T. and De Laporte, A. (2000). Digestibility of macronutrients, energy and amino acids, absorption of elements and absence of intestinal enteritis in Atlantic salmon, Salmo salar, fed diets withwheat gluten. Aquaculture184,115-132.
  • Ponce, L.E. and A.G. Gernat (2002). The effect of using different levels of Tilapia by-product meal in broiler diets. Poult. Sci., 81: 1045-1049.
  • Kousoulaki,K., Albrektsen, S., Langmyhr, E., Olsen, O.J., Campbell, P. and Aksnes, A. (2009). The water soluble fraction in fish meal (stickwater) stimulates growth in Atlantic salmon (Salmo salar L.) given high plant protein diets. Aquaculture 289. 74–83
  • Cozzolino, D, Chree, A., Murray, I. and Scaife, R. (2002). The assessment of the chemical composition of fishmeal by near infrared reflectance spectroscopy. Aquaculture Nutrition. 8;149-155
  • Simopoulos, A.P. (2008). The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Exp Biol Med (Maywood) 233: 674–688.
  • Zarkadas, C.G. (1986). The amıno acid and mineral composition of white fısh meal containing enzymedigested or untreated stickwater solids. Animal Feed Science and Technology, 14. 291—305

Karadeniz’de Farklı Hammaddelerden Elde Edilen Balık Unlarının Besin Kompozisyonu

Year 2019, Volume: 4 Issue: 3, 545 - 550, 30.12.2019
https://doi.org/10.35229/jaes.636806

Abstract

Bu çalışmada, 2017-2018 av sezonunda Sinop ilinde faaliyet gösteren
balık unu-yağı fabrikasının Karadeniz’de avlanan hamsi (Engraulis encrasicolus) ve çaça (Sprattus sprattus
balıklarının işlenmesi ile ürettiği balık ununun besin kompozisyonu
araştırılmıştır. Üretilen hamsi ununun çaça balığından elde edilen undan
yaklaşık olarak %6 daha yüksek ham proteine sahip olduğu (HBU: %72.56±0.386,
ÇBU: %66.68±0.204) tespit edilmiştir. Ham protein bakımından HBU ile ÇBU
grupları arasında ki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p<0.05).
HBU grubunda ham yağ (%8.12±0.360), nem (%7.78±0.810) ve ham kül (%10.75±0.625)
değerleri ile ÇBU grubundaki değerler (sırasıyla %: 10.73±0.216, 6.41±0.178, 15.23±0.217)
arasında da istatistiki olarak farklar önemli bulunmuştur (p<0.05).
Karbonhidrat değeri HBU ve ÇBU’da sırasıyla % 0.80±0.085, 0.96±0.176, enerji
değeri ise sırasıyla 366.47±2.237, 367.11±1.824 kcal / g olarak belirlenmiştir.
Karbonhidrat ve enerji değerleri bakımından gruplar arasında farkın önemsiz
olduğu tespit edilmiştir (p>0.05). Hayvan yem rasyonları için ÇBU ve HBU önemli
ham protein kaynaklarıdır. Hamsiye göre çaça balığının av sezonu uzun sürdüğü
için tür fabrikaların çalışma iş gününü artırması bakımından önemli bir
hammadde kaynağı oluşturabilir. Hamsi ve çaça balığının stok yapısı ve
populasyon dinamikleri ile ilgili araştırmaların devamlılığı ve sonuçlarının
balıkçılık yönetimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu
değerlendirme, Türkiye için önemli bir su ürünleri işleme sektörü olan balık
unu-yağ fabrikalarının sürdürülebilir hammadde kaynaklarının korunması
bakımından oldukça önemlidir.

References

  • Bayraklı, B. ve Duyar H.A., (2016). The Effect of Raw Freshness on Fish Meal Quality. Engineering Information Institutie Fisheries and Aquaculture Conference ID: FAC2015Dec_60026,
  • Einarsson, M. I., Jokumsen, A., Bæk, A. M., Jacobsen, C., Pedersen, S. A., Samuelsen, T. A., & Flesland, O. (2019). Nordic Centre of Excellence Network in Fishmeal and Fish oil.
  • Storebakken, T., Shearer, K.D., Baeverfjord, G., Nielsen, B.G., Asgard, T., Scott, T. and De Laporte, A. (2000). Digestibility of macronutrients, energy and amino acids, absorption of elements and absence of intestinal enteritis in Atlantic salmon, Salmo salar, fed diets withwheat gluten. Aquaculture184,115-132.
  • Ponce, L.E. and A.G. Gernat (2002). The effect of using different levels of Tilapia by-product meal in broiler diets. Poult. Sci., 81: 1045-1049.
  • Kousoulaki,K., Albrektsen, S., Langmyhr, E., Olsen, O.J., Campbell, P. and Aksnes, A. (2009). The water soluble fraction in fish meal (stickwater) stimulates growth in Atlantic salmon (Salmo salar L.) given high plant protein diets. Aquaculture 289. 74–83
  • Cozzolino, D, Chree, A., Murray, I. and Scaife, R. (2002). The assessment of the chemical composition of fishmeal by near infrared reflectance spectroscopy. Aquaculture Nutrition. 8;149-155
  • Simopoulos, A.P. (2008). The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Exp Biol Med (Maywood) 233: 674–688.
  • Zarkadas, C.G. (1986). The amıno acid and mineral composition of white fısh meal containing enzymedigested or untreated stickwater solids. Animal Feed Science and Technology, 14. 291—305
There are 8 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Barış Bayraklı 0000-0002-1812-3266

Hünkar Avni Duyar 0000-0003-2054-7102

Publication Date December 30, 2019
Submission Date October 23, 2019
Acceptance Date December 16, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 4 Issue: 3

Cite

APA Bayraklı, B., & Duyar, H. A. (2019). Karadeniz’de Farklı Hammaddelerden Elde Edilen Balık Unlarının Besin Kompozisyonu. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 4(3), 545-550. https://doi.org/10.35229/jaes.636806


13221            13345           13349              13352              13353              13354          13355    13356   13358   13359   13361     13363   13364                crossref1.png            
         Paperity.org                  13369           EBSCOHost Logo        Scilit logo                  
JAES/AAS-Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences/Anatolian Academic Sciences&Anadolu Çevre ve Hayvancılık Dergisi/Anadolu Akademik Bilimler-AÇEH/AABcabi-logo-black.svg