Research Article
BibTex RIS Cite

Osmaniye Yerfıstığı ve Topraklarının Bazı Ekolojik Özelliklerinin İlçeler Arasında Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi

Year 2020, Volume: 5 Issue: 4, 460 - 465, 31.12.2020
https://doi.org/10.35229/jaes.734513

Abstract

Supporting Institution

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi BAP Birimi

Project Number

OKÜBAP-2017-PT3-032

Thanks

Bu çalışma Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından OKÜBAP-2017-PT3-032 proje numarası ile desteklenmiştir.

References

  • Allison, L.E. & Moodie, C.D. (1965). Carbonate. In: Black CA et al, (Eds), Methods of Soil Analysis. American Society of Agronomy, Madison, 9-15.
  • Arıoğlu, H.H. (1999). Yerfıstığı Yetiştirme Islahı, Yağ Bitkileri Ders Kitabı, Ç.Ü.Z.F Yayınları, 220, A-70, 74, Adana.
  • Arıoğlu, H.H. (2014).Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, 220, A-70, Adana.
  • Buttriss, J. (2002). Adverse Reactions to Food. Blackwell Science, Oxford, 151.
  • Demiralay, I. (1993). Toprak Fiziksel Analizleri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum, 1-47.
  • Osmaniye Meteoroloji Müdürlüğü. 2019. https://mgm.gov.tr/?il=Osmaniye. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019.
  • Duchaufour, P. (1970). Precis de Pedologie. Masson et C1e, Editeurs, Paris, 32-37.
  • Gül, A., Arıoğlu, H., Tülücü, K., Biçici, M., Özgür, F. & Fenercioğlu, H. (2001). Osmaniye’nin Simgesi: Yerfıstığı Ekonomisi, Üretim Tekniği, Hastalık ve Zararlıları, Gıda Sanayi Açısından Önemi, 1. Osmaniye Fıstık Festivali Etkinlikleri, Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti Kültür Yayını, Sayı:1. Jackson, M.L. (1958). Soil Chemical Analysis, Prentice-HallInc., Englewood Cliffs.
  • Kacar, B. (2012). Toprak Analizleri, Nobel Akademik Yayıncılık, 484, 78-105, Ankara.
  • Kacar, B. & Katkat, V. (2018). Bitki Besleme, ISBN:9786053201212, Ankara, 7. Baskı.
  • Kadiroğlu, A. (2008).Yerfıstığı Yetiştiriciliği. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya, 53-55.
  • Kleinbaum, D.G., Kupper, L.L., Muller, K.E & Nizam, A. (1998). Applied Regression Analysis and Other Multivariable Methods, DuxburyPress, California.
  • Olsen, S. R., Cole, C. V., Watanable, F. S. & Dean. L.A. (1954). Estimation of Available Phosphorus in Soils by Extraction with Sodium Bicarbonate. U.S. Dep. Of Agric. Circ. 939-942.
  • Osmaniye Kadastro Müdürlüğü. (2019). https://www.tkgm.gov.tr/tr/node/1131. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2019.
  • Öğütçü, Z. (1969). Yerfıstığı ve Ziraati. Türkiye Ticaret Odaları Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları Yayınları, Ankara.
  • Öztürk, M. & Besler, H. T. (2008). Besin Alerjileri, Klasmat Matbaacılık, Sağlık Bakanlığı Yayın, 727, 15-16.
  • Richards, L.A. (1954). Diagnosisand İmprovement Salineand Alkaline Soils U.S. Dep. Agr. Handbook 60.
  • Şahin, G. (2014). Türkiye’de Yerfıstığı (Arachishypogaea L.) Yetiştiriciliği ve Bir Coğrafi İşaret Olarak Osmaniye Yerfıstığı. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 13 (3), 619-644.
  • Taşlıgil, N. & Şahin, G. (2009). Türkiye’de Yerfıstığı Ziraatı, Türkiye 8. Tarla Bitkileri Kongresi, 19 – 22 Ekim 2009, Hatay, s. 233 – 236.
  • Taşkaya, B. (2007). Yerfıstığı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Yayınları, 9 (7), 1-4.

Investigation Comparatively of Some Ecological Properties of Peanuts and Its Soils among Osmaniye Disticts

Year 2020, Volume: 5 Issue: 4, 460 - 465, 31.12.2020
https://doi.org/10.35229/jaes.734513

Abstract

Bu çalışmada, Osmaniye’nin Sumbas, Kadirli, Merkez, Düziçi ve Toprakkale ilçelerinden iki farklı dönemde (Şubat 2017 ve Eylül 2017) örneklenmiş yerfıstığı toprakları ile sadece Eylül 2017’de toplanmış yerfıstığının bazı ekolojik özellikleri ilçeler arasında karşılaştırılmıştır. Toprakların % saturasyon, % CaCO3, % EC içerikleri, bünye tipi ve pH değerleri birbirine yakın bulunmuştur. Tek fark Kadirli topraklarının kireç içeriğinin (%) Düziçi ve Toprakkale ilçe topraklarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olmasıdır (P<0.05). İlçe topraklarının % C, % N, K (ppm) ve P (ppm) içerikleri hem Şubat 2017 hem de Eylül 2017’de kıyaslandığında C, N ve K değerleri arasında anlamlı bir fark tespit edilememiştir (P>0.05). Düziçi ilçesinin Eylül 2017’de P içeriği (15.9 ppm) diğer ilçeler ve örnekleme zamanından anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (P<0.05). Sumbas ve Kadirli yerfıstıklarının N içerikleri (sırasıyla % 2.93 ve % 2.60) Düziçi yerfıstığından (% 4.70) anlamlı düzeyde düşük bulunmuş iken (P<0.05). Düziçi yerfıstığının N içeriği ile Merkez ve Toprakkale yerfıstıkları arasında fark gözlenmemiştir (P>0.05). K, Mg ve Ca içerikleri (ppm) tüm ilçeler arasında fark göstermemiştir (P>0.05). Sonuç olarak Osmaniye’de yetiştirilen yerfıstığı danesinin toprak [% C, % N, K (ppm) ve P (ppm)] ve dane örneklerinin [% C, % N, K (ppm), Na (ppm), Mg (ppm) ve Ca (ppm)] besin elementi içeriklerinin ilçeler arasında fark göstermediği ortaya konmuştur.

