Research Article

Avrupa Birliği’nde İklim Normlarının Yayılması Sorunsalı

Volume: 5 Number: 2 April 15, 2024
TR EN

Avrupa Birliği’nde İklim Normlarının Yayılması Sorunsalı

Öz

Uluslararası işbirliğinin sağlanmasında, barışın sürdürülebilirliğinde ve rejimlerin inşasında rol alan normlar, aktörleri şekillendiren ve doğru davranışın ne olması gerektiğini vurgulayan anlayışlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira birçok disiplinin araştırma nesnesi olan normların rolünün ortaya çıkarılmasında “norm kurumsallaştırılması”, “norm içselleştirilmesi”, “norm yerelleşmesi” gibi pek çok farklı kavram üzerinde durulmuştur. Uluslararası İlişkiler disiplininde ise normların irdelenmesinde aktörlerin yükümlülük oluşturma çabaları, saygınlıklarını arttırma arzuları, güvenlik ya da savaş gibi olgular etkili olmuştur. Bu bağlamda aktörlerin kendilerini güvensiz hissettiği ve çözüm arayışında olduğu olgulardan biri olan iklim değişikliği, iklim normlarının araştırılmasında rol oynamış, aktörlerin küresel iklim krize yönelik sorumluluk alması ve işbirliğinin sağlanması ön plana çıkan konular arasında yer almıştır. Uluslararası işbirliğinin sağlanmasında Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi aktörler, uluslararası iklim rejiminin inşası görevini üstlenen iklim normlarının yayılmasında önemli rol oynamıştır. Bu bağlamda çalışmamızın temel araştırma sorusunu, Avrupa Birliği’nde iklim normlarının yayılımasının yerelleşme kavramı ile açıklanıp açıklanamayacağı oluşturmaktadır. Türkçe literatürde iklim normlarına ve bu normların nasıl yayıldığına yönelik kapsamlı bir çalışmanın olmaması çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda araştırma yöntemi olarak içerik analizini temel alan çalışma iklim normlarını ele almasıyla Türkçe literatüre katkı sağlamayı amaçlamıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Acharya, A. (2004). How ideas spread: Whose norms matter? Norm localization and institutional change in Asian regionalism. International organization, 58(2), 239-275.
  2. Adler, E. (1997). Seizing the middle ground: Constructivism in world politics. European journal of inter- national relations, 3(319), 319-363.
  3. Andresen S. & Boasson E. L. (2012). International climate cooperation clear recommendation. S. And- resen, E. L. Boasson and G. Hønneland (Eds.), International environmental agreements. Routledge., 49-66.
  4. Axelrod, R. (1986). An evolutionary approach to norms. The American political science review, 80(4), 1095-1111.
  5. Bal, S. (2021). Ulusötesi savunuculuk ağları aracılığıyla insan hakları normlarının yerelde yayılması: LGBT+ hakları örneği. Uluslararası ilişkiler, 18(71), 109-127.
  6. Björkdahl, A. (2002). Norms in international relations: Some conceptual and methodological reflecti- ons. Cambridge review of international affairs, 15(1), 9-23.
  7. Braun, M. (2014). EU climate norms in East-Central Europe. Journal of common market studies, 52(3), 445-460.
  8. Bodansky, D. (1993). The United Nations Framework Convention on Climate Change: A commentary, Yale journal of international law, 18(451), 451-558.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

International Relations (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 15, 2024

Submission Date

December 16, 2023

Acceptance Date

February 12, 2024

Published in Issue

Year 2023 Volume: 5 Number: 2

APA
Taşdemir, İ. (2024). Avrupa Birliği’nde İklim Normlarının Yayılması Sorunsalı. Diplomasi Araştırmaları Dergisi, 5(2), 76-95. https://izlik.org/JA59UT94CS

by.png The Journal of Diplomatic Research (JDR) is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International Legal Code.