Technical Brief

Kültürel Farklılıklar: Hofstede’nin Kültürel Boyutları Üzerine Trabzon ve Şanlıurfa İllerinde Bir Uygulama

Number: 61 June 30, 2020
TR EN

Kültürel Farklılıklar: Hofstede’nin Kültürel Boyutları Üzerine Trabzon ve Şanlıurfa İllerinde Bir Uygulama

Abstract

Her toplumda sahip olunan üst kültür yanı sıra etnik kökene, ait olunan dini gruplara (mezheplere), yaşanılan yöreye göre farklı alt kültürler de bulunmaktadır. Kültürdeki bu etnik ya da bölgesel farklılıklar işgörenlerin iş yapma biçimlerinde, müşteri ile ilişkilerinde, örgüt kültüründe ve örgütsel davranışta farklılıklara neden olabilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, Hofstede’nin kültürel boyutlarının bölgesel olarak farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Bu amaçla Hofstede’nin değerler anketi kullanılarak (VSM 2013) farklı bölgesel kültürleri temsil eden Şanlıurfa ve Trabzon illerinde faaliyet gösteren turizm işletmelerinde çalışan 373 işgören üzerinde ampirik bir çalışma yapılmıştır. Elde edilen veriler Geert Hofstede tarafından geliştirilen formüller kullanılarak hesaplanmış ve iki ilden elde edilen değerler karşılaştırmalı olarak yorumlanmıştır. Elde edilen değerler ayrıca Hofstede tarafından hesaplanan ulusal (Türkiye) değerlerle de karşılaştırılmıştır. Araştırmada, Trabzon ve Şanlıurfa’daki otel çalışanlarının kültürel değerleri arasında tüm boyutlarda anlamlı farklılıklar olduğu; bu farklılıkların bireysellik / kollektiflik, belirsizlikten kaçınma boyutlarında oldukça belirgin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Şanlıurfa’nın, Trabzon ile kıyaslandığında daha yüksek belirsizlikten kaçınma ve bireysellik değerlerine sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca cinsiyet, yaş ve eğitim durumu değişkenlerine göre Trabzon ve Şanlıurfa’da otel işletmelerinde çalışanların kültürel boyutları arasında da anlamı farklılıklar belirlenmiştir.

Keywords

References

  1. .Alptekin, M. Y. (2013). Sosyoloji’de coğrafyacı yaklaşım ve Trabzon’da toplumsal karakterin ekolojik yorumu. Karadeniz İncelemeleri Dergisi, 8(15), 77–98.
  2. Akdeniz, D. ve Seymen, O. A. (2012). Diagnosing national and organizational culture differences: a research in hotel enterprises. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 2 (1).
  3. Arslantürk, Z., Amman, M. T. (2014). Sosyoloji. İstanbul: Çamlıca Yayınları.
  4. Azizoğlu, R. O. (2011). Kültürün örgütsel iletişim üzerine etkisi: iki farklı ülkede faaliyet gösteren iki işletme arasında karşılaştırmalı bir araştırma (Yüksek Lisans Tezi) Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Ankara.
  5. Bass, B., Eldridge, L. (1973). Accelerated managers’ objectives in twelve countries. Industrial Relations, 12, 158– 171.
  6. Becerikli, S. Y., ve Kılıç, N. P. (2017). Merkez ve Doğu Avrupa’da halkla ilişkiler uygulamaları: Romanya örneği. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(2).
  7. Bumin, B. (2003). Çağdaş işletme teknikleri. (F.B Işın Özdoğan, Dü.) Ankara: Gazi Kitabevi.
  8. Christopher, R. C. (1983). The japanese mind. New York: Fawcett Columbin

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sociology

Journal Section

Technical Brief

Publication Date

June 30, 2020

Submission Date

April 5, 2019

Acceptance Date

August 26, 2019

Published in Issue

Year 2020 Number: 61

APA
Türker, N., & Karadağ, D. (2020). Kültürel Farklılıklar: Hofstede’nin Kültürel Boyutları Üzerine Trabzon ve Şanlıurfa İllerinde Bir Uygulama. Journal of Economy Culture and Society, 61, 271-295. https://doi.org/10.26650/JECS2019-0033
AMA
1.Türker N, Karadağ D. Kültürel Farklılıklar: Hofstede’nin Kültürel Boyutları Üzerine Trabzon ve Şanlıurfa İllerinde Bir Uygulama. Journal of Economy Culture and Society. 2020;(61):271-295. doi:10.26650/JECS2019-0033
Chicago
Türker, Nuray, and Doğan Karadağ. 2020. “Kültürel Farklılıklar: Hofstede’nin Kültürel Boyutları Üzerine Trabzon Ve Şanlıurfa İllerinde Bir Uygulama”. Journal of Economy Culture and Society, nos. 61: 271-95. https://doi.org/10.26650/JECS2019-0033.
EndNote
Türker N, Karadağ D (June 1, 2020) Kültürel Farklılıklar: Hofstede’nin Kültürel Boyutları Üzerine Trabzon ve Şanlıurfa İllerinde Bir Uygulama. Journal of Economy Culture and Society 61 271–295.
IEEE
[1]N. Türker and D. Karadağ, “Kültürel Farklılıklar: Hofstede’nin Kültürel Boyutları Üzerine Trabzon ve Şanlıurfa İllerinde Bir Uygulama”, Journal of Economy Culture and Society, no. 61, pp. 271–295, June 2020, doi: 10.26650/JECS2019-0033.
ISNAD
Türker, Nuray - Karadağ, Doğan. “Kültürel Farklılıklar: Hofstede’nin Kültürel Boyutları Üzerine Trabzon Ve Şanlıurfa İllerinde Bir Uygulama”. Journal of Economy Culture and Society. 61 (June 1, 2020): 271-295. https://doi.org/10.26650/JECS2019-0033.
JAMA
1.Türker N, Karadağ D. Kültürel Farklılıklar: Hofstede’nin Kültürel Boyutları Üzerine Trabzon ve Şanlıurfa İllerinde Bir Uygulama. Journal of Economy Culture and Society. 2020;:271–295.
MLA
Türker, Nuray, and Doğan Karadağ. “Kültürel Farklılıklar: Hofstede’nin Kültürel Boyutları Üzerine Trabzon Ve Şanlıurfa İllerinde Bir Uygulama”. Journal of Economy Culture and Society, no. 61, June 2020, pp. 271-95, doi:10.26650/JECS2019-0033.
Vancouver
1.Nuray Türker, Doğan Karadağ. Kültürel Farklılıklar: Hofstede’nin Kültürel Boyutları Üzerine Trabzon ve Şanlıurfa İllerinde Bir Uygulama. Journal of Economy Culture and Society. 2020 Jun. 1;(61):271-95. doi:10.26650/JECS2019-0033