Project Number

OKÜBAP-2017-PT3-032

References

  • Allison, L.E. & Moodie, C.D. (1965). Carbonate. In: Black CA et al, (Eds), Methods of Soil Analysis. American Society of Agronomy, Madison, 9-15.
  • Arıoğlu, H.H. (1999). Yerfıstığı Yetiştirme Islahı, Yağ Bitkileri Ders Kitabı, Ç.Ü.Z.F Yayınları, 220, A-70, 74, Adana.
  • Arıoğlu, H.H. (2014).Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, 220, A-70, Adana.
  • Buttriss, J. (2002). Adverse Reactions to Food. Blackwell Science, Oxford, 151.
  • Demiralay, I. (1993). Toprak Fiziksel Analizleri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum, 1-47.
  • Osmaniye Meteoroloji Müdürlüğü. 2019. https://mgm.gov.tr/?il=Osmaniye. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019.
  • Duchaufour, P. (1970). Precis de Pedologie. Masson et C1e, Editeurs, Paris, 32-37.
  • Gül, A., Arıoğlu, H., Tülücü, K., Biçici, M., Özgür, F. & Fenercioğlu, H. (2001). Osmaniye’nin Simgesi: Yerfıstığı Ekonomisi, Üretim Tekniği, Hastalık ve Zararlıları, Gıda Sanayi Açısından Önemi, 1. Osmaniye Fıstık Festivali Etkinlikleri, Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti Kültür Yayını, Sayı:1. Jackson, M.L. (1958). Soil Chemical Analysis, Prentice-HallInc., Englewood Cliffs.
  • Kacar, B. (2012). Toprak Analizleri, Nobel Akademik Yayıncılık, 484, 78-105, Ankara.
  • Kacar, B. & Katkat, V. (2018). Bitki Besleme, ISBN:9786053201212, Ankara, 7. Baskı.
  • Kadiroğlu, A. (2008).Yerfıstığı Yetiştiriciliği. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya, 53-55.
  • Kleinbaum, D.G., Kupper, L.L., Muller, K.E & Nizam, A. (1998). Applied Regression Analysis and Other Multivariable Methods, DuxburyPress, California.
  • Olsen, S. R., Cole, C. V., Watanable, F. S. & Dean. L.A. (1954). Estimation of Available Phosphorus in Soils by Extraction with Sodium Bicarbonate. U.S. Dep. Of Agric. Circ. 939-942.
  • Osmaniye Kadastro Müdürlüğü. (2019). https://www.tkgm.gov.tr/tr/node/1131. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2019.
  • Öğütçü, Z. (1969). Yerfıstığı ve Ziraati. Türkiye Ticaret Odaları Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları Yayınları, Ankara.
  • Öztürk, M. & Besler, H. T. (2008). Besin Alerjileri, Klasmat Matbaacılık, Sağlık Bakanlığı Yayın, 727, 15-16.
  • Richards, L.A. (1954). Diagnosisand İmprovement Salineand Alkaline Soils U.S. Dep. Agr. Handbook 60.
  • Şahin, G. (2014). Türkiye’de Yerfıstığı (Arachishypogaea L.) Yetiştiriciliği ve Bir Coğrafi İşaret Olarak Osmaniye Yerfıstığı. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 13 (3), 619-644.
  • Taşlıgil, N. & Şahin, G. (2009). Türkiye’de Yerfıstığı Ziraatı, Türkiye 8. Tarla Bitkileri Kongresi, 19 – 22 Ekim 2009, Hatay, s. 233 – 236.
  • Taşkaya, B. (2007). Yerfıstığı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Yayınları, 9 (7), 1-4.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Articles
Authors

Hüsniye Aka Sağlıker 0000-0003-3807-1827

Cemile Elmasoğlu This is me 0000-0003-0121-314X

Project Number OKÜBAP-2017-PT3-032
Publication Date December 31, 2020
Submission Date May 8, 2020
Acceptance Date September 24, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 5 Issue: 4

Cite

APA Aka Sağlıker, H., & Elmasoğlu, C. (2020). Investigation Comparatively of Some Ecological Properties of Peanuts and Its Soils among Osmaniye Disticts. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 5(4), 460-465. https://doi.org/10.35229/jaes.734513


13221            13345           13349              13352              13353              13354          13355    13356   13358   13359   13361     13363   13364                crossref1.png            
         Paperity.org                                  13369                                         EBSCOHost                                                        Scilit                                                    CABI   
JAES/AAS-Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences/Anatolian Academic Sciences&Anadolu Çevre ve Hayvancılık Dergisi/Anadolu Akademik Bilimler-AÇEH/AAS