Araştırma kapsamında geleceğin aşçılarının üretecekleri gıdalara karşı önyargılarının olup olmadığını ortaya çıkarmaya çalışılmıştır. Araştırma içerisinde aşçı adaylarının olası yeni tatlara karşı korku/endişe ve alışkanlıkların yarattığı geleneksel tat anlayışının hâkim olup-olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi aşçılık programı öğrencilerine yönelik yapılan çalışma ile aşçı adaylarının yeni tatlara ne derecede açık oldukları ve bakış açılarının etkinliği ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırmaya katılan 268 örneklemden internet ortamında verilere ulaşılmıştır. Farklı bölgelerden eğitim amaçlı Isparta’yı tercih eden aşçılık programı öğrencilerinin yeni tatlara olan neofobisi ölçülmeye çalışılmıştır.
Within the scope of the research, it has been tried to reveal whether the cooks of the future have prejudices against the foods they will produce. In the research, it was tried to determine whether the traditional taste perception created by the fear/anxiety and habits of the prospective cooks against possible new tastes dominates. With the study conducted for the students of the Isparta University of Applied Sciences Cookery program, it was tried to measure how open the cooks are to new tastes and the effectiveness of their perspectives. Data were obtained from 268 samples participating in the study on the internet. It was tried to measure the neophobia to new tastes of the cookery program students who preferred Isparta from different regions for educational purposes.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Submission Date | June 22, 2022 |
Acceptance Date | June 28, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 3 Issue: 1 |